Warme zomerdag met toffe acts sluit Jera On Air 2023 succesvol af

De laatste dag van Jera On Air 2023 is alweer aangebroken. Ondanks dat het festivalweekend regenachtig begon, sluiten we het vandaag met een warme zomerdag af. Een warme dag gevuld met toffe acts op de line-up. Aan de rode ruggen en armen te zien is insmeren ook vandaag zeker geen luxe.

Rustig beginnen met Casey

Om 14.00 uur beginnen we in de Eagle bij Casey. Het is nog vroeg op de dag, maar toch staat de grote tent halfvol. Wellicht ook met mensen die wat verkoeling zoeken, want de temperatuur is al flink aan het oplopen. De band uit Zuid-Wales maakt emotionele post-hardcore en het is dus een prima begin van de dag. Zanger Tom Weaver maakt vloeiende dansbewegingen en pirouettes op het podium en is erg fascinerend om naar te kijken. Hoewel Casey nog maar twee studio-albums heeft uitgebracht wordt er toch al volop meegezongen door mensen uit het publiek, die duidelijk genieten van het optreden.

LANDMVRKS speelt overtuigend

Voorafgaand werd LANDMVRKS in de Jera On Air Festival Guide al omschreven als een heel veelzijdige band. De set die ze vandaag spelen bewijst dat ook maar. Vanaf minuut één heeft de band de fans al mee. De verschillende breakdown call outs worden luidkeels meegeschreeuwd. Zelfs de snelle Franse teksten op “Visage” worden door fans meegerapt. Zoals de naam betaamt, trekt “SelfMade Black Hole” als een zwart-gat een grote massa aan mensen aan voor de moshpit, ondanks dat een gedeelte akoestisch gespeeld wordt. Zanger Florent Salfati bezorgt nog een leuk moment als hij zich realiseert dat hij al de hele show spreekt over ’tonight’, terwijl het zonnetje nog hoog aan de hemel staat. Voor de festivalganger die nog niet met LANDMVRKS bekend was, is dit wel écht een show die hen kan aansporen om het nog eens te luisteren!

Zulu trapt hardcoreprogramma af in de Buzzard

Door vertragingen beginnen de optredens in de Buzzard een flink stuk later. Niet gek, want vier van de bands die er vandaag geprogrammeerd staan zitten bij hetzelfde platenlabel en reizen waarschijnlijk gezellig samen af naar Ysselsteyn. Uiteindelijk is het dan toch tijd voor wat ‘black power violence’ met Zulu. De tent staat afgeladen vol en al vanaf het tweede nummer kun je niet meer om de crowdsurfers heen. Dat belooft wat! De hardcore-punkband bracht onlangs het debuutalbum “A New Tomorrow” uit en ramt de nummers er één voor één uit. Tussendoor praat zanger Anaiah Lei veel tegen het publiek en geeft aan dat de band dankbaar is hier te zijn.

Lekker meeblèren met blink-182 tribute

In de kleinste tent staat aan het begin van de avond de Blink-182 tributeband. Wat je verwacht wordt geleverd: dé Blink-182-hits die je wilt horen. In drie kwartier stampen ze er zowel echte klassiekers eruit zoals “All the Small Things” en “Dammit“, als nieuwer werk zoals “Bored to Death” en “Edging”. De band is enthousiast en binnen no-time staat de Hawk dan ook helemaal vol. Er wordt gecrowdsurfed, gemoshed en lekker meegezongen! Minpuntje is dat de microfoon van de bassist iets te hard staat in vergelijking met de rest van het geluid. Is het muzikaal altijd even sterk? Nee zeker niet, maar een feestje is het wel en dat is alles wat je wilt op een zonnige zaterdagmiddag! 

Enter Shikari levert complete show met confetti, toffe visuals en pyro’s

Om 19.15 uur begint de set van Enter Shikari met een speciale intro. Dan wordt het echte startsein gegeven met “(pls) set me on fire“. Confetti schiet de tent door en ook pyro’s worden aan de show toegevoegd. Showelementen zijn er overigens genoeg. De lichtshow is, ondanks dat het nog licht is buiten de tent, erg strak en daarnaast worden er verschillende visuals en video’s afgespeeld die passen bij de nummers. Halverwege de set klimt een blauwharige fan ook nog even in een van de tentmasten. Na de “Quickfire Round” waarin de band vier liedjes speelt in zeven minuten, wordt de set beëindigt met “Live Outside” en “{ The Dreamer’s Hotel }”. Enter Shikari levert een heerlijke complete show die van menigeen veel langer had mogen duren dan de drie kwartier die ze nu kregen. 

Gogol Bordello geeft nieuwe energie

Zodra de zon ondergaat en het langzaamaan afkoelt op het festivalterrein betreedt gypsy-punkband Gogol Bordello het podium van de Eagle. De achtdelige formatie uit New York heeft maar één doel: de hele tent aan het dansen krijgen. Waar de meeste bezoekers eerder op de dag nog op zoek waren naar verkoeling, komen ze nu langzaam weer tot leven. Op verschillende plekken in de tent laat het publiek zijn beste dansmoves zien; niet alleen vooraan bij het podium, maar ook achterin verzamelen zich meerdere groepjes mensen die in het ronddraaien, springen en de armen in elkaar haken. Er is zelfs een huppelende circlepit gaande. Gogol Bordello geeft iedereen de nodige energie om aan de avond te beginnen!

Energieke show Motionless In White met overenthousiast publiek

De Vulture staat goed vol wanneer Motionless In White het podium betreed. Direct is duidelijk dat dit publiek alles gaat geven. Gedurende de hele set wordt er in de gehele tent enthousiast meegedaan. Bij de track “Voices” wordt het eerste gedeelte luidkeels door de fans gezongen. Kippenvel op deze warme dag! Ook “Slaughterhouse” en “Werewolf” passeren de revue vandaag. Ondanks dat het nog licht is buiten, vullen zaklampen van telefoons tijdens “Another Life” de tent. Wanneer het laatste nummer, “Eternally Yours“, door de band is ingezet, begint frontman Chris Motionless rozen uit te delen aan mensen in het publiek. Jammer dat de bas niet altijd even lekker is afgesteld en daardoor te veel door dreunt. Motionless In White wist hoe dan ook een lekkere set neer te zetten waarbij het enthousiaste publiek de kers op de taart was.

No Pressure geeft vol gas

No Pressure begint te spelen met een vol podium en ze laten er geen moment gras over groeien. De “Get the fuck up here” en “fuck everything up“s vliegen je om de oren en de voet gaat dan ook geen moment van het gas. Niet geheel verrassend dat niemand vertrekt wanneer zanger Parker Cannon zegt dat iedereen die het covernummer niet kent op moet rotten. Ze spelen namelijk “Burnout” van Green Day! De moshpit is dan ook bijna over de gehele breedte van het podium. Ook wordt er nog een shout-out gegeven aan Triple B Records, het label waar No Pressure maar ook Candy, C4, en Restraining Order bij zitten; ieder te zien dit weekend. Het is gewoon een lekkere set van no-nonsense straight-up punk en een heerlijk begin van het einde voor Jera On Air 2023.

Set The Ghost Inside staat als een huis

The Ghost Inside beukt hun set open met “Engine 45“. Wanneer de instrumentatie stilvalt, zingt het hele publiek luidkeels mee. Tijdens “Pressure Point” neemt zanger Jonathan Vigil het publiek mee: “Wanneer ik mijn hand omhoog doe schreeuwen jullie ‘Fuck this’ mee.” Dat hoeft hij geen twee keer te zeggen. Gedurende de set zijn er meerdere flinke pits. Iets na de helft van de set neemt Vigil een moment om stil te staan bij het busongeluk van de band in 2015 en laat weten hoe belangrijk het is om te genieten van elk moment. Ook drummer Andrew Tkaczyk krijgt zijn momentje – waardoor vervolgens de hele zaal zijn naam begint te roepen. Het is een uniek en emotioneel moment in de set. Vervolgens stampt The Ghost Inside door met onder andere “Dear Youth“. Als allerlaatste is de single “Aftermath” bewaard. Het was een beukende set met een emotioneel randje en een duidelijke boodschap: geniet van deze momenten!

Dansen en tevreden naar huis met Flogging Molly

Flogging Molly mag het hoofdpodium van Jera On Air afsluiten dit jaar. De band begint de set met, waarschijnlijk toch wel, het bekendste nummer: “Drunken Lullabies“. De toon is meteen gezet en niemand in de tent staat meer stil. Dat wordt het komende uur dus aan één stuk door dansen! Ook andere publieksfavorieten worden gespeeld: “Devil’s Dance Floor“, “If I Ever Leave This World Alive“, “Seven Deadly Sins“, ze komen allemaal voorbij. Flogging Molly raast lekker door terwijl het publiek geniet. Heel spannend is het allemaal niet meer, want veel festivalgangers hebben de band hoogstwaarschijnlijk al eens eerder zien optreden. Maar gezellig, dat is het zeker! Met een biertje in de hand en je vrienden (die je al kende, of misschien zojuist hebt gemaakt) om je heen kan iedereen met zijn voetjes van de vloer. Dat je de tent wellicht verlaat met een zere enkel, moet je dan maar voor lief nemen. Flogging Molly is, zoals altijd, een perfecte afsluiter van een mooi festivalweekend.

Dit was Jera On Air 2023. Blokkeer donderdag 27 juni, vrijdag 28 juni en zaterdag 29 juni 2024 maar alvast in je agenda, want dan vindt de volgende editie plaats. Editie nummer 30! Zoals altijd houden wij je op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom Jera On Air. Houd onze FacebookTwitter en Instagram in de gaten voor al het nieuws en toevoegingen.

Donderdag 22 juni – dag 1 | Vrijdag 23 juni – dag 2