INTERVIEW: Jason Waterfalls & The Overslept

Onlangs kondigden Jason Waterfalls en The Overslept een co-headlinetour door Nederland aan: The Alliance Tour. Tijd om even met Thijs van Jason Waterfalls en Sem van The Overslept te spreken. We hadden het onder andere met de frontmannen van de bands over de verwachtingen van de komende tour, nieuwe muziek en een mogelijke samenwerking.

Hey Thijs en Sem, leuk jullie even te spreken. Hoe gaat het met jullie?

Sem: “Goed! De afgelopen twee jaar waren natuurlijk voor iedereen vervelend en hebben ons als band ook niet per se windeieren gelegd, maar inmiddels is alles weer op de rit. We hebben in mei al een mooi tourtje mogen spelen en nu mogen we lekker doorpakken met The Alliance Tour.

Thijs: “Het waren gekke jaren waarin we onze release en clubtour tot vijf keer toe moesten uitstellen, maar we speelden ook een over een twee jaar uitgesmeerde Popronde en werden genomineerd voor een Edison Pop voor onze EP ‘Pillars’. Dus het ging echt alle kanten op!

Om te beginnen: kunnen jullie allebei een favoriete track van elkaars band benoemen?

Thijs: “‘Stolen Car’ is een regelrechte hit waar je niet omheen kan, maar toen ik ‘Long Way Down’ voor het eerst hoorde was ik gelijk verkocht. Vette, moderne sound en catchy as hell.

Sem: “‘Guns x Money’, die sample aan het begin sleurt je gelijk de track in, waarna de contrasterende verse je even van je stuk brengt. Het refrein heeft ook een boeiende melodie, waardoor je eigenlijk het hele nummer geboeid blijft luisteren.” 

Jullie co-headlinetour staat voor later dit jaar op de planning. Waar zijn jullie momenteel nog meer mee bezig?

Sem: “We hebben met The Overslept de tijd genomen om te herdefiniëren wat we nou echt vet vinden om te maken. Daar is een hoop nieuw materiaal uit ontstaan. Met dit materiaal duiken we in september de studio in!

Thijs: “Herkenbaar! Wij hebben ook niet stilgezeten en werken nu aan een concept-EP. Deze EP wordt voor ons echt een outlet waarin we soms frustraties, maar vooral observaties van twee jaar pandemie en alle andere bizarre gebeurtenissen kwijt kunnen. Het wordt een bijzonder project waarin verschillende kunstenaars hun eigen creatieve visie geven op onze nieuwe tracks.

De komende tour wordt afgetrapt als EP releaseshow van Jason Waterfalls. Kunnen we voor de tour ook nog nieuw materiaal van The Overslept verwachten?

Sem: “Zeker! Zoals eerder genoemd, duiken we in september de studio in voor in ieder geval vier tracks. Die zullen we verspreid gaan uitbrengen. De verwachting is dat er in ieder geval één voor de tour te beluisteren is! Het zijn verschillende soorten tracks, maar we hebben in al deze songs wel weer onze ‘roots’ gevonden. Ondanks dat de sound per song verschilt, is er dus absoluut een rode draad aanwezig. Hier zijn we zelf heel tevreden over. Tijdens de tour zullen we het nieuwe materiaal al spelen; dus nóg meer reden om zo snel mogelijk een kaartje te scoren!

Met The Overslept werken jullie ook regelmatig samen met andere artiesten. Kunnen we ook een Jason Waterfalls / The Overslept samenwerking gaan verwachten?

Sem: “We hebben het er wel eens over gegrapt, maar nog niks concreets! Wie weet!

Wat is voor jou een reden om met andere muzikanten samen te werken en covers te maken?

Sem: “We werken eigenlijk altijd samen aan de covers, zodat iedereen z’n stempel binnen de band goed hoorbaar is. Daarnaast zijn we altijd op zoek naar manieren om publiek buiten ons eigen ‘genre’ op te zoeken. Dat vinden we tof om te doen; grenzen verleggen en publiek wat misschien in eerste instantie niet zo snel een rockplaat op zou zetten kennis laten maken met onze sound.

Wat kunnen de fans gaan verwachten van de co-headlinetour dit najaar?

Sem: “Vooral veel energie! We hebben de handen ineengeslagen om te laten zien dat rockmuziek nog springlevend is; dat statement willen we samen met het publiek werkelijkheid maken!

Thijs: “Exact! Reken op schorre stembanden na 120 minuten rock knallers van Nederlandse bodem!

Zijn er al speciale plannen voor de shows?

Sem: “Er zijn wel wat toffe ideeën, om ook de samenwerking te benadrukken. Echter is het nog niet helemaal concreet en willen we niet te veel verklappen. Bij zijn is meemaken!

Waar kijken jullie zelf het meeste naar uit?

Sem: “We merkten bij de vorige tour dat het zó veel energie gaf om weer voor publiek te spelen, iedereen te ontmoeten bij de merchtafel en een hoop oude bekenden weer terug te zien. Daar kijken we ook deze keer weer enorm naar uit!

Thijs: “En ook nieuwe mensen, die na twee jaar stilte voor het eerst weer naar een concert gaan, of misschien überhaupt wel voor de eerste keer.

Kunnen jullie allebei twee nummers noemen die sowieso op de setlist verschijnen komende tour?

Thijs: “Uiteraard onze laatste single ‘Tidal Wave’ en al het materiaal wat op onze EP komt die we 18 november gaan uitbrengen. Dus als je de primeur wilt, moet je zeker naar de releaseshow in de Ekko komen. En verder zal ‘Pick Up the Pieces’ als oldie zeker op de setlist blijven staan.

Sem: “Deze spreken waarschijnlijk voor zich: ‘Stolen Car’ en ‘Save Our Souls’. De rest is een verrassing!

Als laatste vraag: met welke band zou je nog eens graag op tour gaan?

Sem: “Oh dat is echt een moeilijke vraag! Er zijn zo veel artiesten waar wij tegenop kijken en die we helemaal te gek vinden. For old times’ sake zou dat waarschijnlijk toch Fall Out Boy of My Chemical Romance zijn, alhoewel supporten voor bijvoorbeeld Bring Me the Horizon, Yungblud of zelfs Imagine Dragons ons momenteel ook helemaal te gek zou lijken.

Thijs: “Zet Bring Me the Horizon ook maar op ons lijstje! En verder Don Broco, You Me At Six of Jimmy Eat World. Oh en Machine Gun Kelly. En laten we daar nu net de aftershow in AFAS Live voor spelen op 12 oktober!

Is er zelf nog iets dat jullie kwijt willen?

Sem: “We waren door de corona-periode bijna even vergeten hoe belangrijk muziek eigenlijk voor ons is, en hoe belangrijk het voor ons is om dit soort avonden even helemaal los te gaan met al het aanwezige publiek. We hopen weer zo veel mogelijk van jullie bij de Alliance Tour te ontvangen en er een gigantisch feestje van te maken.

Thijs: “Amen.

The Alliance Tour van Jason Waterfalls en The Overslept gaat op vrijdag 18 november van start in Utrecht. Alle informatie over de tour, tickets en steden kun je hier vinden. Meer informatie over de bands vind je op de website van Jason Waterfalls en de website van The Overslept.