Two and a Half Girl debuteert indrukwekkend met “Evidence of a Broken Mind”

De Nederlandse punkrockband Two and a Half Girl brengt 16 september zijn eerste album uit, getiteld “Evidence of a Broken Mind”. Twee eerdere EP’s, “Prove You Wrong” en “Disconnected” waren goed ontvangen. Ook de singles die tot nu toe zijn uitgebracht voor “Evidence of a Broken Mind” zijn veelbelovend. Maar hoe is de rest van het schijfje?

De band opent met “Eighteen Months”, een van de singles. Een opgewekte punkmelodie komt je tegemoet en zet direct de stemming. Wanneer de mond van zangeres Juliët van de Laak opengaat word je wel even verrast. Het is een ontzettend rauwe stem die de scheidslijn tussen zingen en screamen opzoekt. Het kan even wennen zijn, maar als je eenmaal een tijdje geluisterd hebt wil je niet meer zonder. Haar stem past perfect bij het soort muziek dat Two and a Half Girl maakt: ruige punkrock. Dat blijkt ook in het tweede nummer “Fire”. Het opent een tikkeltje rustiger, maar wordt al snel een stuk energieker.

Wat al van de eerste nummers duidelijk is, is de afwisseling die Two and a Half Girl te bieden heeft op dit album. Hoewel het allemaal goed bij elkaar past, heeft elke track een eigen karakter, en dat geeft elk lied de potentie om de favoriet van iemand te worden. Maar vooral “70” valt op. Het opent met een brutale riff en ook de lyrics in het eerste couplet liegen er niet om: “What a sick world are we living in / where some kind of love is still a sin.” Het is een keiharde protestsong tegen homofobie die er flink in hakt. Muzikaal is vooral de brug opvallend omdat het haast aritmisch lijkt. Het is een heerlijk chaotisch stuk.

De track “Colourblind” moet ook benoemd worden. Het is een zwaar nummer en je begint vanzelf wel mee te knikken. Maar wat deze track echt naar een nieuw niveau brengt, is de schitterende gitaarsolo. Hij is goed geplaatst, pakkend en indrukwekkend. Het weet je aandacht zonder meer te trekken, en met recht! In “Practice What You Preach” zit al net zo’n solo. Het is haast jammer dat er zo weinig op het album zitten – of misschien maakt dat ze juist zo kostbaar.

Black Sheep” is de enige ballade op het album. Waar de rest van de nummers knetterenergiek is, houdt Two and a Half Girl hier het gas even in. Het is een welkome afwisseling en hoewel het zeker geen slecht nummer is, is het wel iets minder origineel dan de rest van de tracks; op een of andere manier klinkt het lied bekend. Gelukkig stoort dat niet heel erg, want het blijft prettig om naar te luisteren.

Het is duidelijk: Two and a Half Girl moet je in de gaten houden. “Evidence of a Broken Mind” is een kanjer van een debuutalbum en dat smaakt naar meer. Luister ernaar, laat je vrienden ernaar luisteren, laat je buren ernaar luisteren: het is een aanbeveling voor iedereen.

Beoordeling: 8,5/10
Releasedatum: 16 september 2022
Label: Suburban Records