INTERVIEW: Asking Alexandria’s Ben Bruce

Begin oktober kwam het nieuwe album van Asking Alexandria uit, genaamd “See What’s On the Inside“. Ondertussen staat er ook een Europese tour op de planning met een show in Patronaat. Tijd om even bij te praten met gitarist Ben Bruce over het album en de aankomende shows!

Hey Ben, leuk dat je even tijd hebt om te praten. Op 1 oktober kwam jullie nieuwe album uit, “See What’s On the Inside”, hoe zijn de reacties tot nu toe op de plaat?

Eerlijk gezegd denk ik dat dit de beste reactie is die we tot nu toe hebben gekregen voor een nieuw album. Het is duidelijk dat bij elke nieuwe release sommige mensen wat meer tijd nodig hebben om te wennen aan een nieuw geluid en nieuwe nummers, maar met dit album zijn mensen zo positief geweest en tonen veel support. Het maakt ons echt enthousiast!

Goed om te horen dat jullie zelf ook enthousiast zijn. Het is toch alweer jullie zevende album. Hoe denk je dat deze plaat anders is dan zijn voorgangers?

Dit is de eerste keer in ongeveer tien jaar dat we allemaal samen de studio in zijn gegaan en een album hebben geschreven en opgenomen. Dat maakt dit al behoorlijk speciaal. Daarnaast besloten we ook om terug naar de basis te gaan, met minimaal gebruik van digitaal en computerelementen. We lieten het echt toe om uit te blinken in onze eigen elementen. Door niet te vertrouwen op programmering en computers, konden we onszelf en onze capaciteiten echt pushen, wat zo’n verfrissende creatieve ervaring was voor ons.

De aanpak van het schrijven en opnemen was dus al anders. Zijn er ook nog overeenkomsten volgens jou?

We hebben altijd geprobeerd vooruitgang te boeken en dingen anders te doen en interessant te houden als het gaat om onze albums, dus bij deze plaat hebben we dat opnieuw gedaan. We hebben het anders benaderd dan normaal en op een grappige manier is dat juist weer wat dit album verbindt met onze vorige albums!

Alone Again” was de eerste single van de plaat. Waarom hebben jullie juist deze gekozen?

We hebben deze single samen met het platenlabel gekozen. We waren allemaal van mening dat dit nummer de perfecte introductie was van ons nieuwe album, omdat het zoveel verschillende aspecten van het album laat horen. Het heeft een enorm refrein, een geweldige gitaarriff, een gitaarsolo, geweldige melodieën en het neemt je mee op een reis van ups en downs, die de rest van het album zo’n beetje samenvat!

Op de track “Never Gonna Learn” laten jullie juist iets wellicht onverwachts horen: een fluitritme. Niet de meest voor de hand liggende keuze in de rockscene. Hoe zijn jullie hierop gekomen?

Dit was een van die momenten waarbij zowel ikzelf als de producer tegelijkertijd op hetzelfde idee kwamen zonder er zelfs maar over te hebben gesproken. Dat betekent gewoon dat het een teken is dat het nummer erom vroeg. Klinkt dat logisch? Ik ben ook een enorme Scorpions-fan en een enorme fan van Guns N’ Roses en het is duidelijk dat die bands beide fluitsecties hebben die heel goed werken in hun liedjes, dus ik dacht dat we wel in goed gezelschap zouden zijn!

Het werkt zeker in het nummer, net zoals de strijkers in “Find Myself”. Hoe is dat tot stand gekomen?

We wisten dat we de dingen op dit album naar een heel nieuw niveau wilden tillen. Zoals ik eerder al aangaf wilden we niet afhankelijk zijn van computers of synthesizers om geluiden voor ons te creëren. We huurden dus een klassieke dirigent en strijkerssectie in en we lieten ze naar de studio komen. Ze schreven deze prachtige en sterke secties voor bepaalde nummers, waarvan we vonden dat ze naar een nog hoger niveau moesten worden getild.

See What’s On the Inside” is de opvolger van “House On Fire”, die in 2020 uitkwam. Jullie konden niet echt touren met dat album, waarom hebben jullie dan toch gekozen om al een vervolg uit te brengen?

Uiteindelijk is schrijven van muziek mijn favoriete bezigheid. Ik schrijf muziek sinds ik ongeveer drie jaar oud was, beginnend op de piano van mijn oma. Juist omdat we niet konden touren, kreeg ik een nieuwe kans om meer muziek te schrijven.

Wat gaat denk je voor jou het tofste nummer worden om live te spelen?

We hebben nog niet veel nummers van dit album live gespeeld, maar ‘Alone Again’ spelen was absoluut onwerkelijk! We vonden het geweldig om die track live te spelen en de fans vonden het ook geweldig! Die introductie tot Danny’s [Worsnop] zang, waar hij de woorden ‘Alone Again’ vasthoudt, is speciaal geschreven met de liveshows in gedachten. We willen dat de fans die regel uit volle borst meezingen!

Volgend jaar in april komen jullie naar Patronaat in Haarlem, wat kunnen de Nederlandse fans verwachten?

We hebben de afgelopen jaren onze liveshows naar een hoger niveau getild, zodat we onze fans de beste versie van Asking Alexandria kunnen geven. Ik geloof echt dat onze nieuwe liveshow de beste is die iemand ons ooit heeft zien geven!

En welke drie nummers komen sowieso dan op die setlist te staan?

’Alone Again’, ‘Into the Fire’ en ‘Moving On’ zullen zeker op onze setlist staan!

Bedankt voor je tijd Ben. Wil je nog iets kwijt aan de Nederlandse fans?

Heel erg bedankt allemaal voor jullie geduld en voor jullie support al deze jaren. We kunnen niet wachten om terug te komen en samen met jullie een fantastische show te spelen.

Het album van Asking Alexandria, “See What’s On the Inside“, is vanaf 1 oktober te beluisteren via de bekende streamingsdiensten. Vergeet niet ook onze review over de nieuwe plaat te lezen! Weten waar de band in de toekomst allemaal optreedt of het album fysiek aanschaffen? Dat vind je op de website van Asking Alexandria.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*