INTERVIEW: Only Seven Left’s Jochem Winterwerp

Begin oktober liet Only Seven Left weten na zeven jaar een reünieshow te gaan spelen, maar dat was niet het enige: er verschenen ook zeven nieuwe nummers. Wij spraken met gitarist Jochem Winterwerp over de shows, de nieuwe nummers, de setlist én de verdere toekomst!

Hey Jochem, leuk je even te spreken. Want het is alweer eventjes geleden! Hoe gaat het met jou en de rest van de band?

Goed. We zijn lekker druk bezig. We hadden namelijk al langer het plan om deze reünie te doen. Maar door de hele COVID-situatie hebben we best wel laat besloten: ‘we gaan het echt doen!’ We hadden geen zin in dat het dan allemaal niet door kon gaan. Al moet ik nu zeggen dat het alsnog een beetje onzeker lijkt, maar laten we maar even van het positieve uitgaan. Dus uiteindelijk moesten we in anderhalve maand gaan repeteren, nieuwe muziek uitbrengen, clips opnemen. Alles werd dus even snel in anderhalve maand gepropt. Maar juist superleuk om er weer zo intensief mee bezig te zijn, dus het gaat heel goed met ons.

Goed om te horen! Maar jullie waren dus al langer met die reünie bezig? Voor veel fans kwam het toch een beetje uit het niets.

We hadden eigenlijk toen we stopten, zeven jaar geleden, voor de grap tegen elkaar gezegd: ‘Over zeven jaar doen we wel een reünie.’ Toen was het vorig jaar ineens zo van: ‘Oh wacht eens… dat is komend jaar al.’ Toen heb ik de Vorstin in Hilversum gebeld en die waren ook direct enthousiast: ‘Ja leuk, gaan we doen!’ Toen zijn we de studio in gegaan om een nummer op te nemen en dat werden er ineens zeven.

Past wel lekker in het thema.

Precies, snap je? Dus het is eigenlijk een beetje geëscaleerd, maar dan op een leuke manier.

Wel leuk om dan ook juist weer in de Vorstin die comeback te maken. Daar hebben jullie in het verleden ook wel vaker gestaan.

Klopt, Hilversum is onze hometown. Toevallig heb ik het laatst opgezocht en we hebben er vier of vijf keer opgetreden. De laatste keer was onze afscheidsshow en we hebben de finale van ‘Zanger gezocht’ daar opgenomen. We hebben dus wel een geschiedenis daar.

En toen verkocht die eerste show ineens uit.

Heel eerlijk? We hadden überhaupt niet eens verwacht dat die zou uitverkopen. We dachten misschien dat we hem voor 70% vol zouden krijgen en dat is hartstikke leuk. Want zelfs onze allerlaatste show verkocht pas twee dagen voor de show uit. Je verwacht dan niet dat als je weer een reünietje doet, dat er dan meer mensen komen. We dachten we doen die show daar, zal wel gezellig worden en toen verkocht het ineens binnen twaalf uur uit. Toen belde de Vorstin op: ‘Wow… Dat ging wel heel snel, willen jullie niet nog een show doen?’ En er waren nog best veel mensen die geen kaartje hadden, dus we dachten: we doen die zondag er nog een show bij. Die gaat ondertussen ook al hard. Echt supervet, we hebben nog nooit zoveel tickets verkocht. We zijn wel nog aan het kijken of we op die tweede avond niet nog iets anders kunnen doen, zodat we op twee avonden iets anders doen.

Zoals je eerder al benoemde zijn er dus ook zeven nieuwe nummers. Waarom hebben jullie gekozen om “Over Again” als eerste uit te brengen?

We waren eigenlijk heel lang in dubio welke we als eerste zouden droppen. Maar we vonden uiteindelijk ‘Over Again’ wel toepasselijk met de comeback omdat we ook zingen: ‘We wanna do it all over again’.” Het is ook een track die in het verlengde ligt van ons laatste album, dus het leek ons ook wel goed voor de herkenning. En dan later de songs die er wat verder vanaf liggen.

Hoe zijn de reacties op de nieuwe nummers?

Wel goed eigenlijk. Het is wel leuk om te zien. We doen per week een nummer, dus je ziet ook echt per week de reacties voorbijkomen. Bijvoorbeeld ‘Unconventional’, daar zijn echt hele goede reacties op gekomen. Ook dat het mensen echt raakte. Daar hebben we ook een clip bij gemaakt die het verhaal van het nummer versterkt. Een van de laatste was ‘Be A God’, een wat harder nummer met een scream erin. Dat vonden mensen ook wel mooi. We zijn nu meer muziek gaan maken die wij wilden maken. Vroeger dachten we meer na over wat de fans willen horen, of de media. Vrijdag zijn alle nieuwe nummers uit en dan ben ik wel benieuwd wat de favorieten zijn van mensen.

Over favorieten gesproken… Welke track van de nieuwe plaat kijk je echt naar uit om live te spelen?

Ik kijk zelf heel erg uit naar ‘Be A God’. Dat is dus de wat hardere track, daar hou ik zelf wel heel erg van. En ‘Unconventional’, omdat die heel klein begint en daarna heel episch wordt en ik denk dat dat wel een heel moment kan worden.

Be A God” is dus wat steviger. Hoe zijn jullie daarop gekomen?

Bjorgen [van Essen] had het nummer eigenlijk al twee jaar geleden of zo geschreven. We waren in de studio en toen kwam hij met dat nummer. Ik was gelijk van: ‘Wow wat vet!’ Hij twijfelde wel nog even: het is toch eigenlijk veel te hard voor OSL? Terwijl ik zelf dacht: fuck it, dat bepalen we toch gewoon zelf?! Uiteindelijk hebben we hem wel pas laat afgemaakt in het opnameproces. We hebben hem vandaag voor het eerst gerepeteerd, hij is wel lekker stevig. Erg lekker!

Een goed moment in de set om even los te gaan.

Exact! We zijn wel nog een beetje naar de setlist aan het kijken. Je wilt natuurlijk wel nieuwe nummers doen, maar mensen komen ook voor de oudere tracks. We hebben wel een mooie mix van alles wat we gedaan hebben.

Zodat de fans van het eerste uur alles kunnen meezingen?

Er zijn grappig genoeg ook mensen die ons nu pas leren kennen. Daar had ik niet echt rekening mee gehouden, maar je ziet het toch best wel veel. Bram [de Wijs], onze drummer, is vlogger en heeft best wel veel volgers en veel views. En hij heeft ook alles gevlogd erover en daar kwamen ook heel veel reacties, zoals: ‘Huh, wow ik wist helemaal niet dat je in een band zat en ik heb het gecheckt en ik vond het facking vet en ik kom naar een show.’ Dus dat is ook wel echt lachen, want dan wordt het echt een mix van oud en nieuw.

Is er van de oudere nummers ook nog een die je echt gemist hebt om live te spelen en waar je echt naar uitkijkt om die weer te doen?

Even denken hoor. We hebben naar de aanloop hiervan de opnames teruggekeken van de laatste show. Om ook een beetje te kijken hoe het publiek reageert. En dan heb je bijvoorbeeld ‘Stay With Me’ van de plaat ’Anywhere From Here’. Daar hoor je het publiek zóóó hard meezingen. Dat zijn wel echt de kippenvelmomentjes. Ik vind zelf altijd ‘Against the Wall’ heel lekker om live te spelen.

Welke drie nummers komen sowieso op de setlist?

Ik heb natuurlijk al een beetje verklapt wat mijn favoriete nummers zijn, dus die gaan we sowieso spelen.” -lacht- “We gaan ‘Love Will Lighten the Dark’ doen, dat is wel ons bekendste nummer. En ‘Unconventional’, daar ben ik heel blij mee. En sowieso ‘Winner’, van het laatste album. Ik verklap er gewoon nog een. We gaan ook ‘October Tune’ spelen, die is heel oud. En ook nog twee of drie nummers van ‘It Was All a Dream’.

Als laatste nog. Nu jullie weer vaker samen zijn in de repetitieruimte en zo, wordt er dan ook al gekeken naar de toekomst na de reünieshows?

We zijn nu echt gefocust op deze nummers. Dat het gewoon de vetste show wordt. We hebben nog een hele vette lichtshow bedacht, die zijn we nog aan het uitwerken. We gaan eerst kijken hoe deze shows nu gaan. Ik moet wel zeggen dat het weer zo leuk is.

De nieuwe EP van Only Seven Left, “7“, is vanaf 19 november in zijn geheel te beluisteren via de bekende streamingsdiensten. Meer informatie over de band en de reünieshows kun je vinden op de website van Only Seven Left.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*