Against the Current richt zich met “fever” op live publiek

Bijna drie jaar na de release van hun tweede album, “Past Lives”, brengt Against the Current een nieuw schijfje uit. Geen album, maar een EP: “fever”. De eerder uitgebrachte singles laten al horen dat Against the Current terug gaat naar dat rockrandje dat ze vooral op de EP “Gravity” lieten horen. Hoe pakt het dit keer uit voor de band?

De EP opent met “that won’t save us”, wat ook de eerste single was van het schijfje. Een stevige en lekkere uptempo track, die gelijk laat merken wat fans kunnen gaan verwachten. De bridge van het nummer is klein gehouden, waardoor de zeer strakke en krachtige drumfill van Will Ferri extra energiek aanvoelt en je weer terugbrengt in het nummer. Het moment dat bij een liveshow het teken is om weer los te gaan.

Met “weapon” beukt de band gelijk verder. Het nummer kenmerkt zich door drijvende drums en de breakdown bevat een flinke uithaal zoals je van zangeres Chrissy Costanza gewend bent. Die uithaal wordt opgevolgd door een soort klappende beat. Live biedt dit gegarandeerd succes tot interactie. Bij “again&again” zien we zo’n klap-uitlokkende-beat terugkomen. Hier kiest Against the Current wel meer voor een opbouw: het begint rustig tot na een halve minuut de basdrum erin komt en je de opbouw duidelijk aanvoelt. De herhalende tekst, “now it’s all in my head, in my head, in my head, in my head. It’s over and over again, and again, and again, and again,” is na één keer horen al makkelijk mee te zingen. De bridge, die wordt verzorgd door zanger guardin, is een lekkere toevoeging en onderbreking van de track.

jump” voelt als de eerste track waarbij gitarist Dan Gow op de voorgrond aanwezig is. Het openingsriffje van de gitaar is heel kenmerkend. Als fan ga je dit rifje herkennen: bij de eerste aanslagen weet je dan dat het om dit nummer gaat. In de bridge zit een opbouwende en drijvende drum met hier en daar een kleine roffel die subtiel in de beat is verwerkt. Uiteindelijk valt het stil en blijft de zang over die wordt bijgevallen met dat herkenbare rifje van het begin. “What are you waiting. What are you waiting for? Don’t be afraid of wanting something. Jump!” Ook bij dit stukje kun je het live publiek al horen meeschreeuwen. Dit soort elementen maken het dat je het live wilt horen. Nee, móet horen.

Nu we over de helft zijn, geeft Against the Current je even een adempauze met “shatter”. Deze track laat vooral de gevoeligere kant horen van de band. In dit nummer komt de heldere stem van Costanza naar voren en hoe zuiver én hoog ze kan gaan. Veel tijd om uit te rusten is er niet want “burn it down” start direct met een upbeat drumbeat. De drums zijn in deze track echt op de voorgrond en vooral de snare is heel kenmerkend. Als ze hier live Ferri een drumsolo zouden laten spelen, is het zeker niet misplaatst. Verder kenmerkt dit nummer zich aan de lichte echo op de vocals en de tweestemmigheid.

In de bridge van “lullaby” gaat Costanza lichtelijk de hoogte in wat gevolgd wordt door een super strakke drumbeat van Ferri. De track, en daarmee ook de EP, eindigt met enkel de a capella tekst “it’s just another lullaby”. Die zin wordt eigenlijk meer gesproken dan gezongen en zorgt wellicht voor wat kippenvel. Een goede afsluiter van de EP: het behoudt de snelheid, maar laat je wel met een rustig en voldaan gevoel achter.

Against the Current heeft met “fever” een plaat afgeleverd die bedoelt is om live te spelen. Het heeft verschillende elementen waarvan je van tevoren weet dat het het goed gaat doen bij het publiek. Het is dan ook niet zo gek dat de band direct een tour heeft aangekondigd. Dit moet je live gaan ervaren! Jammer dat het schijfje een EP is van zeven tracks, want we hadden graag een volledig album in deze stijl gezien. Maar mogen we klagen? Nee. Gewoon lekker op repeat en de teksten alvast oefenen voor de live sets!

Beoordeling: 8,5/10
Releasedatum: 23 juli 2021
Label: Fueled By Ramen

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*