Rammstein trekt zich van niks en niemand aan in Nijmeegse Goffertpark

De dag waar vele fans al maanden, of zeg inmiddels gerust jaren, naar uitkeken: Rammstein in Goffertpark, Nijmegen. Op 4 en 5 juli 2022 staat de Duitse band met hun stadion tour weer op Nederlandse bodem. Hoe gaat dat ze af in het Goffertpark? Wij waren aanwezig tijdens de tweede show op dinsdag 5 juli.

Rond de klok van 20:30 uur begint het spektakel. Met een oorverdovende knal komen de heren het podium op en de ruim 65.000 bezoekers beginnen te juichen uit enthousiasme. Alsof alle zorgen van het lange wachten zijn verdwenen. Het is gelijk volle bak vooruit wanneer er met “Armee der Tristen”, afkomstig van het recente album “Zeit”, wordt afgetrapt. Er wordt nog een tikje bovenop gedaan met “Zick Zack”, waar daarna de hit “Links 2-3-4” wordt ingezet. Het marcherende geluid galmt over het Goffertpark en brengt je een kippenvelmoment op een warme zomerse avond. Toch voelt het nummer nogal vroeg op de setlist, gezien er nog niks van vuurwerk te zien is en het publiek ook nog niet al te warm is.

De mensen die bij “Links 2-3-4” nog niet wakker waren, zijn dat nu tijdens “Sehnsucht” wel. Het aan-knopje van de rookmachines lijkt gevonden en frondman Till Lindemann headbangt zich kapot op het podium met het succesnummer. Het feestje gaat door met “Zeig dich” en “Puppe”, waarbij dat laatste voor een visueel vuurspektakel zorgt. Er wordt een gigantische kinderwagen het podium opgereden en in vuur en vlam gezet. Zodra de intro van “Mein Herz Brennt” begint, hoor je de fans van het eerste uur er vooral bovenuit. Lindemann haalt zijn pyro-kunsten weer naar boven door zijn hart letterlijk in brand te steken. Er wordt nog even bij de oudere meesterwerken gebleven met “Heirate mich” waarnaar daarna er weer wordt afgewisseld met recenter werk, “Zeit” en “Deutschland”. Het laatst genoemde begint met een dancemix, uitgevoerd door gitarist Richard Z. Kruspe. Terwijl hij zich achter een mixtafel op meters hoogte bevind, hebben de overige leden lichtgevende pakken aangetrokken en staan ze te dansen op het podium. Het publiek volgt en je vergeet even dat je bij een Rammstein-concert bent. De originele versie van “Deutschland” wordt ingezet en je weet nu waar het begrip Tanzmetall vandaan komt.

Met “Radio” is de set al over de helft en wordt er tijdens “Mein Teil” weer een vuurshow gegeven. Lindemann probeert namelijk Christian Lorenz, die in een megagrote kookpan zit, te roosteren. Dit gebeurd met steeds grotere wordende vlammenwerpers. Inmiddels is de zon al gezakt, waardoor de licht- en vuurwerkshows nu echt kunnen beginnen. “Du hast” is daar de eerste van. Harder dan hard dendert Rammstein door het nummer heen, waar er later ruimte is voor het publiek om keihard “Du Du hast Du hast mich” te schreeuwen. Lindemann schiet een vuurwerkpijl af, die over het gehele Goffertpark schiet en raast gelijk door met “Sonne”. Als er een nummer is van de band die je live gezien moet hebben, is het “Sonne” wel. De rokende pilaren beginnen met vuurspuwen en Nijmegen is tijdelijk een graadje of 10 warmer.

Voor je het weet is het alweer tijd voor de toegift en dat gebeurd met een piano-versie van “Angel”. De bandleden zijn naar de andere kant van het park verhuist, om daar met rubberbootjes paraat te staan. Al crowdsurfend gaan de bandleden terug naar het podium waar “Ausländer” wordt gevolgd door “Du riechst so gut” en “Pussy”, met een kanonschieter in een vorm die je zelf mag raden. “Rammstein” en “Ich Will” worden nog snel in de setlist gepompt, waarna er afgesloten wordt met “Adieu”. Rammstein gaat per lift naar het topje van het decor om vervolgens in vuur op te gaan.

Een goede mix tussen oude en nieuwe tracks werd er gespeeld in Goffertpark in Nijmegen. Desalniettemin werden nummers als “Mutter”, “Bück dich” of een “Feuer frei!” gemist in het lijstje. De ruim tweeënhalf uur durende show voelde als vijf minuten en het is tijd om huiswaarts te gaan met een voldaan gevoel.