Zonneschijn geeft bezoekers nieuwe energie op dag twee van Jera On Air 2023

Na een regenachtige start van Jera On Air, breekt de zon op vrijdag 23 juni al vroeg door. Het terrein droogt snel op en maakt zich klaar voor een nieuwe festivaldag. Bezoekers bevinden zich dan ook al lekker vroeg op de festivalgrond. Vandaag kan er gratis drinkwater gehaald worden bij de toiletten, is er een zonnebrand-insmeertafel en staan ook de vernevelaars aan om even lekker onder af te koelen. Op naar dag twee!

Speed knalt er op volle snelheid in bij de Buzzard

We beginnen in de Buzzard bij de Australische hardcore-punkband Speed. De band speelt voor het eerst op Nederlandse bodem, maar is bij veel bezoekers een bekende naam; de tent staat namelijk afgeladen vol. Frontman Jem Siow vertelt dat de band blij is om hier te zijn, maar dat er wat hen betreft nog niet genoeg energie wordt gegeven: “It’s every man for themselves, show me something crazy!” roept hij het publiek toe. De moshpit gaat los en er wordt ook veelvuldig gebruikt gemaakt van de stagediving-ramp; een mooie toevoeging bij dit podium, dat geen barrière heeft.

Attila speelt de stoppen eruit

Met deze set op Jera On Air trapt Atilla hun “About That Life 10 year anniversary” tour af. Dat gaat helaas voor de band niet helemaal soepel. Tijdens hun set valt namelijk twee keer het geluid uit. Volgens zanger Chris Fronzak is dat een logisch gevolg omdat “About That Life” waarschijnlijk het beste metalcore-album ooit is en gewoon “too heavy for this shit” is.

Bomvolle biergarten bij akoestische set Frank Turner

Naast zijn volledige set later op de avond, is Frank Turner een van de artiesten die een akoestische set speelt op de American Socks Stage in de biergarten. En die staat bomvol zo vroeg in de middag. Slechts gewapend met zijn akoestische gitaar speelt de zanger een heerlijke set. Vijf nummers, want vier nummers telt volgens Turner niet als set. De tracks die we nu horen, zullen vanavond de setlist niet halen, onder andere het gevoelige nummer “Miranda” over zijn transgendervader en “The Ballad of Me and My Friends” horen we nu in een heerlijke akoestische vorm. 20 minuten wordt er door de fans al volmondig meegezongen. Slechts een opwarmer voor vanavond!

Kippenvel bij Dylan Slocum van Spanish Love Songs

In 2022 zou Dylan Slocum met zijn band Spanish Love Songs op Jera On Air spelen. Door een aantal covid-infecties binnen de band hebben ze hun Europese tour toen helaas moeten annuleren. Dit jaar komt de frontman dus in zijn eentje langs voor een akoestische set op de American Socks Stage. De gevoelige nummers klinken met slechts de stem van Slocum en zijn akoestische gitaar nog mooier en zorgen regelmatig voor kippenvel. En dat terwijl de temperatuur buiten inmiddels boven de 25 graden is! De zanger speelt bekende nummers, zoals “Losers” en “Brave Faces Everyone“; de titeltrack van hun meest recente album. Ook krijgt de gloednieuwe track “Clean-Up Crew” van het aankomende album “No Joy” zijn livedebuut. Benieuwd geworden naar Spanish Love Songs? Op zaterdag 10 september spelen ze samen met Hot Mulligan in de Effenaar te Eindhoven.

Weinig praten en vooral veel knallen bij energieke PUP

De Vulture is bij lange na niet vol als PUP aan zijn show begint, maar dat mag de pret écht niet drukken. Na de eerste track heeft frontman Stefan Babcock al een duidelijke boodschap: “We gaan weinig praten en zoveel mogelijk nummers spelen in deze 42,5 minuut. Oké?” Het publiek is razend enthousiast! De mensen die zich op tijd hier hebben verzameld zijn overduidelijk grote PUP-fans. Dat is iets wat zeker is, want bij een groot deel van de nummers hoeft er maar een noot of rif gespeeld te worden of het publiek wordt al enthousiast. Energiek is het zeker, ook vanuit de band. Babcock springt op een gegeven moment ook het publiek in, met microfoon inclusief kabel. Dit is zo’n band die je gezien moet hebben nu ze nog in de (uitverkochte) kleinere zalen en tenten spelen, waar ze perfect tot hun recht komen.

The Interrupters krijgt de voetjes van de vloer

Als je even het gebeuk wilt ontvluchten is The Interrupters in de Eagle aan het einde van de middag een goede toevlucht. Zodra bassist Justin Bivona en gitarist Kevin Bivona het podium opstappen, hypen zij het publiek op. En dat lukt. Binnen no-time staat iedereen te klappen. Op een gegeven moment wordt de set verstoord door iemand die op het podium is geklommen en in een microfoon begint te praten. Binnen secondes wordt deze persoon van de stage verwijderd. En gaat de show verder zonder dat het ooit gebeurd lijkt te zijn. The Interrupters trakteert het publiek op heerlijke dansbare tunes en meezingers, waar gretig gebruik van wordt gemaakt. Luidkeels wordt er meegezongen met deze skapunk. Strandballen tegen het einde van de set maken het feest compleet!

Stray From The Path is vol energie

Stray From The Path trapt de set af met “Needful Things” en zanger Dr€w ¥ork geeft vanaf de eerste seconde het goede voorbeeld. De microfoon vliegt door de lucht en zijn energie is aanstekelijk. Zoals de muziek en teksten van de band betaamt, krijgen we ook nog een kleine speech om “Goodnight Alt-Right” in te luiden. Later in de set zijn er nog twee leuke momenten. Eerst vraagt de band specifiek om meer crowdsurfers dan ze hadden op Graspop. Vervolgens stelt de zanger de rest van de bandleden nog voor, een van de weinige bands waarbij dat gebeurd! De negen tracks vliegen voorbij in razend tempo. Heerlijke energie van een heerlijke band.

FEVER 333 verbouwt letterlijk de Eagle

Iets te laat en met een net te lange introtune start FEVER 333 met “BITE BACK” aan zijn energieke set. Een primeur op Jera On Air 2023: voor de eerste keer in Nederland in deze nieuwe bezetting. Gekleed in dezelfde pakken rennen de bandleden vanaf moment één het hele podium over. Na twee nummers is het tijd voor de eerste speech van frontman Jason Aalon Butler over rechten van mensen van kleur en LGBTQ+. Ook geeft Butler nog een shout-out naar Hate5Six, die de set aan vastleggen is. Vervolgens wordt “Made in America” ingezet. Opvallend is dat bij een groot deel van de nummers de bas iets te hard doordreunt, waaronder bij de nieuwe track “$wing“. In de set is er ook ruimte voor een cover van “Song 2“, origineel van Blur, waar Butler tijdens het eerste couplet een stuk rapt van Nipsey Hussle’s “Hussle & Motivate” en bij het tweede couplet een stuk van N.W.A.’s “Fuck tha police“. De ‘whoeeehoe’s’ klinken van voor tot achter in de tent. Dat de band hard gaat, bewijst ook het feit dat bassiste April Kae uit haar broek is gescheurd, maar de show must go on. Tegen het einde trekt Butler het hele drumpodium richting het midden van het podium, worden er twee monitors op elkaar gezet waar hij op gaat staan en als klap op de vuurpijl klimt hij in de stellage van de bar om vervolgens met een salto in het publiek te springen. Crowdsurfend naar het podium komt daarmee deze brute show tot een wat abrupt einde.

Papa Roach is niet overtuigend

Om 22.15 uur in de Eagle Jupiler knalt Papa Roach hun show open met wat ouder werk, waaronder “Broken Home” en “Dead Cell‘ van het album “Infest” uit 2001. Er zijn felle, snelle lichten en ook vuur ontbreekt niet bij Papa Roach vanavond. De band waagt zich aan een cover van “Firestarter” van The Prodigy, die niet bij iedereen goed in de smaak lijkt te vallen. Daarnaast is het opvallend dat er meer stukjes nummers van andere artiesten worden gebruikt. “Lose Yourself” van Eminem en de “hey oh let’s go” uit “Blitzkrieg Bop” van Ramones komen voorbij. Het is een wat vreemde keuze van een band van dit formaat, die op dit tijdstip op een festival staat, terwijl hun discografie groot genoeg is. Papa Roach speelt verder een lekker strakke show, maar had wat dat betreft wat eerder op de dag gemogen.

Call It Off is helemaal terug

De Nederlandse poppunkers van Call It Off beginnen hun set vol energie met “Do It All Again“. Als band van eigen bodem is er natuurlijk wel sprake van enige good will. Maar dat verklaart niet hoe de Eindhovenaren gedurende de set steeds meer mensen meekrijgen. Als tijdens “Scream Your Heart Out” de strandballen en andere opblaasartikelen worden geïntroduceerd kan het feest al helemaal beginnen. Ook speelt de band nog de nieuwe track “i’m done”.

Iedereen skankt bij De Hardheid in een bloedhete Hawk

De tent waar je eigenlijk niet wil zijn in deze hitte is de Hawk. Zodra je binnenstapt ga je door een muur van klamme warmte; zeker als er een band zoals De Hardheid op het podium staat te spelen. En dan ben je ineens toch heel blij dat je die drempel bent overgestapt! De 9-koppige ska-punkband uit Amsterdam draait al langer mee dan de gemiddelde Jera On Air-bezoeker op aarde rondloopt en is sinds 2009 officieel met sabbatical. De afgelopen jaren werden er echter al wat shows gespeeld en dit jaar is Jera On Air dus ook aan de beurt! Iedereen in de tent danst en skankt op meezingers met makkelijke titels zoals “Buurman“, “Kutmuziek“, “Beste vriend” en “Klootzak“. De Hardheid heeft er ongetwijfeld wat jonge fans bijgekregen vandaag!

Vuisten, moshpits en kunstplanten bij Hatebreed

Nog voordat Papa Roach klaar is, begint in de er naast gelegen Vulture Hatebreed. Direct vanaf moment één is het vuisten in de lucht en hard gaan. Frontman Jamey Jasta wordt vanavond op zijn wenken bedient. Of hij nu vraagt om vuisten in de lucht, moshpits of om met de armen te zwaaien: het publiek geeft er keer-op-keer gehoor aan. Op de setlist staat een variatie aan oudere en nieuwere nummers, dat wordt erg duidelijk wanneer Jasta de jaartallen van de tracks erbij gaat noemen. Onder andere “Looking Down the Barrel of Today“, “Before Dishonor” en “Burn the Lies” worden gespeeld. Opvallend is ook dat de band met gemak de hele tent meekrijgt, want ook achteraan wordt er goed meegedaan. Uiteraard is er in de set ook ruimte voor een standaard “welke kant is luider?“. Achterin de zaal ontstaat zelfs een kleine circlepit waarvan een kunstplant in pot deel uitmaakt. Geweldig!

Trash Boat voor derde keer op Jera On Air

Trash Boat sluit de dag af op de Buzzard stage; hun derde keer op Jera On Air. De setlist is vooral gebaseerd op het laatste album “Don’t You Feel Amazing?“. Daardoor is het tempo wat lager, maar evengoed dansbaar. Dat tempo wordt wel even omhoog geschroefd met “Tring Quarry“. Zanger Tobi Duncan laat nog even zien dat hij over een goed stel pijpen beschikt bij hun cover van Linkin Park’s “Given Up”. Ondanks dat zanger Duncan aankondigt dat er geen pauzes zijn tijdens een Trash Boat-show, pakt de band wel de tijd om aan te kondigen dat ze binnenkort beginnen met een nieuw album. Goed nieuws om een heerlijke show mee af te sluiten.

Dit was dag twee van Jera On Air 2023! De programmering ging alle kanten op en er kon genoten worden van bands die al jaren meedraaien tot bands die pas net om de hoek komen kijken. Houd onze FacebookTwitter en Instagram in de gaten voor de review van zaterdag 23 juni.

Donderdag 22 juni – dag 1 | Zaterdag 24 juni – dag 3