Set It Off maakt interessante popmuziek op “Elsewhere”

Set It Off

Elsewhere” is het vijfde studioalbum van het Amerikaanse Set It Off. De promotie van het album ging gepaard met vele felle kleuren, die ook op het albumcover te zien zijn. Is de nieuwe visuele identiteit van de band ook terug te horen in de muziek?

Elsewhere” begint met “Skeleton”; een nummer dat wat rustig begint maar steeds wilder wordt. Wat wel gelijk duidelijk is, is dat Set If Off ontzettend poppy en aanstekelijke refreinen schrijft. Maar de band is tegelijkertijd ook niet bang voor een switch-up. Zo zit er een snel gerapte brug in het nummer en knallen ze daarna luider het refrein in. Op “Projector” is ook goed te horen hoe groot en bombastisch de productie is. Het is waarschijnlijk iets té om echt radiovriendelijk te zijn, maar het album is duidelijk beïnvloed door popmuziek.

Dat vat “Elsewhere” wel een beetje samen: de muziek is energiek en aanstekelijk, maar ook eclectisch. Hier en daar doet Set It Off namelijk iets dat niet gelijk voor de hand ligt. Zo wordt op “Cut Off” een gitaarlijn vervangen door gefluit en wordt een refrein net even een paar maten uitgesteld. Dat maakt dat de muziek ook voor luisteraars die niet zo van popmuziek houden redelijk interessant blijft.

Why Do I” doet dit met een heerlijk funky refrein en lekkere blaasinstrumenten in het post-refrein. Je krijgt er ontzettend zin van om te dansen! Hoewel de liedjes over het algemeen heel machtig klinkt, zijn er ook genoeg plekken te vinden waarop de muziek even wat zachter gaat. “As Good As It Gets” heeft een eerste refrein met alleen een ontzettende droog klinkende combinatie van drum en bas, maar voor de rest alleen de vocalen van Cody Carson. Hoewel het tempo niet lager is, geeft dit toch even wat rust. Ook hier is het refrein lekker meezingbaar en dansbaar.

Ongeacht die leuke en interessante keuzes duurt het album wel wat lang. Set It Off doet een moedige poging om je aandacht vast te houden, maar met 16 liedjes in bijna 50 minuten heb je toch wel een beetje dat een aantal nummers hun individualiteit verliezen. “Cordial” grijpt echter wel weer je aandacht met strijkinstrumenten in de intro en in de brugpartij. “The Magic 8” doet dit met een hele leuke basriff. Beide hebben natuurlijk leuke refreinen, maar dat is inmiddels wel duidelijk! Op albumafsluiter “Better Than This” worden dan vervolgens bijna alle productie-elementen weggelaten, waardoor grotendeels alleen piano en zang overblijft. Na de enorme bak energie die “Elsewhere” is, is dit best wel een fijne afsluiter. Dit is mede omdat de zang van Carson lekker is om naar te luisteren.

Set It Off brengt met “Elsewhere” een kleurrijke en eclectische plaat uit. Over het algemeen zijn de nummers energiek, aanstekelijk, en poppy, maar de uitspraak “less is more” was hier wel van toepassing. “Skeleton”, “Projector” en “Why Do I” moet je draaien als je wil dansen in je woonkamer en “Better Than This” is ook een track die aanbevolen mag worden.

Beoordeling: 7/10
Releasedatum: 11 maart 2022
Label: Fearless Records

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*