The Rasmus knalt met energieke set in Live Music Hall

Na deelname aan het Eurovison Songfestival 2021 en de release van hun nieuwe album “Rise“, tourt The Rasmus weer door Europa. Op donderdag 27 oktober staat de band in een goed gevulde Live Music Hall in Köln, Duitsland. Wat heeft het viertal het publiek vandaag te bieden? 

Om 20:00 uur is het aan Overlaps om de zaal op te warmen. De Italiaanse band komt vol energie het podium op en bij het eerste nummer gaan de handen al de lucht in. Het publiek heeft er duidelijk zin in. Overlaps speelt strak, energiek en krijgt het publiek met gemak in beweging. Het is jammer dat frontvrouw Gloria telkens op dezelfde interactiepuntjes terugvalt; continu wordt er gevraagd om te klappen, ook wanneer dit niet echt passend is, en gedurende de halfuur durende set wordt maar liefst vier keer gevraagd om te schreeuwen voor The Rasmus. Een cover of een “ohhooo”-momentje had het waarschijnlijk beter gedaan. Overlaps speelt vanavond onder andere “Mind Over Matter“, “White Line” en hun nieuwste single “Love Coma“. 

Om 21:00 uur is het dan zover: The Rasmus betreedt het podium. De set knalt open met “First Day Of My Life“. Gelijk worden er vanuit verschillende plekken uit het publiek gele en zwarte ballonnen opgelaten, geheel in het thema van het nieuwe album. De set wordt opgevolgd door meer energieke nummers, waaronder “Guilty“, “In My Life” en “No Fear“. Bij “Guilty” is er gelijk een interactiemomentje met de “ohho’s” waarbij het hele publiek uit volle borst meezingt. Na “No Fear” krijgt de nieuwe gitarist Emilia ‘Emppu’ Suhonen haar momentje met een heerlijke gitaarsolo. De lichten op het podium gaan uit en de spot is enkel op haar gericht. Het lichtspel is vanavond sowieso on point: van de groene belichting bij “Ghostbusters” tot de achtergrond projectie van vlammen bij “Time To Burn“. In de eerste helft van het concert is ook ruimte voor twee nieuwe nummers, namelijk “Live and Never Die” en “Fireflies“. 

Halverwege de set is het tijd voor een rustiger moment met een drietal akoestische nummers: “Still Standing“, “October & April” en “Sophia“. Na de eerste akoestische track wordt iemand uit het publiek op het podium gehaald voor een zeer speciale gelegenheid: een huwelijksaanzoek. Nadat dé vraag met “ja” wordt beantwoord en een foto met de band is gemaakt, wordt het optreden vervolgd met het duet “October & April“. Emppu neemt hierbij de vrouwelijke vocale voor haar rekening en dat is een hele goede keuze! Ze heeft een hele mooie heldere stem. Het is jammer dat hier niet meer gebruik van is gemaakt op het nieuwe album. Voor de laatste akoestische track pakt frontman Lauri Ylönen de kazoo erbij.

De set gaat verder met toch wel het meest beukende nummer van het nieuwe album: “Rise“. Daarnaast worden onder andere nog “Immortal” en “Justify” gespeeld. Het valt op dat The Rasmus vanavond echt met heel veel energie en plezier op het podium staat. Vooral het energielevel van Emppu is extreem hoog, wat kennelijk een positieve invloed heeft op de rest van de band. Haar komst heeft echt een positieve uitwerking op de live ervaring van The Rasmus. Iedereen lijkt er weer zin in te hebben. Drummer Aki Hakala beukt letterlijk elk nummer met volle kracht de zaal in. Ylönen is ook erg goed bij stem vanavond. Het enige wat opvalt is dat hij hoge noten simpel weg niet (meer) kan halen, lange noten zijn daarentegen geen probleem. Dat hij af en toe vals gaat, wordt hem dan ook wel door de fans vergeven. 

Het einde van het optreden bestaat uit “F-F-F-Falling” en uiteraard hitsingle “In the Shadows“. Als toegift is de Eurovison Songfestival inzending “Jezebel” bewaard en afsluiter “Sail Away“. Hiermee komt een bijna twee uur durende energieke set tot een einde. Wat een heerlijke show. Met dit energieniveau mag The Rasmus weer snel terugkeren!