Electric Callboy zet meesterwerk neer op “Tekkno”

Opgericht in 2010, onder de naam Eskimo Callboy, heeft Electric Callboy in het eerste decennium van hun bestaan al veel van zich laten horen. Een wereldwijde sensatie werd veroorzaakt met het nummer “Hypa Hypa” en dat was nog maar de prelude. Sinds zanger Nico Sallach in 2020 bij de band kwam, gaan de Duitsers er helemaal voor op “Tekkno”!

Wie de lijst met nummers leest bij het draaien van “Tekkno”, ziet dat de eerste helft van de nummers al is uitgebracht als single. Zo begint het schijfje met de hit “Pump it”, waarbij de bandleden in de videoclip geïnspireerd zijn door de aerobicsvideo’s van de jaren tachtig. Ook de eerder uitgebrachte “We Got the Moves” zorgde voor veel hilariteit. Hoewel de opbouw van dit nummer wat minder is, beukt het toch lekker door je speakers. Halverwege de track word er “Döp-dödödö-döp, döp-dödödö-döp” geschreeuwd met een hardcore meets hardcore geluid er onder. Dit wil je gewoon meeschreeuwen.

“Fuckboi” ft. Conquer Divide, een all-female posthardcoreband, is een verassende samenwerking. Dit omdat het nummer over het algemeen een enorme poppunk-gehalte heeft. Als iemand zou zeggen dat dit een track van Machine Gun Kelly en Willow Smith is, had je het waarschijnlijk ook geloofd. De song is catchy, maar niet eentje die perse de Electric Callboy-style heeft. “Spaceman” ft. Finch daarentegen wel. Het heeft harde gitaren, dikke grunts, cleans en vele rapstukken. De afwisseling tussen hard en zacht werkt prima en na een refrein kan je het liedje al meezingen. Op het einde wordt er “Viva Elton John” geroepen en dan bast er een electronicore festijn los.

MEER: Fan geworden? Electric Callboy komt naar Nederland!

Op het tweede deel van “Tekkno” zijn de nieuwe tracks te vinden. “Mindreader” opent alsof je teruggaat naar trancecore eind 2000 – alsof een act van Scooter elk moment kan beginnen. De beuk komt er al snel in als zanger Kevin Ratajczak begint met schreeuwen. Dit wordt weer perfect afgewisseld met de cleans van zanger Nico Sallach. Het is een perfecte break-up-song en dat is ook hoorbaar in de stemmen van de heren. Zo wordt er “And even if I wanna hide what I’m feeling for you” gezongen, alsof er verlangd wordt naar iets, en dat raakt. Gelukkig wordt er op het einde “When I’m done with you you’d rather be dead” geschreeuwd en je kan niks anders dan meeschreeuwen uit wraak op je ex. Wanneer “Arrow of Love” begint, kan het haast niet anders dan dat je denkt aan “Hate/Love” van het “Hypa Hypa MMXX” album uit 2021. Het heeft dezelfde vibe en die is heerlijk.

Er is iets met de intro’s van Electric Callboy, want ook “Tekkno Train” begint als een rave-nummer. Uiteraard voegt Kevin Ratajczak zijn geschreeuw alweer snel toe aan de track. Hoewel het nummer zelf niet mega bijzonder is, zijn de teksten dat wel. Die lijken prima, totdat je je realiseert dat het behoorlijk 18+ is en dat maakt het fantastisch. Hierdoor ga je het nog een keer luisteren en voor je het weet staat het nummer op repeat. Als dit geen volgende hit wordt! Het is nog niet klaar want “Hurrikan” laat ook je kaak naar beneden vallen. Het begint als een nummer van schlagerzanger Heino, maar halverwege verandert dat in een deathcore-track. Iets wat niet te beschrijven is, maar je gewoon moet ervaren. Het schijfje sluit af met “Neon”. Hier worden de nu-metal-elementen weer samengevoegd zoals de band dat ook deed op het album “Rehab”. Het heeft verrassende Linkin Park-achtige refreinen, maar dan gemixt met een hele hoorbare bas. Een onverwachtse track, maar het past op de een of andere manier retegoed.

“Tekkno” is een album met een lach en een traan. Het wemelt van de romantische teksten maar ook de humoristische kant wordt opgezocht. Net even over het randje gaan, op alle aspecten, is iets waar Electric Callboy goed in is. En dat werpt zijn vruchten af!

Beoordeling: 9/10
Releasedatum: 16 september 2022
Label: Century Media Records