Against the Current trakteert 013 op een indrukwekkende levendige show

In april stond Against the Current op de planken in Amsterdam en nog voordat dat concert had plaatsgevonden, werd een show in Tilburg al op de planning gezet. De kleine zaal in 013 was binnen no-time uitverkocht. De band staat op maandag 12 december daarom op de mainstage in de Tilburgse zaal.

Tilburg, what’s up?!” schreeuwt frontman Kiliyan Maguire van Charming Liars iets na achten de zaal in. Hij vraagt direct om te springen, maar hij krijgt slechts enkele knikkende hoofdjes. Bij het tweede nummer, “When Did We?“, wordt er wel gehoor gegeven aan het meeklappen. Hoewel de band meerdere keren de interactie probeert op te zoeken met het publiek, blijft de zaal erg mild. Het helpt ook niet dat Maguire continu “Tilbuuuurg” de zaal in schreeuwt. In een set van iets meer dan 30 minuten is dit na drie keer redelijk irritant.

Halverwege de set wordt de zaal in twee delen gesplitst en wordt er gevraagd welke kant het meeste zin heeft in Against the Current. Voor het eerst wordt er uit volle borst geschreeuwd vanavond. Daarna zijn er twee nummers waarbij Charming Liars het publiek meekrijgt. Dit komt onder andere door het hoge meezinggehalte in “Soul“: “You’ve got sohoohooul“. Het liedje dat volgt, “Violent Candy“, krijgt het publiek nog aan het springen maar daarna zakt het weer in. Charming Liars speelde goed live, maar was vooral een niet al te boeiende openingsact. 

Against the Current knalt letterlijk hun set open met “That Won’t Save Us“. Frontvrouw Chrissy Costanza komt rennend het podium op en staat vanaf dat moment niet meer stil. Tijdens het tweede nummer, “Running With the Wild Things“, heeft Costanza al gelijk een lange zuivere uithaal. Heerlijk! Wat wel jammer is, is dat de basgitaar te hard staat en daardoor een dreunende bastoon de overhand neemt in een groot deel van de nummers gedurende de gehele set.

Het publiek heeft net als de band vanavond aan energie niet te kort. Er wordt continu meegezongen, gesprongen en tijdens nummers als “Again&Again” en “Voices” wordt er op aanraden van drummer Will Ferri meegeklapt op de beat. Bij de bridge van “Gravity” gaan ook de telefoonlichtjes de lucht in. Niet direct het nummer waarbij je het zou verwachten, maar het zet wel een lekkere sfeer neer. 

Nadat er voor half Nederland energie is opgewekt, is het tijd voor een rustiger momentje in de set. Against the Current speelt vandaag het nummer “Almost Forgot” akoestisch. Ferri verruilt hierbij zijn drumstel voor een akoestische gitaar. En zelfs bij deze akoestische versie klinkt de “fuck” die door de zaal geschreeuwd wordt zalig. Misschien nog wel lekkerder dan bij de gewone versie. Dit akoestische moment wordt opgevolgd met “Chasing Ghosts” in akoestische vorm, die pas tegen het einde weer op volledige-band-versie gaat. Dit is ook gelijk het teken dat we weer op full speed gaan.

Het nummer “Jump“, van de meest recente EP “fever“, wordt ingezet en iedereen springt alsof zijn leven er vanaf hangt. Van voor tot achter, links en rechts, de hele zaal gaat los. Na “Lullaby” is er ruimte voor een kort praatje. Costanza vertelt over de verjaardag van gitarist Dan Gow, en dat speciaal voor zijn verjaardag merch-guy Pat het podium was opgekomen. Even wordt er gegrapt dat het een vast element moet worden in de show: “Pat, als je ons kan horen, kom ergens maar crowdsurfend naar het podium toe.” Dan wordt “Blood Like Gasoline” keihard ingezet. Halverwege het nummer komt Pat daadwerkelijk crowdsurfend naar het podium. Het moment maakt de band aan het lachen en Costanza komt even niet meer uit haar tekst. Een leuk en uniek momentje van de avond. 

Op het einde van de setlist staat ook de onlangs uitgebrachte single “blindfolded“, wat voor een fan een goed moment is om te crowdsurfen. Nog even wordt alles gegeven want tijdens “Fireproof” ontstaat er aan de rechterkant van de zaal zelfs een kleine – rustige – moshpit. Met de wat oudere track “Paralyzed” lijkt er een stevig einde te komen aan de show in 013. 

Gelukkig voor de fans staan er nog twee nummers als toegift gepland: “Legends Never Die” en “Wildfire“. “Legends Never Die” is een echte fanfavoriet aan het zangvolume van het publiek te horen, ook is het aantal telefoontjes dat op filmstand gaan tijdens dit nummer overweldigend. “Wildfire” is een goeie energieke afsluiter waar nog één keer alles gegeven wordt.

Against the Current zette vandaag opnieuw een heerlijke en vooral energieke set neer zoals we van het trio gewend zijn! De band belooft in 2023 terug te keren, en gelukkig is dat al heel snel. Puur genieten was dit weer!