ONE OK ROCK brengt genres bij elkaar op “Luxury Disease (Japanese Edition)”

De Japanse rockband ONE OK ROCK heeft door de jaren heen al een flinke discografie samengesteld. “Luxury Disease (Japanese Edition)” vormt hierin de tiende plaat en bevat behoorlijk wat tracks voor de fans. De formatie is altijd creatief in het combineren van verschillende genres: of het nu rock, metal of punk is, de muziek heeft voor iedereen iets wils.

Save Yourself – Japanese Version” is een heerlijke poppunktrack met een vleugje emo. Laat je niet misleiden: ondanks dat het de Japanse versie is, heeft het nummer een heel groot stuk Engels in zich. Dit is eigenlijk wel bij de meeste songs op deze plaat. Zanger Takahiro Moriuchi haalt uit met hoge noten en de energie zit er lekker in. Drummer Tomoya Kanki krijgen we pas goed te horen op “Neon“. De drum hoor je met name in de opening, maar de rest van de track heeft vrij weinig echt harde rockelementen. Het lied heeft sterke popinvloeden. Ondanks dat er een prima gitaarriffje in zit, mist het toch dat échte randje. Dat geluid waar we eigenlijk naar zoeken, vinden we op “Vandalize – Japanese Version“. Moriuchi brengt hier de ruwheid van zijn stem een stuk beter naar voren, het gitaarwerk van Alexander Onizawa, Royta en Kohama komen hier goed tot zijn recht. Dit geluid vinden we met nét een vleugje emo ook op “Let Me Let You Go – Japanese Version“. Op dit nummer krijgen we een heerlijke traktatie van fantastische clean vocalen. De plaat heeft al best een paar stevige, goede tracks.

We horen wat elektrische experimenten op “Prove – Japanese Version“. De stem is bewerkt bij de opening en op de achtergrond horen we wat cyberpunkachtige klanken. Wat leuk is dat ONE OK ROCK vaak gebruik maakt van bekende Engelse uitspraken. Zo horen we hier: “Sticks and stones will never break these bones“, een variatie van de bekende uitspraak “Sticks and stones may break my bones“. Wat ontzettend leuk is dat de band een samenwerking heeft met Teddy Swims op “Free Them“. Dit laat de reikwijdte van de band horen, want ook deze track heeft weer nieuwe dimensies. De stem van Swims werkt ontzettend goed samen met de sound van ONE OK ROCK.

Outta Sight” brengt ook weer sterk de popinvloeden naar voren. Misschien is het nummer daardoor iets minder stevig, maar het nummer is ontzettend goed. Het tempo is goed, je gaat snel mee met het nummer en er zitten onverwachte elementen in. Zo heb je bijvoorbeeld de trommels die opeens super hard je kamertje doorblazen. Het houdt je scherp. Een andere prachtige song is “Your Tears Are Mine“. De band legt hier even alle gevoelens bloot en er is ruimte om alles eruit te gooien. Het laat je uiteindelijk met een goed gevoel achter. De leadgitaar die door de zang heen komt is zo goed als perfect te noemen. Het enige nadeel: we willen meer. Het gitaarspel doet je denken aan hoe van de gitaren gebruik van werd gemaakt in old-school rock, zoals bij Aerosmith.

Luxury Disease (Japanese Version)” is een plaat waar nog veel meer over gesproken kan worden. Het bevat ontzettend veel subgenres en invloeden, waardoor er altijd weer iets nieuws te ontdekken is. Echter hadden we hier en daar nog nét wat meer pit gewild van ONE OK ROCK. Desondanks blijft het als een album voelen waar ontzettend veel passie en liefde voor muziek in zit.

Beoordeling: 7,5/10
Releasedatum: 9 september 2022
Label: WEA International Inc.