EPICA is legendarisch op “The Alchemist Project”

Nederlandse symphonische metalbands zijn er genoeg: Within Temptation, Delain, Stream of Passion, After Forever en zo kan je wel even doorgaan. En zeker EPICA is toch wel een begrip in deze wereld. De band brengt zijn fans nu een EP genaamd “The Alchemy Project“. Dit klinkt al heel erg intrigerend, want wat voor brouwsels staan ons te wachten?

Direct opvallen is dat de plaat enkel bestaat uit samenwerkingen. De eerste track “The Great Tribulation” is dan ook met Fleshgod Apocalypse. Deze eerste song is een bombastisch geheel met een enorme vurige kracht. De prachtige hoge vocalen van Simone Simons zetten in en een koor vormt een prachtige dynamiek. Zware gitaarriffs zorgen dat hoofden op en neer gaan en diepe grunts maken dit nummer ontzettend ziek. De snelheid en kracht zorgen voor een knaller van een opener. We begeven ons in een andere wereld als de track “Wake Up the World” begint. Dit is een samenwerking met zanger Tommy Karevik van Kamelot en pianist Phil Lanzon van Uriah Heep. Hoge keyboardnoten zorgen voor een magische omgeving, die wordt gevuld door de vocalen van Karevik en Simons. Het nummer is een ontzettend contrast met “The Great Tribulation“. Waar het eerste lied heftig, duister en hard was, is deze episch, sprankelend en wonderbaarlijk.

We gaan terug naar losgeslagen chaos op “The Final Lullaby“. Deze track wordt verrijkt door Shining. Eigenlijk zijn de beste elementen van “The Great Tribulation” en “Wake Up the World” gemengd tot dit heerlijke brouwsel. Het heeft ontzettend veel pit, maar het refrein bevat vele uithalen, hoge noten. Zanger Niklas Kvarforth combineert zijn noten fantastisch met die van Simons, waardoor het een uniek geluid krijgt. Met een kleine sprankel van een saxofoon is dit nummer gewoon een topper. “Sirens – Of Blood and Water” opent mysterieus. Hierbij kunnen we Charlotte Wessels en Myrkur horen. De drie vrouwelijke vocalen vormt een nieuwe dimensie. Bevinden we ons in een prachtig bos omringt door sirenes? Je wordt in ieder geval betoverd door de wonderbaarlijke vocalen van de drie vocale grootheden.

Na deze voortreffelijke belevenis, banen we ons een weg naar een hardere track: “Death is not the End“. Hier horen we Frank Schiphorst van MaYan en tevens Björn “Speed” Strid van Soilwork op. Doordat dit lied weer zo ontzettend hard is in contrast met de voorgaande track, voelt het alsof EPICA een stevig spelletje met je speelt. Het heen en weer jojoën houdt je scherp. De snelle snauwerige en/of harde vocalen van Strid en Schiphorst vormen een machtige formatie. De speelse en snelle strijk- en snaarinstrumenten zorgen ervoor dat je geen seconde verveelt bent. Simons geeft ons een operastijl zang waardoor dit nummer simpelweg door een ringetje te halen is.

We gaan nog even wat niveautjes bruter op “Human Devastation“. Dat deze track ook zo ontzettend bruut is, is alleen maar logisch: we horen hier zangers Henri Sattler (God Dethroned) en Sven de Caluwé (Aborted). Ook is hier het gitaarwerk nog viezer dan waar je op had kunnen hopen. Er is geen stoppen aan en de track heeft geen genade met de luisteraars. De drums van Ariën van Weesenbeek begeleiden de stroom aan geluid waardoor het een intense luisterervaring is. Als afsluiter is gekozen voor een minder bruut en donker nummer, namelijk “The Miner“. Hierop zijn Asim Searah (Damnation Plan), Niilo Sevänen (Insomnium) en Roel van Helden (Powerwolf) te horen. Een episch lied met een zekere vorm van kalmte en controle. Het is een overweldigende afsluiter, want dit nummer, gecombineerd met alles wat je hebt gehoord, laat je sprakeloos.

Een EP die waardig is als volledig album. “The Alchemy Project” laat een getalenteerd EPICA zien, die een perfect gevoel heeft welke artiest waar nodig is om een track tot zijn volle potentie uit te laten groeien. Op deze plaat is bijna niks aan te merken. Het is simpelweg een geweldige EP.

Beoordeling: 9,5/10
Label: Atomic Fire Records
Releasedatum: 11 november 2022