Alter Bridge levert pure rock op “Pawns & Kings”

Alter Bridge is een band die je herkent uit duizenden. De vocalen van zanger Myles Kennedy zijn uniek en vormen een van de krachten van de band. Drie jaar heeft het geduurd om weer een nieuw studioalbum van de heren te mogen ontvangen. De plaat heeft de titel “Pawns & Kings” gekregen. De titel alleen al klink intrigerend. Maar hoe zit het met de muziek?

De plaat trapt ijzersterk af met de track “This Is War“. Kennedy zet gelijk hoge noten aan en een koor humt hoog mee. De gitaarklanken van Myles Kennedy en gitarist Mark Tremonti vormen een front die gelijk als een huis staat. Ja, dit schijfje is een smerige oorlog met rockgeluiden, je voelt het al helemaal aankomen. De harde dreunen van drummer Scott Phillips openen het nummer hier op volgend: “Dead Among the Living“. Het nummer heeft met name een refrein waar je geen genoeg van kan krijgen. Je zingt het vrijwel direct al mee. Wat heerlijk!

In het intro van “Sin After Sin” is gekozen voor een drumbeat door middel van het bespelen van de toms. Geen standaard drumbeat waar het snaregeluid direct opvalt. Alter Bridge brengt de energie even een tandje omlaag. Maar man, wat klinkt dit intens. Het bouwt op naar een refrein met een enorme kracht. Lange uithalen met een laag riffje en een speelse leadgitaar. Direct na deze explosie maken ze het weer klein en rustig. Deze dynamiek maakt dit nummer zo interessant, je wordt er continu naar teruggetrokken als een magneet. Sinds 2013 is het een traditie dat één song op de plaat wordt gezongen door Tremonti. Ditmaal is het de track “Stay“. Het is een beetje een ‘feelgood’ nummer. Het voelt wat vrolijker dan de rest van het album “Pawns & Kings“. De gitaren zijn net wat scherper, wat rauwer en het gevoel dat het nummer je geeft is gewoon wat lichter.

Fable of the Silent Son” opent met een tokkelende gitaar. Kennedy zet een teder, kwetsbare stem op, geaccompagneerd door Tremonti. Een track die zeker een groot deel van het album vult, want het is achtenhalve minuut. Het nummer voelt groots aan. Er gebeurt ontzettend veel. Op de achtergrond hoor je een heerlijk hoogtonig leadstuk van de gitaren, terwijl je op de voorgrond de harde, bombastische ritmische gitaar hoort. De drums vormen een zware ondergrond en de bas knoopt dit eigenlijk tot een heerlijk muzikaal geheel. Er zitten zoveel interessante momenten in het nummer: een zware basbreakdown, maar ook een laag, bijna fluisterend stuk van Kennedy, maar ook een solostuk die heerlijk snel is. In deze track blijf je nieuwe dingen ontdekken.

Als afsluiter brengt Alter Bridge je de titeltrack “Pawns & Kings“. Dit is gewoon nog even een kersje op de taart. Een nummer waar weinig op aan te merken is. Er is een perfecte balans tussen alle instrumenten, de strot van Kennedy is weer door een ringetje te halen en het refrein voelt eigenlijk heel ‘klassiek’ Alter Bridge.

Pawns & Kings” levert je pure rock, zoals je dit wilt. Het album laat geen steek vallen en heeft genoeg om te luisteren en ontdekken. Als we een opmerkingen moeten maken, zou het enkel kunnen zijn: waarom is dit ijzersterke schijfje maar tien nummers? Had ons meer gegeven van deze heerlijke songs. Chapeau naar de band, voor deze prachtplaat.

Beoordeling: 9,5/10
Label: Napalm records Handels Gmbh
Releasedatum: 14 oktober 2022