
Op 31 oktober is het Halloween. Deze feestdag is ontstaan in Keltisch Ierland. Oorspronkelijk heette de feestdag Allerheiligenavond, wat in het Engels All Hallows Eve wordt. Dit werd al snel afgekort tot Halloween. Allerheiligenavond stond voor het begin van het nieuwe jaar en het begin van de koude wintertijd. De Kelten begonnen deze tijd met het ontsteken van vreugdevuren om heilige geesten aan te trekken en droegen enge kostuums om slechte geesten af te weren. Uit deze traditie komt Halloween zoals we het nu kennen voort, maar ook het horrorgenre en het dragen van kostuums.
Niet alleen mensen die Halloween vieren dragen kostuums en maskers. Sommige bands staan bekend om enge kostuums, facepaint of maskers. Hieronder vertellen wij het achtergrondverhaal van zeven bands die uitbundige kostuums en maskers dragen op het podium. Ga jij dit jaar verkleed als Ghost, KISS of Lordi naar een halloweenfeestje?
Ghost: De ultieme onherkenbaarheid
De Zweedse band Ghost gaat zover in het dragen van maskers en kostuums dat de identiteiten van de individuele leden niet te zien zijn. Members van de band worden ook wel de ‘Nameless Ghouls” genoemd. Zij staan onder leiding van een personage dat origineel ‘Papa Emeritus’ heette, vier keer evolueerde en nu vervangen is door een karakter dat ‘Cardinal Copia” heet. Deze hoofdpersoon, die eigenlijk Tobias Forge heet, bedacht de Ghost story die zoveel fans aangetrokken heeft. Het mysterie maakte dat mensen de band gingen volgen. Bij elk album gaat het verhaal verder. Het mysterieuze verhaal van ‘Nameless Ghouls’ staat nog steeds. Alleen de frontman heeft zijn identiteit vrij gegeven.
KISS: Opvallen in de New York Glamscene
Het is niet zo gek dat KISS in New York City tijdens de jaren zeventig begon met het dragen van make-up tijdens hun shows. De glamscene was op dat moment sterk aanwezig. KISS gaf hier wel een eigen draai aan. Door make-up en kostuums te kiezen die vergeleken kunnen worden met karakters uit comic boeken. Zo lukten het ze om op te vallen in de glamscene. Ook lieten ze hun eigen persoonlijkheden een rol spelen bij het kiezen van de make-up. Zo werd zanger Paul Stanley de ‘Starchild’, omdat hij romantisch zou zijn, en kreeg hij dus facepaint met een ster. Bassist Gene Simmons zou cynische humor hebben, wat hem een duivelse look opleverde.
Pussy Riot: Protesten en skimutsen
De uit Rusland afkomstige band Pussy Riot is feministisch, punkrock en niet bang om een statement te maken. De band heeft in zijn hele bestaan maar dertien nummers uitgebracht, maar wel gezorgd voor een hoop opschudding. Toen Putin opnieuw president wou worden van Rusland, begon Pussy Riot aan een serie van protesten. Om er voor te zorgen dat ze niet herkent zouden worden, droegen de leden van de band vaak skimutsen tijdens hun protesten en optredens. Hun meest besproken protest is het protest in de Cathedral of Christ the Saviour in Moskou. In deze kerk vroegen ze of God ervoor kon zorgen dat Putin nooit meer president zou worden. Drie members van de band werden gearresteerd en kregen een gevangenisstraf van drie jaar.
Slipknot: Pseudoniemen en kostuums
Deze band heeft de aandacht van het publiek vasthouden als zijn specialiteit. Slipknot gaat al jaren mee en draagt ook al jaren maskers op het podium. Het idee kwam oorspronkelijk van percussionist Shawn Crahan, die bij een repetitie aankwam met een clownsmasker op. Later stond hij bekend als ‘Shawn the Clown’. Andere members van de band bedachten ook pseudoniemen voor zichzelf en ze begonnen met het dragen van unieke maskers. Volgens zanger Corey Taylor is het dragen van de maskers een manier om meer intiem te worden met de muziek. Door de kostuums vergeten ze wie ze zijn en gaan ze volledig op in de muziek. Waarschijnlijk komen daar de intense shows van de band vandaan.
Lordi: Zelfgemaakte horrorkostuums
Lordi is een Finse horrorband die bekent staat om het dragen van monsterachtige kostuums. Leden van de band zeggen dat de kostuums geïnspireerd zijn door de band KISS en het horrorgenre. Mr. Lordi maakt de maskers en kostuums van de band zelf met materialen als foam, latex, canvas, metal en leer. Het kost de bandmembers zeker een uur om hun kostuum aan te krijgen voor de shows, en mr. Lordi zelf kost het zelfs twee à drie uur. De band is nooit gezien zonder hun kostuums, ze dragen ze zelfs tijdens interviews. Om het horroreffect verder te versterken gebruikt de band veel pyrotechniek en soms zelfs acteurs of dansers om de show compleet te maken. Lordi doet er duidelijk alles aan om een echte horrorshow neer te zetten.
Hollywood Undead: Maskers en make-up
Hollywood Undead draagt, net als Ghost, maskers op het podium, tijdens interviews en in muziekvideo’s. Echter is er door de band gezegd dat deze maskers niet bedoeld zijn om hun identiteit geheim te houden. Ze willen er enkel cool uitzien. De maskers evolueren mee met de muziek. Voor elk album worden er elementen toegevoegd, die soms te maken hebben met de nieuwe nummers. De maskers worden gemaakt door Jerry Constatine, een make-upeffectkunstenaar, naar eigen idee van Hollywood Undead.
Insane Clown Posse: Een niet-begrepen familie
Waarschijnlijk ben je niet echt verbaasd als we je vertellen dat de leden van Insane Clown Posse vaak verkleed als horrorclowns te zien zijn. Het horroraspect is niet alleen terug te zien aan de facepaint en outfits, maar ook aan de teksten van het duo, die gevuld zijn met donkere humor. Dit duo heeft een betrokken groep fans, die beter bekend staan als ‘Juggalos’. Hoewel de FBI in de Verenigde Staten deze groep in 2011 beschreef als een ‘niet-traditionele gang’, zeggen de Juggalos zelf dat ze een hechte familie zijn die niet begrepen wordt. De enge kostuums van de band en de fans die vaak, wellicht onterecht, beschreven worden als agressief, hebben wel een betekenis. Het horroraspect van het geheel zou een metafoor zijn van de boosheid naar systematische onderdrukking, die volgens velen al lang plaats vindt in de Verenigde Staten.
Wat is het tofste kostuum dat jij een band ooit hebt zien dragen? Laat het ons weten via Twitter, Facebook en Instagram!