Gevarieerde rockacts voor laatste dag Rock Werchter 2022

Het is zondag 3 juli, de laatste dag van Rock Werchter 2022. Het grootste gedeelte van de acts zijn al geweest, maar er staan nog steeds een aantal pareltjes te wachten voor de bezoekers. Het belooft een ontzettend warme dag te worden met prachtige namen zoals Fever 333 en The Killers. Smeer je goed in, want zo rood als een kreeft worden hebben we vandaag geen zin in.

Fever 333 breekt al vroeg de tent af

Het is vroeg op de zondagmiddag als in The Barn niemand minder dan Fever 333 op het programma staat. De zaal loopt langzaam vol, wat toch wel bijzonder is op dit tijdstip op de laatste dag. De band komt op als een ware golf van energie en frontman Jason Aalon Butler springt als een malle door in de rondte. “BITE BACK” is een heerlijke track op mee wakker te worden. Het gaat alleen maar harder en harder als we door gaan naar “Made an America”. Butler bespreekt onderwerpen zoals getinte metalfans, de situatie over de hele wereld en dat iedereen elkaar moet bijstaan. Ook legden ze nog even uit dat het technisch nog best een probleempje was om hier in België te komen met al hun spullen maar het is gelukt. De tent wordt helemaal afgebroken. Ze sliden over het podium waar ze water neergooien en ze staan op de kisten van hun materiaal. Bij de laatste track, “Hunting Season”, stapelt Butler de boxen op elkaar om er vervolgens bovenop te staan. Niets blijft heel tijdens deze set van Fever 333. Wat is dit heerlijk wakker worden!

Keane laat je rustig genieten in het zonnetje

Ook Keane neemt vandaag plaats op het Belgische festival. Zegt deze naam je niet zo veel? Na vandaag weer wel! Het is de poprockband met ontzettend veel radiohits vooral in het begin van de jaren ’00, denk aan “Somewhere Only We Know” en “Everybody’s Changing”. De stijl van het concert past wellicht niet helemaal lekker bij Rock Werchter. Het is toch nét even wat meer aan de milde rustige kant, maar toch is een optreden zoals dit erg lekker. Het zonnetje dat nog lekker over het veld heen schijnt terwijl je een koud biertje in je hand hebt. Jammer van de wind, want het geluid lijkt hier en daar toch wel een beetje weg te waaien. Zanger Tom Chaplin is vandaag goed bij stem en er is eigenlijk weinig aan op te merken. De bezoekers lijken vermaakt en dat is het enige dat telt.

Jimmy Eat World zet lekkere rockset neer aan het begin van de avond

In Klub C, de andere overdekte zaal, staat de alternatieve rockband Jimmy Eat World. Misschien niet zo’n harde en brute act als Fever 333, maar de setlist is ijzersterk. De zaal staat binnen no-time vol. Zanger Jim Adkins heeft een strotje van goud en zingt track na track prachtig. Het publiek doet heerlijk mee en het heeft een hele relaxte sfeer. Doordat Adkins zowel zingt als gitaar speelt, komt het misschien wat statisch over maar toch is de energie van dit optreden gewoon lekker. Het mag wat warm worden in de tent, maar dat is het ontzettend waard. Ze spelen maar liefst vijftien tracks in het kleine uurtje speeltijd dat ze krijgen op Rock Werchter 2022. En dat is eigenlijk wel meer dan je zou verwachten. Het spreekt voor zich dat ze afsluiten met hun bekendste track: “The Middle”. En die moet haast wel op het hele terrein te horen zijn geweest.

The Killers maakt tijd niet vol

Een band die bijna nooit teleurstelt is The Killers. Het veld staat flink vol en iedereen staat met smacht te wachten. Er wordt afgetrapt “My Own Soul’s Warning” en het publiek kan al lekker meezingen. Echter voel je dat tracks zoals “When You Were Young” en “Human” toch nét even wat bekender zijn en dat dan echt iedereen loskomt. Bij “For Reasons Unknown” krijgt iemand uit het publiek de kans om mee te drummen. Daarnaast blijft het publiek een beetje verdeeld in energie en dat merkt ook de band op. Het lijkt wel of ze niet helemaal blij zijn met de blijheid van het publiek, want de band stopt eerder. Superhit “Mr. Brightside” wordt wel gespeeld, maar de hit “The Man” wordt achterwege gelaten. Na een beetje speurwerk is deze wel op voorgaande setlists gespeeld tijdens deze tour. Jammer, je merkt toch dat het publiek teleurgesteld is met een verkorte set en missende tracks.

Terug in de tijd met Red Hot Chili Peppers

Als échte dag- en festivalafsluiter is het nu tijd voor Red Hot Chili Peppers. Het is de formatie met de “originele” gitarist John Frusciante. De band heeft vanavond met name veel zin om te jammen, want om de zoveel tracks wordt er even een momentje ingeroosterd om gewoon los te gaan op de instrumenten. Zo openen ze de set ook, waarna ze doorgaan in “Around the World”. Het nummers die worden gespeeld vanavond zijn allemaal uit het tijdperk van Frusciante. Alles wat met gitarist Josh Klinghoffer is opgenomen, wordt vandaag overgeslagen. Enerzijds jammer, maar anderzijds is het ook wel lekker om enkel oudere tracks te horen. Even terug in de tijd.

Van “Charlie” tot “The Zephyr Song” en “Wet Sand”, het is een ware Red Hot Chili Peppers wolk waarin de fans zich bevinden. Het is wél te merken dat er een generatie-fans tussen staat die wat bekender zijn met het nieuwere werk, want delen van het publiek zingen nét even wat minder mee. Natuurlijk zal ook een deel van de luisteraars genieten van de show, maar toch haalt het de sfeer een beetje naar beneden. De encore bestaat slechts uit “Under the Bridge” en “By the Way”. Erg kort en ook het vuurwerk is pas nadat de groep wegloopt en iemand van de organisatie zegt dat dit het einde is van Rock Werchter 2022. Dit voelt heel stom aan, want “By the Way” mist op het laatste moment de knalfactor. Daarnaast mis je tijdens deze set toch wel een aantal hits, zoals “Can’t Stop”, “Tell Me Baby” en “Scar Tissue”. Zeker omdat Red Hot Chili Peppers zoveel hits heeft. Het is het einde van Rock Werchter 2022, maar die deur sluit niet echt met een banger.