Meet Me @ The Altar is te voorzichtig op “Past // Present // Future”

Na een aantal veelbelovende EP’s brengt Meet Me @ The Altar eindelijk het lang verwachte eerste album uit: “Past // Present // Future“. Het Amerikaanse poppunktrio speelde een van de singles al live op The Late Show with Stephen Colbert. De toekomst voor de band lijkt dus enorm rooskleurig! Is het album een goede volgende stap?

De plaat begint in ieder geval goed met “Say It (To My Face)”. Meet Me @ The Altar heeft één ding al sinds het begin gehad: attitude. Zo ook hier, want je debuutalbum beginnen met de lyrics “I’m a bitch and my band is an industry plant, ‘least that’s what it says on the internet,” is gewoon een fijne ‘fuck you’ naar de haters. Een lekker vrolijk refreintje, met, vooral in de brug, een breakbeat-achtige drumpartij. Cool! Het maakt het een sterk begin van het schijfje.

Ook “Kool” geeft blijk van het karakter van de band. Of het nou die uitgerekte gezongen noot van zangeres Edith Victoria is die het refrein aankondigt, of de simpele maar uiterste effectieve muzikale begeleiding. Het klinkt gewoon goed! Geen wereldschokkende muzikale innovaties hier, maar wel gewoon een band die doet waar het goed in is: aanstekelijke meezingbare poppunk maken.

T.M.I.” valt wat minder op, maar “Same Language” grijpt je met het refrein wel weer. Vooral de zangmelodiën springen eruit, mede doordat de keuzes van Victoria anders zijn dan die van haar genregenoten. We krijgen ook nog even een korte gitaarsolo van Téa Campbell te horen waardoor het nummer wat meer blijft hangen in je geheugen.

A Few Tomorrows” is een wat standaard, zoetsappig liedje. Het klink wel goed maar laat ook zien waar “Past // Present // Future” de plank een beetje mis slaat. De muziek is namelijk vrij veilig. Meet Me @ The Altar heeft de easycore invloeden die de vorige EP “Model Citizen” zo sterk maakte grotendeels achterwege gelaten. Met een dergelijke verandering is natuurlijk niets mis, maar het is hier meer een devolutie dan een evolutie. Er komt namelijk niet wat anders voor in de plaats.

De tweede helft van de plaat doet ook niet echt iets fout. Maar er is ook niet echt veel dat écht je aandacht pakt. “It’s Over For Me” heeft een wat hoger tempo en een leuke gitaarriff. Het prerefrein op “Thx 4 Nothin’” bouwt mooi op, maar het liedje klinkt te veel alsof het op “Teenage Dream” van Katy Perry had kunnen staan. Gelukkig laat albumsluiter “King of Everything” meer zien van de Meet Me @ The Altar die we kennen. Iets meer kracht, iets meer karakter, lekkere gitaarriffjes en vooral de baspartij valt op. Een goede afsluiter, maar het herinnert je je wel aan waarom de verwachtingen voor deze plaat zo hoog lagen.

Het is duidelijk dat label Fueled By Ramen gelooft in de toekomst van Meet Me @ The Altar, anders hadden ze niet bij Stephen Colbert gestaan. Helaas valt “Past // Present // Future” wat tegen en kan het niet helemaal voldoen aan de verwachtingen. Het is nog steeds een prima plaat, maar het haalt niet het niveau van vorige EP’s.

Beoordeling: 6,5/10
Releasedatum: 10 maart 2023
Label: Fueled By Ramen