Zebrahead varieert goed op “II”

Wat komt er na drie? Als je het aan Zebrahead vraagt, twee. In 2021 bracht de punkband de EP “III” uit, die goed werd ontvangen. Nu komt hen met de volgende EP, getiteld “II”. Hoe klinkt dat nieuwe schijfje?

No Tomorrow” begint met een simpele maar energieke gitaarriff. Het tempo ligt lekker hoog en dat houdt je het hele nummer lang in beweging. Vooral de refreinen vallen op door de afwisselende melodieën die de gitaar speelt. In het tweede couplet blijft de leadgitaar even stil en kunnen de drums en basgitaar op de voorgrond treden, wat een leuke variatie is.

De tweede track van het schijfje, “Licking on a Knife For Fun”, begint rustig, maar Zebrahead gooit al snel het energieniveau flink omhoog. De ritmische lage tonen hebben zelfs iets weg van een breakdown. Die zijn zowel in het intro als in de coupletten te horen. Het voelt gelukkig helemaal niet repetitief. Sterker nog, de secties zijn nogal kort. Voor je het weet zit je alweer in de brug, waar een prima gitaarsolo te horen is.

Het ska-gehalte gaat flink omhoog in “Evil Anonymous”. De blaasinstrumenten zijn off-beat en de basgitaar is goed te horen. Elk instrument speelt wel een interessant stuk. Dat zorgt ervoor dat je dit nummer wel tien keer kunt luisteren en toch telkens iets nieuws ontdekt. Daarnaast is de track ontzettend pakkend. Hoogtepuntje van de plaat! Maar ook “Middle Seat Blues” is een memorabel lied. Hier komt vooral veel woede naar voren. Dat hoor je zowel in de instrumentatie als in de teksten: “Misery loves company / I’m miserable when you’re with me”. Die blijft nog wel even in je hoofd zitten! En dan zit er ook nog eens een flinke breakdown in de brug. Heerlijk.

Eigenlijk wordt er in elk nummer wel woede verwerkt. Dat blijkt ook op de laatste track, “F.L.F.U.”, wat een afkorting is voor “Fuck love and fuck you”. Het heeft echter een zeker opgewekt randje dat doet denken aan poppunk. Het is geen baanbrekend werk, maar het klinkt wel gewoon lekker. In het laatste refrein heeft de basgitaar nog wel een opvallende riff die wat variatie in het nummer brengt. Net wanneer je denkt dat het nummer is afgelopen, start de band weer op met een energiek stuk in een hoger tempo. Dat weet je aandacht wel even te pakken!

Zebraheads “II” kent geen pauzes, maar dat is niet zo erg: het is immers maar vijf nummers. Ondanks het constante energieniveau zit er genoeg variatie in de muziek om je geïnteresseerd te houden. Zeker het luisteren waard!

Beoordeling: 7,5/10
Releasedatum: 3 februari 2023
Label: Eigen beheer