Tweede dag Jera On Air laat veelzijdige line-up zien

Dit jaar duurt het Limburgse Jera On Air drie dagen, één dag langer dan voorgaande jaren. Ondanks dat het vroeg op de middag is en de rijen voor het parkeerterrein langer worden, zit de sfeer er al goed in op het festivalterrein. Dit jaar moesten er veel wijzigingen doorgevoerd worden aan de line-up, want veel bands konden helaas niet meer naar Ysselsteyn afreizen. Gelukkig heeft Jera On Air er alsnog een knallende line-up van kunnen maken!

Knallen tijdens de opening van dag twee

De heren en dame van Clowns openen dag twee van Jera On Air. Bij een openingsact verwacht je niet dat de tent al vol staat om 12.00 uur, maar de band gedraagt zich alsof de tent helemaal vol staat. Van begin tot einde van de performance staat de band te springen en te knallen. Ze klinken goed en krijgen het publiek mee met hun soepele bewegingen. De Australische hardcoreband geniet overduidelijk van hun plekje op Jera On Air. Een goede start voor dag twee!

Keihard meeschreeuwen in het Nederlands

Eén van de last minute aangekondigde wijzigingen op het festival: Fleddy Melculy. Als je aan het begin van de dag al op het podium verwacht wordt, ben jij verantwoordelijk voor het activeren van de mensen. Dit lukt de Belgische band zeker. Van start tot eind knallen de mannen met hun boze kreten over het podium. Waar je kritisch zou kunnen kijken als een metalband in het Nederlands zingt, dat doe je bij Fleddy Melculy zeker niet. De heren zetten een steengoede set neer en mensen schreeuwen hard “Ik ben kwaad” mee.

Trash Boat haalt herinneringen op in de Vulture

In de Vulture pakken we Trash Boat mee. Er wordt afgetrapt met “Silence Is Golden” en “Synthetic Sympathy“. De Britse punkrockers zijn flink gegroeid sinds hun laatste bezoek aan Jera On Air in 2017. Zanger Tobi Duncan herinnert zich dat optreden nog goed en noemt het de beste show van die tour. Hij roept het publiek op om vooral te laten zien wat ze in huis hebben en die show te overtreffen. In ruil hiervoor worden ze onder andere getrakteerd op de Linkin Park-cover “Given Up” en afsluiter “He’s So Good“. De bezoekers gehoorzamen en gaat minstens zo los als 5 jaar geleden!

Oud en nieuw is present bij Silverstein

We gaan door naar een goed gevulde Eagle voor Silverstein. De band zet de gang er lekker in! Zanger Shane Told is goed op stem en zijn cleans komen er loepzuiver uit! Het publiek is enthousiast en beloont dat door luidkeels mee te zingen bij “My Heroine“, gevolgd door “Ultraviolet“. Ook fans van het eerste uur worden niet vergeten met wat ‘emo shit’: “Smashed into Pieces“, en dat wordt goed ontvangen! Meteen erna volgt een verse hit van de Canadezen: “It’s Over”. “Smile In Your Sleep” tot slot is voor de diehards: de hele tent zingt mee tot het laatste woord.

Een politiek feestje bij Anti-Flag

De programmering is lekker strak vandaag en we vliegen weer terug naar de Vulture voor Anti-Flag. De Amerikanen zijn graag geziene gasten op Jera On Air en weten de tent dan ook goed te vullen. Achter elkaar worden de hits “The Press Corpse“, “Die For the Government“, “This Is The End (For You My Friend)” en “Turncoat” gespeeld. Nummers die, hoewel al minstens 15 jaar oud, nog steeds ontzettend actueel zijn. Vanaf het eerste moment breekt de circle pit los en gaan de vuisten in de lucht. Anti-Flag brengt graag zijn politieke boodschap over, maar doet dit natuurlijk wel met een feestje.

Crossfaith deelt show van Jera On Air wereldwijd

Time to dance! Alleen al de opkomst van Crossfaith laat zien dat er hiernaar uitgekeken is door de fans. De Eagle loopt binnen een paar minuten vol, mede door opwarmer “Catastrophe“, gevolgd door “Monolith“. De Japanse mix van “Freedom“, “Slave of Choice” en “Endorphin” wordt meer dan goed ontvangen op deze smeuïge vrijdagmiddag. Binnen vijf minuten zien we de eerste crowdsurfers en circle pitters. Of het nou 30 graden is of niet, van voren tot achteren, heel de tent beweegt op de beats van Crossfaith. En niet alleen de tent. Nadat zanger Kenta Koie vraagt om zijn bier (“Where’s my beers???”), en er even later een flesje Jupiler volgt, wordt de Instagram livestream gestart en “Gimme Danger” ingezet. De livestream is voor alle fans vanuit Japan en alle regio’s die helaas nog niet kunnen genieten van live shows. De afsluiter vat het lekker samen: “Countdown to Hell“.

Vrouwenrechten worden verdedigd op Jera On Air

Een lekker gevulde Eagle maakt vervolgens zijn opwachting voor Ignite. Binnen een kwartier zingt iedereen de longen uit zijn lijf met bekende hits als “Let It Burn“, “Bleeding” en “On the Ropes“. Dat de band zich inzet voor vrouwenrechten blijkt uit het aanstippen van de ‘abortus-ban’ in Amerika en de daaropvolgende cover van U2’s “Sunday Bloody Sunday“, en de oproep om te doneren voor onderzoek naar borstkanker. Dit is een van de weinige bands die op Jera On Air ook wegkomt met een rustig nummer; “Live for Better Days“. Het tempo wordt al snel weer opgevoerd met afsluiter “Veteran“.

Tweemaal feest met Stick To Your Guns

Take On Me” klinkt al door de speakers, net voordat de mannen van Stick To Your Guns het podium voor de tweede keer tijdens dit jaar betreden. Na hun optreden gisteren, waarbij ze “Diamond” integraal speelden, zijn de mannen namelijk al warmgelopen. Dit is ook te zien aan het shirt van frontman Jesse Barnett dat elke minuut natter wordt. De Eagle is vol en crowdsurfers en circle pits wisselen elkaar dan ook in hoog tempo af. Gedurfd voor de band om een nieuw nummer, “Weapon“, als tweede te spelen, want het merendeel komt toch van oudere albums: “Doomed By You“, “We Still Believe“, What Choice Did You Give Us” en “Against Them All” komen allemaal voorbij. Bonuspunten voor gitarist Josh James die met nekbrace, volgens Jesse “a necklace, injured for being a lunatic”, ondanks doktersadvies om te rusten toch mee op tour is gekomen.

Kort maar krachting met Jesus Piece in de Buzzard

In de Buzzard staat Jesus Piece klaar om de tent af te breken. Het kleinste podium is voorzien van een stagediving-ramp en die wordt dan ook veelvuldig gebruikt. Continu rollen er mensen over elkaar heen of maken wilde sprongen het publiek in. De hardcoreband geeft aan net een nieuw album op te hebben genomen en trakteert het publiek op een voorproefje. Zoals alle nummers is ook deze ultrakort: Jesus Piece kapt zijn set ruim 10 minuten eerder af dan gepland en wint misschien wel de award voor kortste setlist van dit jaar.

Dreunende tracks tijdens While She Sleeps

Het is overvol in de Eagle, en dat is niet alleen door de regen. Van heinde en verre klinkt de donder, mede veroorzaakt door While She Sleeps. Het geluid staat hard, heel hard, bijna té hard. Maar dat mag de pret niet drukken onder de “sexy motherfuckers”, zoals Lawrence Taylor ons noemt. Hoewel de stem van Taylor verzuipt in de drums en harde snare (in de volksmond de Parkway Drive-move genoemd), is het volop genieten van hits als “Anti-Social“, “The Guilty Party” en “You Are We“. Opvallend: ongeveer de helft van de setlist bestaat uit nieuwe nummers van hun onlangs uitgebrachte plaat “Sleeps Society“.

Bury Tomorrow zorgt voor een muzikaal samenkomen

Trouwe podiumbezoeker Bury Tomorrow is er ook dit jaar weer. De Vulture is te klein voor het enthousiasme als de band klassiekers als “Knife of Gold” en “Black Flame” speelt. Ter introductie van “The Age” vraagt zanger Daniel Winter-Bates om “a thousand crowdsurfers” die hij ook zeker krijgt. Voor het laatste nummer “Cannibal” vraagt hij of iedereen een arm in de lucht steekt, deze om degene naast hem slaat en er “one big happy Jera family” van te maken.

Beartooth houdt volwaardige reünie op Jera On Air

Bij schemering maakt de Eagle plaats voor Beartooth en veel ruimte om te bewegen is er niet, maar fans geven daar niks om. De band is blij om na meer dan 3 jaar terug te zijn op Jera On Air en dat blijkt! Beartooth doet waar hij goed in is en het publiek wordt beloond met een show met geisers en vuur. Het publiek beweegt mee op de klanken van de muziek en geniet overduidelijk. De band sluit af met de hits “In Between“, “The Past Is Dead” en het instrumentale nummer “The Last Riff“.

Luid gejoel ondanks technische mankementen

Een van de meest gehypete hardcorebands van het moment staat klaar in de Vulture: Turnstile. De band opent de set onder luid gejoel van het publiek met “MYSTERY” van het nieuwe album “GLOW ON”. Wat volgt is een continue moshpit waaraan ongetwijfeld flink wat blauwe plekken worden overgehouden. Helaas valt het geluid af en toe weg en knallen na ongeveer 20 minuten de versterkers er zelfs helemaal uit. Na een stilte van 10 minuten zijn we weer up and running en wordt er verder gemosht op onder andere “Fazed Out” en vormt er zich een circle pit tijdens “Drop“. Nog steeds lijkt er af en toe wat mis met de techniek en is het ongetwijfeld niet de show die Brendan Yates en zijn band neer hoopten te zetten. Turnstile neemt dan ook, wellicht uit wat frustratie, 10 minuten eerder dan gepland afscheid van het publiek met “HOLIDAY” en afsluiter “T.L.C. (Turnstile Love Connection)“.

The Offspring maakt met zijn set Jera On Air af

De afsluiter van deze eerste volledige festivaldag is The Offspring. De Eagle, en ver daarbuiten, staat vol zodra de show wordt afgetrapt met “Staring At the Sun“. Het is onmogelijk om nog binnen te komen, maar gelukkig is het buiten ook meer dan gezellig. Verspreid over het veld rondom de tent staan groepjes meezingende, dansende en moshende festivalgangers die alle bekende The Offspring-hitjes voor hun kiezen krijgen: “Come Out And Play“, “Want You Bad“, “Hit That“, “Why Don’t You Get a Job“, “Pretty Fly (For a White Guy)“, ze komen allemaal voorbij! Inmiddels is 50 meter verderop in de Buzzard metalcoreband Imminence ook begonnen aan hun set. Tussen de nummers door hoor je dan ook niet zanger Dexter Holland praten, maar de brute grunts van Eddie Berg. Aan de ene kant een grappig contrast met The Offspring, aan de andere kant ook een stoorzender. Hoewel fans van de Zweedse metalcoreband dat ongetwijfeld andersom ervaren. Tijdens de laatste 10 minuten heeft The Offspring het alleenrecht op het publiek en speelt als toegift “You’re Gonna Go Far, Kid” en “Self Esteem” alvorens het podium toch echt te verlaten. Een ijzersterke afsluiter voor de zaterdag van Jera On Air.

De eerste volle dag van Jera On Air zit er voor de meeste mensen op. De wisselende line-up, met punkbands, metalbands en metalcorebands zorgt bij de bezoekers voor een fijne dag van Jera On Air. In de Hawk of Raven staan nog dj’s klaar waarbij het publiek even goed met de voetjes van de vloer kan op happy hardcore, techno en Queen. Het was een dag die donker begon, maar uiteindelijk zonovergoten was. Op naar morgen!