Pierce the Veils “The Jaws of Life” was het wachten niet waard

Pierce the Veil gaat al een flinke tijd mee in de alternatieve scene. Ondanks al die jaren heeft de band nog niet zo veel albums uitgebracht. Het laatste werk, “Misadventures”, kwam uit in 2016. Het is dan ook hoog tijd voor een nieuwe plaat. Op 10 februari 2023 is het eindelijk zo ver: “The Jaws of Life” wordt uitgebracht. Wij mochten alvast naar het schijfje luisteren.

Death of an Executioner” is de eerste track. Geen slecht begin van het schijfje, maar ook zeker niet geweldig: de riffs zijn wel oké, maar écht pakkend zijn ze ook weer niet. Vanaf de brug begint Pierce the Veil iets te variëren met de riffs en partijen, en dat maakt het interessanter. De band vervolgt met “Pass the Nirvana”, een track die wel iets doet denken aan Nirvana, maar dan toch een stuk zwaarder. Het is erg aanstekelijk en je hoofd gaat vanzelf meeknikken. Dit begint er al op te lijken!

Pierce the Veil houdt die energie echter niet vast, want de nummers daarna zijn een stuk rustiger. “Even When I’m Not With You” is een saaie ballade. Het is repetitief en weet je aandacht niet vast te houden. Gelukkig is het geen lang lied. “Emergency Contact” daarentegen is het hoogtepunt van het album. Het tempo ligt iets hoger maar de track weet toch een relaxte sfeer te behouden. De energie gaat toch nog even omhoog in de brug, waar nog een lekkere gitaarsolo te horen is. Zeker luisteren!

Flawless Execution” doet denken aan “Even When I’m Not With You”. Het is al iets minder saai, maar nog steeds geen goede track. “The Jaws of Life” heeft wel wat variatie, maar één melodie wordt zo vaak herhaald dat dat toch begint te irriteren. Bij “Damn the Man, Save the Empire” begin je je af te vragen waarom dit album toch zo saai is. Het is (meestal) niet dat de muziek je oren pijnigt. Maar het is moeilijk de nummers uit elkaar te halen, want de meesten missen karakter. Soms lijken de riffs wat op elkaar, maar vaak ook niet. De nummers zijn gewoon vergetelijk. Pierce the Veil haalt af en toe wat interessante muzikale trucjes uit, maar een leuke seconde kan de rest van de vier minuten niet redden.

De rest van het album is meer van hetzelfde. “Resilience”, “Shared Trauma”, “So Far, So Fake”, en “12 Fractures”: allemaal missen ze iets om het echt memorabel te maken. Het is dan ook makkelijk om deze plaat op repeat te hebben zonder dat je het beseft: tegen de tijd dat je het laatste nummer uit hebt, ben je de eerste alweer vergeten. Pas bij “Emergency Contact”, het hoogtepunt van het schijfje, valt het je misschien op dat je het album op repeat hebt. We spreken uit ervaring.

Fans van Pierce the Veil hebben maar liefst zeven jaar moeten wachten op nieuwe muziek. Helaas was “The Jaws of Life” het wachten niet waard. “Emergency Contact” is een lekker nummer, en “Pass the Nirvana” zal gewaardeerd worden door fans van het hardere werk. Aan de rest van het album hoef je je tijd niet te verspillen. Graag gedaan.

Beoordeling: 4,5/10
Releasedatum: 10 februari 2023
Label: Fearless Records