INTERVIEW: Daughtry’s Chris Daughtry

Op 17 september verschijnt het zesde album van de Amerikaanse rockband Daughtry: “Dearly Beloved“. Ruim een maand voor de release spraken wij met frontman Chris Daughtry. We hadden het uiteraard over het album, maar ook over aankomende shows en spraakberichten in de wc’s van winkelketen Target.

Hoi Chris, hoe gaat het met je?

Het gaat goed. Ik voel me goed. Dank je wel.

In september brengen jullie een nieuwe album uit: “Dearly Beloved“. Wat kun je me over dit album vertellen?

Ik kan je zeker weten vertellen dat de eerste twee nummers, of ja nu zijn het er drie aangezien we pas ‘Lioness’ hebben uitgebracht, een goede indicatie geven over hoe het album is. Ik denk dat het een goede representatie is van het album als een geheel. Voor mij is deze plaat een liefdesbrief aan de fans. Het was veel werk, we hebben er onze ziel en zaligheid in gestopt. Het is een album geworden dat ik al heel lang wilde maken. En ik ben echt heel erg benieuwd wat de fans ervan vinden.

Je noemde het net al eventjes: er zijn al wat nummers uitgebracht. Hoe zijn de reacties op die liedjes tot nu toe geweest?

Ik denk echt dat dit, sinds we ‘World On Fire’, ‘Heavy Is the Crown’ en ‘Lioness’ hebben uitgebracht, de meest unanieme reacties zijn geweest op onze muziek in een lange tijd. Het voelt echt alsof ik heel erg diep moet graven om een negatieve reactie te vinden. Snap je wat ik bedoel? En als ik dan door die positieve reacties aan het scrollen ben, denk ik na een tijdje: ik ben er klaar mee, ik hoef niet per se iets negatiefs te vinden.” – lacht.

Zulke reacties zijn wel fijn om als artiest te krijgen.

Ja, zeker weten! Ik ben ook echt heel erg blij met die reacties. Niet alleen van fans maar ook van radiostations en interviews die ik tot nu toe heb gedaan. Het is echt goed om die positieve feedback te horen.

Dit wordt jullie zesde album alweer. Hoe denk je dat deze anders is dan zijn voorgangers?

Dat is al best veel hè? Ik denk dat het een losstaand ding is, dat het losstaat van wat we eerder al hebben gedaan. Ik denk dat het wel weer dezelfde elementen heeft, waardoor mensen ons leuk vonden in de eerste plaats, instrumentaal gezien. Tekstueel gezien komt het echt vanuit het hart. Waar je verwantschap toe voelt, zeker dit anderhalve jaar. Er was zeker tekortkoming van dingen waar we over konden schrijven.” – lacht.

Kan ik dan zeggen dat het laatste anderhalf jaar een grote inspiratie was voor het album?

Nou, we zijn eigenlijk begonnen met het album vóór de hele pandemie. Sterker nog ‘World On Fire’, hoeveel het ook lijkt op een nummer dat de pandemie samenvat in een notendop, is geschreven toen Australië in brand stond. Er was zeker geen tekort aan afschuwelijke dingen die in de wereld gaande zijn. Politiegeweld, mensen die lijden, dat heeft zich allemaal in de tekst verwerkt. Ik kan me niet meer herinneren dat je social media opent en er NIETS aan de hand is. Toen we dit nummer af hadden, ging de pandemie van start. Er was hiervoor geen ziekte, of ja geen ziekte in deze grootte. En dat was in de tekst. We waren echt van ‘Hebben wij dit veroorzaakt?’” – lacht.

Vind je het belangrijk om als artiest je uit te spreken in je muziek over dingen die gebeuren in de wereld?

Als ik kijk naar het verleden, ben ik nooit iemand geweest die over actuele gebeurtenissen schrijf. Dit was ook meer schrijven over hoe het mij liet voelen in plaats van het daadwerkelijk schrijven over de gebeurtenissen. Zeg maar meer hoe ik de wereld zie en waar tekortkomingen zijn.

Wat doe je om geïnspireerd te blijven om nieuwe muziek te blijven maken?

Dat is een interessante vraag. Ik heb altijd het gevoel dat na het maken van een album ik gewoon niets meer heb. Compleet leeg. Ik heb je het beste gegeven wat ik kon bedenken. Maar hoe meer de tijd zich vordert, hoe meer inspiratie je weer krijgt van het leven. Maar ook van het horen van ouder materiaal, je voelt als artiest de drang om weer iets nieuws te ontwikkelen. Dan begint het vaak met het oppakken van een gitaar en wat random spraakberichten. Waar ik er echt veel van heb. Soms met zoveel achtergrondgeluiden dat ik zelf geen idee meer heb, van wat ik er mee bedoelde. Het komt dan vaak op de meest vreemde momenten. Sta ik in Target en moet ik naar de wc rennen om een spraakbericht op te nemen. Ik denk dat het echt ontstaat uit de meest willekeurige gebeurtenissen, gewoon een verrassing eigenlijk.

Op welk nummer van het album ben je momenteel het meest trots?

Oh my goodness. Het is sowieso heel moeilijk om te praten over nummers, die mensen nog niet gehoord hebben. ‘Lioness’ is een van de twee nummers die ik volledig zelf heb geschreven. Eigenlijk heb ik het een paar jaar geleden al geschreven. Soms heb je van die nummers die zichzelf schrijven. Als ik terugkijk op die tekst, word ik echt enthousiast dat ik dat geschreven heb. Dus ik denk dat die wel ergens bovenaan de lijst staat.

Is er een nummer waar je echt naar uitkijkt om live te spelen?

Ja, heel erg zelfs! Het openingsnummer van het album, het heet ‘Desperation’. Zoals ik al zei: het is heel moeilijk om over die nummers te praten die nog niet uit zijn. Ik wil je er echt alles over vertellen, maar ik wil nog meer dat mensen het zelf voor de eerste keer kunnen ervaren.

Nu we het over live spelen hebben. Zijn er al plannen om naar Nederland te komen?

Zeker weten! We hebben nog niets concreets, dat is topprioriteit voor volgend jaar. Ik weet dat we een aantal festivals gaan spelen in Europa. We hopen dat de COVID-19-maatregelen tegen die tijd ook wat versoepeld zijn. We kijken ernaar uit om terug jullie kant op te komen. Het is alweer veel te lang geleden en we maken zeker plannen om terug te komen!

Dat is goed om te horen! Wat kunnen fans verwachten van deze opkomende shows?

Heel veel energie.

Het is zeker allemaal opgebouwd in het laatste jaar?

– lacht – “We hebben zoveel energie opgebouwd. We zijn er helemaal klaar voor om het van het podium af te laten spatten. We hopen ook echt dat de fans net zo enthousiast zijn om ons weer te zien, als wij hen.

Welke drie nummers gaan we zeker terug horen tijdens deze energierijke shows?

Oké, dat is een goede vraag! Ik heb hier echt de laatste week veel over nagedacht. Hoe maken we het leuk voor de fans én ons. Er is zo’n hele balans tussen oud en nieuw materiaal en dan vooral ook welk oud materiaal past bij het nieuwe werk. Je kunt zeker weten ‘It’s Not Over’ verwachten van het eerste album. Je kunt ‘Home’ verwachten. Dat zijn twee nummers, daar kom je gewoon niet vanaf.” -lacht- “Je hoort ook zeker ‘World On Fire’ en ‘Heavy Is the Crown’. Dus ik heb je er vier gegeven.” -lacht-

Het album van Daughtry, “Dearly Beloved“, is vanaf 17 september te beluisteren via de bekende streamingsdiensten. Weten waar de band in de toekomst allemaal optreedt of het album fysiek aanschaffen? Dat vind je op de website van Daughtry.