De beste releases van 2022 volgens NINE:32

2022 was het jaar dat veel bands na lang stilzitten weer flink gingen touren. En dat touren ging vaak gepaard met de release van nieuwe muziek. Wat zijn nou de allerbeste albums en EP’s van 2022? De teamleden van NINE:32 hebben ieder hun top 5 samengesteld.

Deel ook jouw top 5 albums van 2022 met ons via Facebook, Twitter en Instagram!

Tom Duteweert – Albumreviewer

Zowel Belmont en Stand Atlantic brachten hele sterke albums uit dit, beiden vol met hype en catchyness maar ook zeker met een lekker randje . Maar “F.E.A.R” is net even wat meer gevarieerder dan “Aftermath”. Stand Atlatic verweeft verschillende invloeden op brilliante manier en dat levert een herkenbaar, maar toch nieuw geluid op. De variatie betekent ook dat je steeds weer terugkomt voor een ander liedje. Of het nou de duister geproduceerd track “cabin Fever” is, het door nu-metal beïnvloedde “switchblade”, of de poppunk zonder fratsen op “van gogh“. Stand Atlantic laat eigenhandig zien dat het genre toekomstbestendig is!

 1. Stand Atlantic – “F.E.A.R. – Spotify
 2. Belmont – “AftermathSpotify
 3. Tiny Moving Parts – “Tiny Moving Parts” – Spotify
 4. Chalk Hands – “Don’t Think About Death”Spotify
 5. J.I.D. – “The Forever Story”Spotify

Sanne Raatjes – Albumreviewer

Een lekker gevarieerd lijstje is het dit jaar. De grootste ontdekkingen van 2022 waren voor mij Lorna Shore en Bloodywood. De laatst genoemde Punjabi folkmetalband uit New Delhi is de afgelopen jaar behoorlijk in populariteit gestegen, en dat is niks behalve logisch. Ook de komst van de nieuwe Lorna Shore-zanger Will Ramos is niet onopgemerkt gebleven. Een Belgisch meesterwerk is te horen op “There’s Always Blood At the End of the Road” en de verrassing aan het einde van 2022 kwam met Our Loss Is Total. Bij deze blackmetalband voegde de bandleden van Neaera en de zanger van Heaven Shall Burn, Marcus Bischoff, hun krachten samen.

 1. Lorna Shore“Pain Remains“Spotify
 2. Bloodywood “Rakshak”Spotify
 3. Electric Callboy“TEKKNO”Spotify
 4. Wiegedood –  “There’s Always Blood At the End of the Road”Spotify
 5. Our Loss Is Total “I”Spotify

Stephanie van Gerven – PR & Contentmanager

De beste albums van 2022? Lastige vraag, aangezien ik meer van de losse nummers ben. Uiteindelijk plaatste ik van het album “(e)motion sickness” van girlfriends de meeste tracks in mijn playlist. Een lekkere poppunkband die ik in 2020 ontdekte toen hun debuutsingle “California” in mijn Spotify lijst verscheen. “(e)motion sickness” is een catchy poppunkalbum met vrolijke, energieke tunes waarbij de teksten soms toch zwaardere onderwerpen aansnijden over bijvoorbeeld mentale gezondheid. Lekkere plaat en hopelijk kunnen we de tracks volgend jaar in Nederland live horen! 

 1. girlfriends – “(e)motion sickness” – Spotify
 2. Demi Lovato – “Holy FVCK” – Spotify
 3. Stand Atlantic – “F.E.A.R. – Spotify
 4. FLETCHER – “Girl Of My Dreams” – Spotify
 5. Set It Off – “Elsewhere” – Spotify

MEER: Altijd op de hoogte zijn van de nieuwste releases? We updaten ons EP en albumreleases overzicht wekelijks!

Babette Banté – Featurist

5 Seconds of Summer is allang niet meer de ‘punkrock boyband’ die ik in 2014 leerde kennen. Op ”5SOS5” laat de band horen dat ze weten wat ze aan het doen zijn. De onwijs sterke singles als ”Bad Omens” en ”Me, Myself & I” én rustigere nummers als ”Emotions” en ”Older” maken ”5SOS5” een veelzijdig en inspirerend album waar ik de afgelopen maanden non-stop naar geluisterd heb. Iets zegt me dat ik daar in 2023 niet mee ga stoppen. Tenzij de band een nieuw, nog beter, album dropt natuurlijk.

 1. 5 Seconds of Summer – ”5SOS5” – Spotify
 2. Coin – ”Uncanny Valley” – Spotify
 3. The Faim – ”Talk Talk” – Spotify
 4. The Wrecks – ”Sonder” – Spotify
 5. The 1975 – ”Being Funny In A Foreign Language” – Spotify

Maurits Neelis – Albumreviewer

Normaal gesproken is er elk jaar wel een album dat met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Dit jaar is dat een beetje anders: er is geen enkel album waar ik echt smoorverliefd op ben geworden. Maar als ik dan toch moet kiezen, dan is Unlucky Morpheus‘ “evolution” mijn favoriet. Het is heerlijke powermetal met viool en een geweldige zangeres. Ik weet niet welke band ik beter vind: Epica of Unlucky Morpheus. Dat ik de band überhaupt met Epica durf te vergelijken zegt al genoeg, lijkt me.

 1. Unlucky Morpheus – “evolutionSpotify
 2. Unprocessed – “GoldSpotify
 3. Two and a Half Girl – “Evidence of a Broken MindSpotify
 4. Underoath – “VoyeuristSpotify
 5. NEMOPHILA – “Seize the Fate” – Spotify

Lianne Brand – Concert- en albumreviewer

Dit jaar zijn er flink wat platen uitgekomen. Mijn top vijf is daarom niet per se gerangeerd, want elke plaat is een pareltje an sich. Maar waarom toch Rammstein op nummer een? Omdat de band nooit teleurstelt en de nummers eigenlijk altijd nóg beter worden als je er vaker naar luistert. Zo ook “Zeit“. Elke keer als je naar deze plaat teruggaat hoor je iets nieuws of wordt een nummer nog beter. Voor mij herken je op zo’n manier een écht goede creatie.

 1. Rammstein – “ZeitSpotify
 2. Yungblud YungbludSpotify
 3. Alter Bridge – “Pawns & KingsSpotify
 4. Red Hot Chili Peppers – “Return of the Dream CanteenSpotify
 5. Epica – “The Alchemist ProjectSpotify