INTERVIEW: Waterparks’ Awsten Knight

In mei kwam het nieuwste Waterparks album uit: “Greatest Hits“. Tijd om even te videobellen met frontman Awsten Knight en hem het hemd van het lijf te vragen. Een gevarieerd gesprek was het resultaat. We hebben het gehad over huurmoordenaars, samenwerken met Joe Ragosta van Patent Pending en zijn mening over oude tracks op setlists.

Hey Awsten, leuk om even met je te praten. Hoe gaat het met je?

Het gaat goed. Ik ben nu net een tijdje wakker. Mijn koffie is voor de helft op, dus ik zal snel levendig zijn.” – lacht.

Dat is wel fijn. Laten we dan ook maar gelijk beginnen. Afgelopen maand kwam jullie nieuwe album uit: “Greatest Hits”. Hoe zijn de reacties tot nu toe geweest?

Heel erg goed! Er zullen altijd mensen zijn die hopen dat je hetzelfde doet als wat je deed op voorgaande albums. Snap je wat ik bedoel? Ze willen dat je hetzelfde schrijft als wat je deed in 2015/2016. De enige manier om door te gaan, om te groeien, om je goed te voelen bij wat je doet, is om vooruit te gaan. Maar over het algemeen waren de reacties van het grootste gedeelte van mensen heel goed. Dus ik ben erg enthousiast!

Gelukkig, zeker als je album “Greatest Hits” heet. Hoe kwamen jullie erbij om jullie vierde album zo te noemen?

Ik wist eigenlijk al heel lang dat ik het ‘Greatest Hits’ wilde gaan noemen. Ik wist alleen nog niet helemaal wat het concept zou worden. Normaal gesproken zijn periodes verbonden aan een bepaalde kleur. Bij ‘Greatest Hits’ wilde ik het zo maken dat we ze een aantal verschillende ‘periodes’ in een keer geven. Het speelt eigenlijk een beetje in op greatest hits in de zin van: het zijn verschillende periodes. Ik ben niet zo iemand van ‘laten we nog een keer hetzelfde maken’, ik wil wel gewoon vooruit, maar nu dus wel met een aantal verschillende richtingen.

Als je dit album moet beschrijven aan de hand van twee dieren. Welke zou je dan kiezen?

Laat me even Googlen: ‘Wat zijn de sterkste dieren?’ Een gorilla en een olifant. Maar tijgers zijn nummer drie dus ik wil die er ook nog aan toevoegen als dat oké is?

Tuurlijk. Maar je kiest ze dus omdat ze sterk zijn?

Ja. Het is een groot en sterk album. Vertel me bijvoorbeeld dat je niet het gevoel hebt dat je op een toffe missie bent om iemand te vermoorden – doden is slecht of wat dan ook – maar als je naar ‘Gladiator’ luistert, vertel me dan dat je niet het gevoel hebt alsnof je in een oranje lift staat met een huurmoordenaar naast je en je naar boven gaat. En dan gaan de deuren open en doe je een coole move, gewoon omdat het dope is, en je gaat: piew, piew, piew. Dat klinkt als ‘Gladiator’ voor mij en dat klinkt sterk.

Dat is een nogal gedetailleerd verhaal. Is er dan ook een nummer waar je op dit moment extra trots op bent?

Ik ben trots op ze allemaal. Het zijn allemaal mijn baby’s. Maar op dit moment? Dat maakt de vraag wel wat makkelijker. Want er waren zoveel nummers voor dit album, 108! Dus om er echt één te kiezen, gaat nooit gebeuren. Maar voor nu, als ik naar ze allemaal kijk op mijn telefoon. Welke zou ik dan aanzetten? Op dit moment zou ik dan echt graag ‘Fuzzy’ willen horen.

Kun je me wat meer vertellen over dit nummer?

Over ‘Fuzzy’? Ik heb de gitaar hier opgenomen. Echt hier waar ik nu zit. Ik was echt van…” – begint het gitaarrifje te neuriën. “En ik was echt van ‘Oh mijn god’ en toen had ik al snel die kick eronder. En ik had echt zoiets van ‘dit klinkt als iets richting The White Stripes’. Maar toen kwam ik met…” Imiteert een aantal zanglijnen. – “Dude, als Donald Glover nu in mijn appartement was, dan zou hij dit er over heen zingen. Dus ik was echt van we hebben The White Stripes, Donald Glover en toen die oudere snellere vocal dingetjes. Ik was echt van ‘ik voel me Adam Levine op dit moment’. Dus toen ik aan dat nummer bezig was, kwam alles wat ik te gek vind bij elkaar en op de een of andere manier werkte het. Dat liedje scheurt verdomme!

Dus het is echt een mix van van alles en nog wat?

Ja, zeker. En toen kwam mijn vriend DeWayne langs en hij is echt de beste. Iedereen check out ‘Stains’. En hij zou wat vocals doen op die track. En we hebben dat opgestapeld. Maar toen hij eerst de ‘Whats uuup’ om naar het refrein te gaan deed. I lost my fucking mind. Ik vond het echt geweldig.

Over samenwerkingen gesproken. Afgelopen jaar werkte je ook samen met Joe Ragosta van Patent Pending voor de single “Wobble”.

Oh ja je hebt gelijk! Ik was echt even van ‘waar heb je het over?’” – lacht. “Joe is echt krankzinnig. Hij is echt een goeie om om je heen te hebben als het gaat om creatieve dingen. Want hij helpt je bij het toegang krijgen tot je innerlijke kind. Dat iets lichtere gedeelte. Want om eerlijk te zijn, als ik alleen gelaten wordt om wat te maken, dan krijg je gewoon verschillende versies van ‘Snow Globe’. Dingen voelen gewoon heel duister. Ik belde vaak met hem als we aan iets samenwerkten zoals ‘See You in the Future’, ‘Paranoid’. En dan werkten we er samen doorheen. Hij zorgt dan dat ik toegang krijg tot bepaalde dingen. En niemand bekritiseert mijn teksten behalve hij. En het is best wel grappig. Niet op een arrogante manier ofzo. Hij doet dan zo van ‘Oh dude, ja dit klinkt alsof je een side stage wilt spelen op Warped Tour. Heel tof.’ En ik ben dan echt zo van ‘Fuck you man!’ Trouwens niet neerbuigend naar bands die side stage spelen, dat hebben we ook gedaan. Maar hij doet er gewoon grappig over en haalt het beste bij je naar boven. Maar genoeg, je wilde me iets vragen over ‘Wobble’. Dat is trouwens echt te gek. ‘Wobble’ is een nachtmerrie song. Die hij heeft gemaakt met een vriend. Dus hij heeft me dat nummer echt langgeleden gestuurd en ik was echt van ‘Dit is het slechtste wat je ooit gedaan hebt. Ik ben zo boos op je.’ En hij was echt van ‘We willen ‘Wobble’ nog even snel uitbrengen voor ik deze andere deal teken, anders komt het nooit uit. Wil je er op meezingen?’ En ik was echt van ‘Fuck you, ja stuur maar door. Ik zing er wel op. Godverdomme.’ Ik haat dat nummer echt, het is zo goed. Dit is echt te gek. Ik had nooit verwacht dat je dat nummer zou noemen.

Zoals je net ook al zei heb je ook met DeWayne gewerkt. Hoe denk je dat het werken met andere artiesten zich vertaalt naar Waterparks-muziek?

Ik denk dat je best altijd alleen muziek kan maken, maar zeker nu je thuis moet zitten en verder niemand ziet, dat maakt je eigenlijk dat je meer wilt samenwerken. En ik ben ook beperkt in wat ik zelf kan dus ik begon gewoon vrienden te vragen van ‘hey, geen druk of iets, maar heb je zin om hier aan te werken?’. En ik heb ook gewoon geluk dat de mensen waarmee ik bevriend ben ook talent hebben, anders zou het allemaal wellicht iets minder goed zijn.” – lacht.

Op de laatste twee albums zijn er een paar nummers die gaan over de druk die je ervaart als artiest van fans en de wereld. Hoe was dat toen de wereld in lockdown ging?

Ik denk dat iedereen ineens veel meer tijd had. Kort nadat de lockdown begon, ik denk ongeveer na anderhalve maand, had ik zoiets van ‘ik neem een pauze’. Niet omdat ik daar toe gedwongen werd, maar meer omdat ik dit nodig had voor mijn mentale gezondheid. Ik nam eindelijk de stap die ik al langere tijd wilde maken. Ongeveer iets van zes maanden was ik van social media af en dat was zo fijn! Ik wilde eigenlijk niet terugkeren, ik had het gevoel dat ik het eindelijk had doorbroken om telkens iets te moeten zeggen. Ik was echt de berichten aan het opstellen en had zoiets van ‘ugh, ik wil dit niet.’ Maar nu ben ik terug en ooit stop ik met social media en dan zal mijn leven veel makkelijker zijn.

Langzaamaan gaat alles inderdaad wel weer terug naar het oude. Volgend jaar komen jullie weer naar Nederland. Wat kunnen de fans verwachten van deze show?

Ik weet het niet, het is nog zo ver weg. Als het over een paar maanden was, had ik wellicht een idee. Geen idee. Je kunt de grootste Europese Waterparks-shows ooit verwachten. Dat is wel dope!

Kun je misschien wel al iets zeggen over nummers die op de setlist komen?

Sowieso nieuwe nummers! Laat me je dit uitleggen. Setlists van artiesten die zich nog ontwikkelen en willen groeien, die focussen vaak niet op de oudere nummers. Je blijft bij de huidige versie van jezelf en dat maakt die andere keren ook specialer. Mensen zijn vaak zo van ‘Oh ik hoop dat je – voeg hier een deep cut van album één toe – speelt.’ En ik ben dan zo van ‘Nee, dat hebben we al gedaan. Je had er toen maar bij moeten zijn.’ Je moet in het tijdperk blijven waarin je je bevindt. Ik benadruk dat zoveel. Want iedereen is altijd zo geil voor nostalgische shit. Geniet gewoon van het nu, van dit moment. Het gaat altijd om het vooruitkijken. Bij een kunstshow waar iemand een nieuwe serie heeft gemaakt, kom je ook voor de nieuwe dingen en ben je niet zo van ‘weet je nog…’

Dus we gaan vooral nieuw werk horen die avond en hier en daar wat oude tracks?

Ja, altijd wel een paar oude.”

Dat was de laatste vraag. Bedankt voor je tijd Awsten.

Jullie bedankt. Het is echt te gek dat ik nu gewoon met iemand spreek in Nederland. Dat was trouwens een goeie laatste vraag! Take care.

Het album van Waterparks, “Greatest Hits“, is te beluisteren via de bekende streamingsdiensten. Waterparks speelt op woensdag 29 juni 2022 een show in Amsterdam. Meer informatie daarover kun je vinden op de website van Melkweg. Voor het album en andere merchandise kun je terecht op de website van Waterparks zelf.