Five Finger Death Punch is bruut op “AfterLife”

De band Five Finger Death Punch is een goed genestelde naam in de rock- en metalscene. De formatie kent talloze hits en tracks. “Bad Company” en “Jekyll and Hyde” behoren tegenwoordig toch écht wel tot de klassiekers. Nu presenteren de heren hun splinternieuwe plaat “AfterLife” met twaalf gloednieuwe tracks.

De band trapt ontzettend hard af met “Welcome to the Circus“. Onheilspellende circusgeluiden zetten de de track in, gevolgd met knetterharde riffs. Zanger Ivan Moody brengt een boze intonatie in het nummer, wat een perfecte match is. Moody laat tussendoor een wat gestoord lachje horen wat de sfeer 100% afmaakt. “AfterLife” draait de ambiance om. Het prachtige gitaarspel is een totaal andere wereld. De pit komt ook weer terug, maar dit is geen kwade track. Het stemgebruik is nét even wat minder donker dan “Welcome to the Circus“, echter is er op zijn minst evenveel kracht in de song. De band laat ook zijn mildheid zien op “Times Like These“. Een prachtig, gevoelig nummer die diep in je hart iets raakt. Binnen drie tracks laat Five Finger Death Punch een ontzettend brede range zien.

Het mag natuurlijk niet té lieflijk worden op een plaat van Five Finger Death Punch. “Roll Dem Bones” heeft ware nekbrekende coupletten. Het refrein zorgt ervoor dat je je longen uit je lijf schreeuwt. Wat een pareltje. De smerige riffs van de gitaar gecombineerd met de solo zijn door een ringetje te halen. De gotaarsolo blijft maar doorgaan en voldoet aan al je verwachtingen. Ook “IOU” is zo’n ontzettend lekker nummertje. De eerste seconden verwacht je het niet, maar dan komt er een diepe bruutheid naar voren waar je naar zit te snakken. Beiden deze tracks zijn van hetzelfde deeg gemaakt.

Blood and Tar” heeft een wat experimenteel gevoel. Het geluid van de coupletten is niet iets wat je altijd hoort bij de band. Het synchroniserende stemgeluid heeft een hypnotiserend effect. Kijkend naar de rest van de plaat, blijft dit nummer vrij kalm. Het deinende geluid blijft hangen, heel uniek! Het voelt als een bom die op ontploffen staat, maar het telkens net niet gebeurd. Opvolgend begint “All I Know” clean en gevoelig. De zuivere stem van Moody is altijd een plezier om te horen. Het gitaarwerk zet in, maar niet zo donker en bruut zoals op de rest van de plaat. Echter maakt zanger Moody soms gebruik van ontzettend lage tonen waardoor je juist die diepe tonen op een andere manier accentueert. Een heerlijke manier om met geluid te spelen. De plaat eindigt met “The End“. Een bewuste, toepasselijk gekozen tracknaam. Het is niet een song om een daadwerkelijke knaller te noemen. Het is een schreeuwer, maar niet een waar je per se ontzettend hard op meebangt. Daar hebben we betere tracks voor gehad op deze plaat. Desalniettemin een ontzettend lekker nummertje.

AfterLife” is een plaat die het eigenlijk allemaal heeft. Van smerige bangers tot tracks die even een snaartje bij je raken. Geen enkele track verveelt en elk nummer kan je keer op keer weer luisteren. Five Finger Death Punch wist zeker wat het doel was van deze plaat: knallen.

Beoordeling: 9,5/10
Releasedatum: 19 augustus 2022
Label: Better Noise Music