Maak kennis met… Bloodywood

We hebben weer een nieuwe band voor je: Bloodywood! De Punjabi folkmetalband uit New Delhi is de afgelopen paar jaar behoorlijk in populariteit gestegen. Verbazend is dat niet: de mannen gebruiken een formule die nog nooit eerder is gebruikt: het combineren van teksten in het Engels met Hindi en pure metal met traditionele Indiase muziek. Met een hard groeiende fanbase die als familie aanvoelt, is dit het moment om Bloodywood aan jullie voor te stellen.

Voor de fans van: Orbit Culture, Linkin Park, Rage Against the Machine en Limp Bizkit

Een snelle introductie

Hoe het allemaal begon

Bloodywood is opgericht in 2016 en begonnen als een metalcoverband op YouTube. Het waren vooral parodieën van popsongs en Bollywood-covers die geüpload werden door gitarist Karan Katiyar. Echter had hij moeite met het vinden van een geschikte zanger. Tijdens een optreden ontmoete hij zanger Jayant Bhadula, die erg te spreken was over Katiyar. In 2016 nam Katiyar ontslag van zijn fulltime baan en besloten hij en Bhadula door te gaan als een tweekoppige band.

De band wordt een internetsensatie

Met het doel om “popsongs te vernietigen”, gingen de mannen door op YouTube. In 2017 maakte ze een cover van het Linkin Park-nummer “Heavy”, wederom in hun eigen stijl. Het trok veel aandacht, omdat vele fans vonden dat de originele “Heavy” zo hard moeten klinken. Er volgde een verzamelalbum genaamd “Anti-Pop Vol. 1”, waar ook het populaire Bhangra/Indi-popnummer “Tunak Tunak Tun” van Daler Mehndi op staat, met gastvocalen van Bonde do Metaleiro. Ook de oorworm “Punjabi” werd onder handen genomen. Langzamerhand werden er ook steeds meer “react to Bloodywood” video’s opgenomen, waarbij andere YouTubers reageren op hun videoclips, teksten en de algehele muziek.

Schot in de roos door komst Raoul Kerr

In 2018 bracht Bloodywood “Ari Ari” uit. Wederom is dit een cover, waarvan het origineel van Bombay Rockers is. Op de track is samengewerkt met rapper Raoul Kerr. Deze samenwerking kwam niet helemaal uit de lucht vallen: Kerr had eerder een songtekstvideo voor Bloodywood gemaakt. Pas nadat Bollywood-actrice Ileana D’Cruz de videoclip van “Ari Ari” op haar Instagram deelde, gingen de views hard. De band besloot meer te doen met traditionele instrumenten en inspiratie te halen uit Indiase volksmuziek. En, niet geheel onbelangrijk, Kerr werd vast lid van de groep.

Hét belletje van Wacken Open Air

Ondertussen zijn de mannen lekker bezig met het maken van muziek. Het nummer “Jee Veerey” kwam in 2018 uit, dat gaat over depressie en psychische aandoeningen. Later kwam “Endurant” uit, een track over pesten. In 2019 werd er aangekondigd dat Bloodywood zou optreden op Wacken Open Air, een van de grootste metal festivals die er is. Er was echter één probleem: de band had nog nooit opgetreden en een album met volledig eigen werk was er nog niet. Ze kregen de kleinste stage met een capaciteit van 15.000 personen. De kans was realistisch dat er maar 200 man zouden staan. De band hield moed: de tent was vol en mensen gingen uit hun dak!

De “Raj Against the Machine” tour

Na de Wacken aankondiging bracht Bloodywood snel het nummer “Machi Bhasad (Expect a Riot)” uit. De track was eigenlijk bedoelt voor de game Beyond Good and Evil 2, maar ze konden niet anders dan beginnen aan hun “Raj Against the Machine” tour. Tijdens deze tour speelden ze een aantal zogeheten ghost-shows, probeerde ze hun show te finetunen, veel te oefenen en te wennen aan het spelen voor publiek. Naast dat de zalen en festivals steeds groter werden, groeide hun fanbase enorm. De mannen van Bloodywood bleven lekker nuchter en liepen voor en na hun optreden over het festivalterrein, waar ze fans ontmoetten en samen biertjes dronken. Het hele verhaal is in een documentaire/vlog vastgelegd door de bandleden zelf. Als je nog niet om was, dan zorgt deze film er wel voor: de gunfactor is groot!

Debuutalbum “Rakshak”

In 2021 werd Bloodywood door grote tijdschriften als Metal Hammer uitgeroepen tot een van de metalbands die je komend jaar in de gaten moet houden. Ze werden genomineerd voor de titel “Breakthrough Asian Band” bij de Global Metal Apocalypse-awards van 2021 en eindigden als tweede. Op 18 februari 2022 verscheen het eerste debuutalbum met eigen materiaal genaamd “Rakshak”. De cijfers liegen er niet om: de band doet het erg goed!

De boodschap met pure agressie

Ook werd de boodschap van Bloodywood duidelijker: opkomen voor degenen die het zwaar hebben. Zo gingen de inkomsten van hun tour naar een dierenopvang en maakte hen een clip van het nummer “Dana Dan”. De Dana Dan verwijst naar het Hindi-woord dat je iemand continu in elkaar slaat. Volgens de band zelf is dit het commentaar die ze hebben rondom het misbruiken van vrouwen: “Het begint met een moorddadige woede die we voelen als we over deze misdaden horen. Het moet uitgesproken worden. Dit is een oproep aan ons allemaal om na te denken over de rol die we spelen in het creëren van een wereld waarin dit soort wreedheden worden begaan.”.

Toekomst plannen

Met een debuutalbum, concertervaringen en een statement op zak, is Bloodywood klaar voor het grotere publiek met een nieuwe reeks aan shows. Op dit moment zijn ze bezig aan een Amerikaanse tour, waarna ze daana ook Europa aandoen. Overtuigd? In maart 2023 speelt de band in Amsterdam. Tickets zijn nog verkrijgbaar, via de website van Melkweg.

Meer nieuwe bands en artiesten ontdekken? Check ons overzicht van de serie ‘Maak kennis met…’