INTERVIEW: As It Is’ Patty Walters

Begin februari bracht As It Is een gloednieuwe plaat uit: “I Went to Hell and Back“. Net na het afronden van hun Amerikaanse tour spraken wij met vocalist Patty Walters over het nieuwe album en uiteraard de plannen voor een Europese tour.

Hoe gaat het met je?

Het gaat goed, bedankt voor het vragen!

Jullie nieuwe album “I Went to Hell and Back” is begin februari uitgekomen, hoe zijn de reacties tot nu toe geweest?

De reacties zijn weer fijn als altijd. Je hoopt er elke keer op, maar je verwacht het nooit.

Het went dus nooit. Het is ondertussen al jullie vierde album inderdaad. Wat is het verschil met zijn voorgangers?

Muzikaal verkent ‘I Went to Hell and Back‘ het huidige landschap van zowel alternatieve als popmuziek, meer dan alle voorgaande albums. Sterker nog, ons vorige album ‘The Great Depression’ was een ode aan de vele emo- en post-hardcorebands die ons tien tot twintig jaar geleden hebben gevormd, terwijl ‘I Went to Hell and Back‘ echt gaat over het omarmen van het heden. Tekstueel verschuilt het zich niet achter poëzie en metaforen, het trekt lelijkheid naar de voorgrond en zet het volume harder.

Jullie hebben ook enkele singles al eerder met de fans gedeeld. Waarom hebben jullie juist voor deze nummers gekozen?

Het eerste nummer dat we van het album uitbrachten was ‘IDGAF’, en het was om een paar redenen een duidelijke beslissing voor ons. De eerste single is een ambassadeur voor het album; het moet spreken voor elk ander nummer dat nog moet komen, zowel muzikaal als tekstueel. ‘IDGAF’ pakt tekstueel onderwerpen aan die in de meeste andere nummers op de plaat voorbijkomen, maar het omvat ook zowel hardere rock als lichtere pop-elementen die we ook in ‘I Went to Hell and Back‘ verkennen. En daarbovenop moet je alle muzikale en tekstuele ingrediënten van je vorige album meenemen. ‘IDGAF’ omarmt nog steeds de post-hardcore richting van ‘The Great Depression’, evenals de moeilijke gesprekken over geestelijke gezondheid die we in de twaalf nummers hebben onderzocht. ‘IDGAF’ is een van de nummers van het album waar ik het meest trots op ben. Dat is om vele redenen, maar ik denk dat het de beste en waarschijnlijk enige keuze was voor onze eerste single van deze plaat.

Dat nummer staat dan ook wel dichtbij je lijkt me zo. Is er nog een ander nummer dat extra persoonlijk is?

’I’d Rather Die’ werd per ongeluk uiteindelijk heel persoonlijk. Ik schreef en nam deze demo op in een dag, plaatste hem in de Dropbox-map en was heel blij om te zien dat de jongens het idee erg leuk vonden. Ik wachtte gretig en geduldig op de dag dat we het oorspronkelijke idee konden uitbreiden en transformeren van een demo naar een ‘echt’ nummer. Het bleek dat die dag nooit kwam omdat iedereen dacht dat het nummer af was. Dus dat is precies wat op de plaat staat; de demo die in één dag in mijn woonkamer is geschreven en opgenomen.

Zijn dat dan ook juist de momenten waar je inspiratie uithaalt om verder te blijven gaan met muziek?

Het is het enige waar ik goed in ben, het enige wat ik mijn hele leven al wilde doen. Het is echt het enige dat, naast mijn relaties, mij echt trots maakt en een doel geeft.

Als je dit album moet omschrijven aan de hand van twee dieren, welke zouden het dan zijn?

Een alligator omdat hij verdomd boos is, en een lemming omdat hij wanhopig van een klif wil lopen.

Jullie hebben onlangs een Amerikaanse tour afgerond met Set It Off. Hoe was het om weer op weg te zijn en shows te spelen?

We hebben echt een geweldige tour als support van Set It Off afgerond. Het was wel een uitdaging, zowel met de pandemie als met het wisselvallige winterse weer in het noordoosten van Amerika. Maar om weer shows te spelen, bekende gezichten te zien zingen, lachen en huilen – het voelde echt fenomenaal.

Dat geloof ik direct! En je kon natuurlijk je nieuwe tracks live spelen.

Eerlijk gezegd, van zowel nieuwe als oude fans, denk ik dat de nieuwe nummers de beste reacties hebben gekregen. We speelden een bewust gekozen, gevarieerde setlist met veel singles van oude albums. Het handjevol nummers dat we van ‘I Went to Hell and Back’ speelden, gingen hand in hand met de favorieten van de fans op een manier die ik nooit had kunnen voorspellen. Elke avond was een buitengewoon ongelofelijk en hartverwarmend ervaring.

Nu we het toch over touren hebben, moet ik het natuurlijk vragen. Wat zijn de plannen voor shows in Nederland?

We hebben nog een hoop enthousiaste plannen voor de rest van het jaar en naar Europa komen is een daarvan. Het is nog iets te vroeg om in details te treden, maar het gaat gebeuren. En we kunnen niet wachten!

Kun je een tipje van de sluier geven. Welke nummers komen sowieso op de setlist dan?

“’IDGAF’, ‘I Miss 2003’ en ‘I Hate Me too’.

Bedankt voor je tijd. Is er nog iets dat je kwijt wilt aan de Nederlandse fans?

We missen jullie, we houden van jullie en we kijken ernaar uit jullie later dit jaar weer te gaan zien!

Het album van As It Is, “I Went to Hell and Back“, is vanaf 4 februari 2022 te beluisteren via de bekende streamingsdiensten. Wij beoordeelden dit album met een 6.5. Lees hier onze albumreview van “I Went to Hell and Back. Weten waar de band in de toekomst allemaal optreedt of het album fysiek aanschaffen? Dat vind je op de website van As It Is.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*