Left of the Dial 2022 is een succes met brede programmering en unieke details

Op donderdag 20, vrijdag 21 en zaterdag 22 oktober vond in Rotterdam de vijfde editie van Left of the Dial plaats. Verdeeld over minstens vijftien locaties in de binnenstad waren er ruim 100 acts te zien. Als je zeker wilde weten dat je alles kon zien dat je wilde, kon je maar beter weken van tevoren beginnen met het grijsdraaien van de playlist en het analyseren van de timetable. Je kon er ook voor kiezen je ogen dicht te doen, in het diepe te springen en je te laten leiden door de stroming. Wij deden het laatste. In onze review lees je meer over het festival én welke artiesten indruk hebben gemaakt.

Bredere programmering

Ook al lijkt het op donderdagavond nog rustig in Rotterdam; Left of the Dial is dit jaar toch ook echt weer uitverkocht. Inmiddels weten muziekfans uit binnen- en buitenland het festival te vinden en is vooral Groot Brittannië goed vertegenwoordigd. Dat is ook niet heel gek, aangezien de enorme opkomst aan Britse bands. De laatste jaren is er een flinke beweging gaande in de Britse postpunkwereld en Left of the Dial richt zich veelal op dit genre. Toch is ook te merken dat het festival zijn line-up aan het verbreden is en worden we bijvoorbeeld verrast door het Vlaamse Borokov Borokov. Het synthtrio uit Antwerpen maakt dansbare elektronische muziek, aangevuld met een flinke dosis humor. Het zijn duidelijk de drie drukste jongetjes van de klas en de dansmoves op het podium liegen er ook niet om. Op de dansvloer gaat het ook los en de versieringen die aan het plafond van de locatie hangen worden al snel gebruikt als attributen. De locatie is een aparte; het is namelijk een Aziatische ijswinkel.

Genieten van bijzondere locaties

De organisatie van Left of the Dial is goed in het uitzoeken van locaties, want we komen meer van dit soort bijzondere plekken tegen. Zoals afgelopen jaren is ook debatpodium Arminius weer van de partij. Deze kerk is prominent in beeld tijdens Left of the Dial 2022 en wordt aan de buitenzijde verlicht met paarse spotlights en een projectie van het Left of the Dial logo. Niet te missen dus! Hier kun je onder andere genieten van het Japanse Bo Ningen. In tegenstelling tot veel andere bands die dit weekend optreden behoren deze vier muzikanten tot de oude garde. Al ruim tien jaar maakt de band zijn experimentele rock en het is dan ook zeker een bekende naam op het affiche. In Arminius wordt het publiek getrakteerd op een rustige set, althans rustiger dan we gewend zijn van Bo Ningen. Het past perfect bij de atmosfeer van de kerk.

Verloren drummer

Ook Enjoyable Listens maakt indruk in Arminius. Vocalist Luke Duffett klinkt als Morrissey, met zijn diepe donkere stem. In tegenstelling tot Morrissey is er hier gelukkig wel ruimte voor humor. Duffett spreekt het publiek geregeld aan en vertelt zelfs een grappige anekdote over het moment dat hij zijn vrouw ten huwelijk vroeg. Allemaal terwijl zijn bassist stoïcijns voor zich uitstaart en rustig zijn ding doet. Een andere locatie waar je als liefhebber van live-muziek waarschijnlijk niet vaak komt, is Perron. Normaliter een nachtclub, aka donker hol. Zodra je binnenkomt hangt er rechts aan de muur een ‘politiekluisje’ waar normaliter in beslag genomen drugs en wapens in worden bewaard. Ook spuitbussen deodorant mogen niet mee de zalen in. In deze locatie zijn voor Left of the Dial 2022 drie podia gecreëerd waar onder andere The Byker Grove Fan Club te zien is. Zelf omschrijft het trio hun muziek als post-macho noise pop en dat is eigenlijk perfect verwoord. Fun fact; de band zou zaterdag onderdeel zijn van Bands on a Boat, een onderdeel van de randprogrammering waarvoor je extra kaartjes kunt kopen, maar was na de show van vrijdagavond hun drummer verloren. In de wandelgangen ging rond dat hij de volgende middag slapend werd teruggevonden in een Rotterdams park. Die hebben er dus duidelijk een feest van gemaakt!

Beruchte optredens

Dat niet alleen bezoekers, maar ook de bands plezier hebben is duidelijk te merken. Je komt de leden van de optredende acts geregeld tegen bij andere podia, in de snackbar of dönertent en op de afterparty in Rotown. De meiden van Lambrini Girls bijvoorbeeld. De band treedt zelf maar liefst drie keer op en na de eerste show is het al legendarisch te noemen. Als je je oren spitst hoor je geregeld bezoekers praten over dit optreden. Tijd om zelf ook een kijkje te nemen dus! Lambrini Girls maakt de geruchten meer dan waar met hun snoeiharde punk. De zangeres weet precies hoe ze het publiek moet vermaken en is zelfs meer op de vloer in de moshpit te vinden dan op het podium. Ook het Britse Hallan is goed ingespeeld op de toeschouwers. De band blijkt al snel te klein voor het podium waar ze optreden; kunstcentrum Worm. De locatie is voor de gelegenheid in tweeën gesplitst, met slechts een gordijn als afscheiding. Dit wordt door de bezoekers al snel aan de kant geschoven en de band maakt daar gretig gebruik van door ook de zijkant van het podium te bespelen. Vooral de gitarist danst lekker mee met het publiek, dat geniet van de postpunk á la Joy Division en New Order.

Doortrappen voor de muziek

Left of the Dial 2022 is net als voorgaande edities een weekend om niet te vergeten. De organisatie heeft tot in de puntjes nagedacht over de details en telkens als je denkt dat het niet gekker kan, komen ze weer met iets nieuws. Zo kunnen er in Roodkapje bijvoorbeeld alleen bands optreden als er door het publiek stroom wordt opgewekt door flink door te trappen op hometrainers. In “The Gym”, zoals de locatie wordt genoemd, speelt onder andere het Vlaamse Mitraille. De punkers brachten onlangs hun eerste full-length album uit en timmeren hard aan de weg. Hoewel de show in The Gym nog wat rustig is qua bezoekers, wordt dit de volgende dag helemaal goed gemaakt in V11. De rode boot, die ook dit jaar weer meedoet als podium, is dé perfecte locatie voor een keiharde punkshow. Als de boot heen en weer schudt weet je zeker dat je in een goede moshpit staat.

Wil jij volgend jaar Left of the Dial zelf meemaken? Zorg dan dat je snel een kaartje koopt. In 2023 vindt het festival plaats op 19 tot en met 21 oktober. Early Adopter tickets kosten €40,00 en zijn nu te koop via de website van Left of the Dial. Wil je nog meer nagenieten van Left of the Dial 2022? Check onze uitgelichte stories op Instagram voor een aantal live optredens.