INTERVIEW: Delains Martijn Westerholt

Afgelopen maand hebben wij kort gesproken met Delains Martijn Westerholt. 10 februari komt de splinternieuwe plaat “Dark Waters” uit en wij hebben over dit nieuwe album gepraat. Uiteraard hebben we het gehad over optredens, ervaringen en wat de band zo bijzonder maakt.

Hey Martijn! Leuk je even te spreken, hoe gaat het?

“Ja helemaal goed! Druk met name met het nieuwe album, interviews en de promo. Dat hoort er natuurlijk bij. Het is wel erg leuk want je praat met veel mensen. Vanavond sprak ik met mensen uit Australië, Texas, Canada, Spanje. Echt van overal vandaan.”

Wat top! Dan is Nederland zeker wel gek in je schema?

“Ja zeker, het gebeurd niet veel, dus dat vind ik erg leuk.”

Ja, top. Je begon net al kort over het nieuwe album “Dark Waters”, die 10 februari uitkomt. Wat kunnen we verwachten van deze plaat?

“Ik denk een typische Delain-plaat. Dat is heel fijn dat ik dat kan zeggen, want we hebben natuurlijk best wel een grote verandering gehad in de band. Dat we er überhaupt nog zijn, is natuurlijk al fijn. Er was namelijk sprake van dat de laatste plaat de allerlaatste zou zijn, maar nu hebben we weer een typisch Delain-album. Het is best wel veelzijdig met liedjes die meer pop zijn maar ook nummers die echt rockopera zijn. Dus er is van alles wat.”

Je geeft al aan dat de band veranderd is. Hoe is het proces geweest om nu met elkaar “Dark Waters” te maken?

“Het maken van deze plaat… een paar woorden schieten me eigenlijk te binnen: therapeutisch, want het was echt wel een zware periode met die overgang. Hetgeen wat me daarnaast te binnen schiet is: business as usual. We hebben namelijk de plaat gemaakt zoals we die vroeger altijd maakte. Ik werk met een co-writer, Guus Eikens. Wij werken eigenlijk al samen sinds de eerste plaat en we hebben samen met dezelfde mixing engineer gewerkt. Natuurlijk zijn er ook heel wat verschillen. Zo hebben we een andere zangeres (Diana Leah), maar zo is ook heel veel hetzelfde. Het is heel fijn dat dat kon. Dat zeker ook tijdens COVID, dat was natuurlijk ook best wel een ding.”

Hoe hebben jullie het werven van nieuwe leden opgepakt mid-COVID? Waren er audities?

“Jazeker, voor de zangeres hebben we auditie gedaan. De nieuwe line-up bestaat uit oude en nieuwe leden. Een deel van de leden zaten in het verleden al bij Delain. Die waren toendertijd weggegaan. Meestal zo rond je 30e als je muzikant ben, komt er een splitsing. Dan komt de vraag wat je gaat doen. Ga je het muzikantenleven in of ga je een ‘normaal maatschappelijk leven’ leiden met een gewone baan. Je kan een baan aangeboden krijgen of je krijgt kinderen. Dat was ook bij hen, maar nu zijn we tien jaar verder. De band was, zoals hij hiervoor was qua formatie, afgelopen en er was weer ruimte. Hierdoor konden de oude leden weer terugkomen en dit was heel organisch. Ik heb altijd contact gehouden met hen. Dus daar hebben we geen audities voor gehouden. Maar voor de nieuwe leden wel, vooral de zangeres. Een frontpersoon voor je band zoeken is heel erg moeilijk. We hebben heel erg gezocht en ik heb op YouTube-kanalen gezocht naar mensen die covers zongen. Een daarvan was onze zangeres Diana. Ik was best onder de indruk. Zij had covers van Nightwish, Within Temptation, maar ook van popartiesten zoals Christina Aguilera. Ik had haar naam opgeschreven om haar een keer te benaderen. Binnen een week zag ik dat zij had gereageerd onder een Instagrampost van de band. Ze had iets getypt van ‘als je nog een zangeres nodig heb, kun je me altijd contacten!’ Ik denk niet dat ze er per se op rekende omdat het een hele luchtige opmerking was. Maar ik dacht zelf: ‘dit is te toevallig, dit is een teken’. Dus ik heb haar gecontacteerd en we hadden een heel leuk gesprek. Toen heb ik haar materiaal opgestuurd van de meest moeilijke nummers van eerdere albums en binnen een dag had ik het terug. Toen ik het begon af te spelen viel ik van mijn stoel van verbazing. Het was zo ontzettend mooi en passend. Het was bizar en nu zitten we hier!”

Wat ontzettend leuk om te horen hoe dit is gegaan via een Instagrampost!

“Zeker, ze is Roemeens en woont op dit moment in Italië. Ze heeft ook in Canada gewoond, waardoor haar Engels heel erg goed is. Dat is natuurlijk fantastisch binnen de band.”

Woont ze nu nog steeds in Italië? Hoe werkt dit in een band?

“Ze woont gewoon in Italië. Je kan inderdaad denken van: ‘goh, is dit niet heel onhandig.’ Maar voor onze muziek valt dat wel mee. We spelen heel erg veel internationaal. Je gaat naar je eerste show toe en dan ga je samen op tour. We hebben wel een paar losse shows, maar Italië is ook niet het einde van de wereld. Dus het is zeker te doen!”

Dat is fijn. Om even terug te komen op jullie nieuwe muziek: jullie hebben dusver verschillende nummers uitgebracht met Diana. Hebben jullie nog een speciale reden waarom jullie hebben gekozen voor deze?

“Als je een album afrond, dan vallen vaak een aantal nummers op die geschikt zijn om als single uit te brengen. Het eerste liedje dat we hebben uitgebracht (“The Quest and the Curse”) had metalgrunts en hebben we expres als eerste gedaan. We wilden de fans kennis laten maken met de nieuwe bandleden en met Delain hoe het nu is. Bij dit nummer kwam iedereen goed aan bod. Het tweede nummer (“Beneath”), was ook een heel goed nummer om uit te brengen, om dat het een klassiek Delain-nummer is. En de derde (“Moth to a Flame”) eigenlijk ook wel. Het is wel wat meer pop, maar er zitten heel veel elementen in die liedjes, die laten zien wat je kan vinden op een Delain-album.”

Hoe zijn de reacties tot nu toe op deze drie singles en de nieuwe bandleden?

“Een hele goede vraag. Ik was namelijk nog nooit zo zenuwachtig geweest. Want toch hè, als je met zo’n nieuwe line-up komt, dan is dat maar de vraag of de fans dat pikken. Delain heeft best wel een fanatieke en loyale fans. Dat is dus best wel een ding. Ik was daar ontzettend nerveus voor. Maar ja, de reacties waren ver boven verwachting. We hebben veel support gekregen. Natuurlijk zijn er altijd ook kritische mensen, maar dat mag. Maar dat er zoveel positieve reacties waren, gaf ons ook heel erg veel positieve energie. Daar kan je meer verder.”

Ik zag inderdaad al vele positieve reacties onder de YouTube video’s. Dat is toch altijd wel fijn.

“Jazeker, en zoals ik al aangaf, negatief hoort er zeker ook bij hoor. Met name bij YouTube heb je toch altijd wel de meeste negatieve reacties. Daar is het met name het medium voor. Maar zelfs daar heb je heel veel positieve reacties. Dat is heel erg bijzonder en met name heel gaaf.”

Nu we wat meer duiken in de singles en de nieuwe tracks: wat is jouw favoriete nummer op de nieuwe plaat “Dark Waters“?

“Dat is een goede vraag. Je kan de cliché artiest uithangen en zeggen dat het allemaal kindjes van je zijn en dat ik allemaal van ze houdt, maar dat ga ik niet zeggen. In mijn geval dat ‘Invictus’ een favoriet is. Het is een mini rockopera. Er komen twee gastzangers en er zit heel veel in het liedje. Zo is een van de gastzangers Marko Hietala, die velen zullen kennen van Nightwish. Die heeft in het verleden bij ons al vaker meegezongen dus er was altijd al een link. Je zou hem bijna het zesde bandlid kunnen noemen. Die doet ook weer mee. Voor hem is het ook een moeilijke tijd geweest en is ook uit Nightwish gegaan. Ik vond het bijzonder dat hij ondanks dat wilde meezingen aan dit nummer.”

Jullie coverart is altijd erg speciaal en artistiek. Hoe komen jullie tot de keuze van deze visuals?

“We werken samen met een kunstenaar uit Amerika: Glenn Arthur. Ons eerste album waarmee we hebben samengewerkt met hem was “We Are the Others”. De stijl van de art is heel herkenbaar en mensen herkennen het ook direct als Delain. Ik vind dat top en het artwork is ook te gek. Ik heb hem daarom weer gevraagd voor dit album. We wisten al dat deze plaat “Dark Waters” ging heten. Dit kunstwerk was oorspronkelijk een piraat, dat hebben we er wel afgehaald. Het was namelijk niet de focus dat het om piraten ging, maar het moest om water gaan. Zo zie je ook de kolibrie met de scoobadive-helm. Zijn kunst heeft vaak ook contrast. Het is enerzijds heel lieflijk, maar het heeft ook wat cynisch. Dat past ook wel bij onze muziek, want wij hebben ook contrast: orkestraal met pop of heel zacht met harde riffs. Het past heel goed.”

Je had het net kort al over shows door Europa en dat jullie veel reizen. Ik had al even gekeken naar jullie shows. Jullie hebben ervoor gekozen de tour af te trappen in Nederland in april?

“Ja klopt, in april starten we met touren en de plaat zelf komt al in februari uit. We doen een kleine Europese tour. We starten voorzichtig. COVID heeft nog wat na-effecten omdat heel veel bands touren. Daardoor is het ontzettend druk. Maar ik wil ook het nieuwe team gelegenheid geven om in het touren te groeien. Het is best een specifiek ding. Dan is het beter om voorzichtig te beginnen dan om gelijk een megatour af te gaan. We hebben nog lang niet alles aangekondigd, maar we hebben al wel 32 shows staan. Het is wel veel, maar vroeger deden we er wel eens honderd. Dat is teveel van het goede, maar zo tot de vijftig shows zie ik wel zitten.”

Dat zijn flink wat shows in het verschiet! Kijk je uit naar specifieke shows?

“Ik kijk er algemeen naar uit om te touren. Het is natuurlijk lang geleden. Het kan en het mag weer. Dat is natuurlijk niet alleen door COVID, maar ook door de transformatie van Delain. Er was natuurlijk sprake dat het helemaal niet meer zou gebeuren met Delain. Nu kan het wél, dus dat is gaaf. Daardoor heb ik niet een specifieke show waar ik naar uitkijk. We hebben ook een Amerikaanse tour. Die is nog niet aangekondigd. Daar heb ik ook erg veel zin in. Mijn vrouw is Amerikaans, dus ik heb ook een link met Amerika en kijk ernaar uit om daar weer te spelen.”

Ondanks dat je nu niet uitkijkt naar een specifieke show, heb je nog wel een bucketlist show op het lijstje staan voor Delain?

“Nu ga ik als een oudje klinken, maar we hebben al op ontzettend veel plekken gestaan. Maar ik zou het nog wel heel gaaf vinden om met Delain samen met Nightwish een show te mogen doen. Ik heb een hele goede band met de mensen van Nightwish, dat zijn wel echt vrienden. We hebben in het verleden al wel met hen getourd, maar het lijkt me leuk om dat nog eens te doen met de huidige line-up.”

Dat moet te regelen zijn toch! Maar wat kunnen we dan nu verwachten van de huidige, deels onaangekondigde, tours en shows?

“Je kunt echt een mix van oud en nieuw verwachten. We gaan veel nummers van het nieuwe album spelen. Maar daarnaast spelen we ook heel erg veel oude tracks want dat willen de mensen ook horen. Dus het wordt een mooie mix met een klassieke Delainshow. Dit is dus ook met valdoeken, lichteffecten, confettishooters en rook. Alle toeters en bellen, want zo is onze muziek ook.”

Dat klinkt als een waar feestje! Er staat zoveel op de planning. Het is vanzelfsprekend dat je uitkijkt naar de release van de plaat en de shows, maar waar kijk je nog het meest naar uit?

“Het is eigenlijk heel leuk dat je het woord vanzelfsprekend gebruikt. Want nu ik dit een tijd niet heb gehad, geniet ik weer extra van de dingen die ik vroeger vanzelfsprekend vond. Dat zijn écht de kleine dingetjes. Denk aan het in een tourbus zitten met je band en drinken op een geslaagde avond. Maar ook voor je fans staan die naar je show komen, die komen kijken en Delain in de nieuwe bezetting een kans geven.”

Je geeft aan dat je dus ook lekker drinkt op een geslaagde avond. Tijdens de tour zie ik soms dat jullie snel van show naar show gaan, maar ook soms tussenperiodes. Nemen jullie hier dan ook de tijd om even te genieten van het touren?

“Dat is wel grappig dat je dat zegt. Oorspronkelijk stonden de Nederlandse shows op 4 en 5 mei. Onze agent is buitenlands en stond dus niet stil met de Nederlandse agenda. We hebben daarom die shows naar voren getrokken. Hierdoor zitten tussen de Nederlandse shows en de shows erna nog vijf dagen. Dat is eigenlijk wel lekker om even in te komen. Daarna gaan we als de tour begint naar Engeland, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland en daarna naar huis. Daar zit soms wel een dag tussen, maar eigenlijk is het continu door. Je gaat slapen direct na de show en dan gaat de tourbus rijden. Dan wordt je ’s ochtends in een andere stad wakker en ga je daar spelen.”

Dat klinkt ergens ook vrij heftig. Zo’n tourleven dat je continu ergens anders bent.

“Dat is het ook wel, maar het heeft ook iets romantisch. Ik kan me herinneren dat we speelden in Praag, we gingen de tourbus in, je dronk wat en je werd wakker in Boedapest. Dat is heel bijzonder. In Amerika ook, dan ga je het hele land door. Je leeft heel anders. Je wordt wakker rond tien à elf uur. De show is laat dus je gaat pas ’s nachts rond een uur of twee à drie naar bed. Soms kom je op bijzondere plekken in de vroege ochtend. We waren bij Monument Valley, waar rechte tafelbergen zijn en dan kan je om zes uur ’s ochtends ervoor kiezen om wakker te worden en een prachtig uitzicht te hebben. Daartegenover staat dan wel wat meer slaapgebrek. Dat zijn geen makkelijke keuzes, want slaapgebrek kan je heel snel krijgen. Zo ben je in San Francisco waar je iets wilt bekijken of ergens anders. Je moet keuzes maken en wat je wel en niet wilt zien.”

Zo te horen heb je ontzettend mooie dingen meegemaakt op tour. Als je aan één specifieke herinnering mag terugdenken met Delain. Wat is dat dan?

“Zo, dat is een hele goede vraag. Dat is eigenlijk wel grappig, want op dit moment is dat eigenlijk een hele verse herinnering. In juni hadden we try-out shows voor fanatieke fans. We hebben hun uitgenodigd, zij hoefde geen kaartje te kopen. Ze mochten gewoon naar de shows komen. Dit waren de eerste shows met de nieuwe line-up. Diana was nog niet bekend op dat moment. Daarom hadden we overal in de zaal opgehangen dat niemand foto’s mocht maken met het verzoek alles geheim te houden. We wilde haar op een goed moment aankondigen en haar een goede kans geven er lekker in te rollen. Dat was heel emotioneel. Er was natuurlijk een kans dat Delain niet meer zou bestaan. Nu was het net na COVID en ging de band toch door. Dat moment werd gedeeld met de fans en dat was heel erg emotioneel. Het is mijn werk en mijn passie en opeens sta je daar, met je oude bandleden, nieuwe bandleden, je fans en de liedjes worden weer gespeeld en komen tot leven. Dat was heel erg mooi.”

Wat ontzettend mooi om te horen dat de band zoveel voor je betekent en dat het ook met de fans zo ontzettend tof was in juni.

“Ja, het klinkt ontzettend cheesy. Maar ik ben ontzettend dankbaar dat ik dit weer mag doen!”

Heel erg bedankt dat je zo enthousiast wilde praten over Delain. Nu heb ik nog een laatste vraag: heb je nog een bericht voor de Delainfans en nieuwe luisteraars?

“Ik wil mijn fans heel erg bedanken dat ze een open mind hebben gehad en dat zij de nieuwe singles hebben geluisterd. We hebben zoveel positieve reacties gehad en dat heeft ons heel veel goed gedaan en energie gegeven. Dat vind ik onwijs gaaf en daar zijn we heel erg dankbaar voor. Door de fans kunnen wij dit doen, dat is heel erg simpel.”

De nieuwe plaat “Dark Waters” komt uit op 10 februari 2023. Hij is dan te beluisteren via de bekende streamingsdiensten. Benieuwd wat wij vinden van het album? Lees onze review binnenkort op NINE:32. Op de website van Delain vind je alle aangekondigde shows.