INTERVIEW: Code Orange’s Reba Meyers

Op 29 september brengt Code Orange hun vijfde album uit: “The Above“. De band was afgelopen festivalseizoen onder andere te zien op Jera On Air 2023. Wij spraken met vocaliste en gitariste Reba Meyers over dit alles en veel meer!

Hey Reba, leuk je even te spreken! Hoe gaat het met je?

Met mij gaat het goed! Ik probeer zoveel mogelijk van het leven te genieten. Ik ben momenteel in Phoenix, Arizona, aan het genieten van het woestijnlandschap als oostkust-inwoner.

Gefeliciteerd met het nieuwe album “The Above“. Waar kijk je het meeste naar uit?

Alleen het uitbrengen al! Het maken van een album vergt veel van mij en is een momentopname van de afgelopen jaren. Het voelt dus goed om verder te gaan naar het volgende hoofdstuk en dat af te sluiten.

Kun je iets meer vertellen over de albumtitel?

Voor mij staat de titel voor een meer positiever vooruitzicht. Een groter gevoel van vrijheid. Maar het maakt eigenlijk niet uit. Ik hoop vooral dat het de luisteraars iets laat voelen.

Het nummer “Take Shape” met Billy Corgan hebben jullie als een single uitgebracht inclusief video. Waarom is er juist voor dit nummer gekozen?

‘Take Shape’ voelde voor mij als een krachtige en epische track. Iedereen in de band was er enthousiast over, wat altijd heel belangrijk is. Het voelde als een nummer dat die positieve-groep-energie liet stromen. Dus we gingen er voor als single!

Hoe was het om met Billy Corgan aan dit nummer te werken?

Corgan heeft gezorgd dat het nummer in de bridge naar een andere plek ging. Ik was blij dat we wat dieper konden graven en verder konden reizen. Het draait voor mij allemaal om de ervaring en de reis. Toen hij dat deel begon te zingen, was het een duidelijk moment dat ik me zal blijven herinneren.

Wat was zijn invloed op het nummer dan?

Het nummer was voor het grootste gedeelte al uitgewerkt, alleen de bridge was nog een vraagteken. Of we hadden wel al iets, maar dat was nog niet definitief. Hij was er sterk van overtuigd dat we de luisteraar een stap verder moesten brengen. Dat hebben we met hem onderzocht. Het juiste moment deed zich voor dat hij een melodie begon te neuriën terwijl hij akoestische gitaar speelde. Daar zijn we verder mee gegaan! Dat maakte het voor mij allemaal interessanter. Hij hielp Jami [Morgan] ook een beetje door enkele vocale melodieën te pushen en gaf hem extra vertrouwen om nog meer te leunen op wat hij al aan het doen was. Soms kan een beetje positieve bevestiging een grote bijdrage leveren om iemand het beste uit zichzelf te laten halen.

Kun je het nieuwe album beschrijven aan de hand van drie dieren?

Laten we zeggen… Een panter, aangezien dat de klassieke Code Orange powermascotte is! Een slang die de sinistere kant van ons allemaal vertegenwoordigt en laten we voor een eenhoorn gaan. Zo’n magisch en fantastisch vrij rondlopend wezen.

Dit wordt alweer het vijfde Code Orange-album. Hoe hou je het interessant voor jezelf en de fans?

Eerlijk gezegd is het voor mij niet moeilijk om het interessant te houden. Ik hoop dat mensen de reis zien die ik en wij doormaken. Als die reis voorbij was, zouden we stoppen. Dus wat we creëren is nog steeds erg betekenisvol voor mij. Dat is de enige reden waarom ik moet blijven creëren. Er zit nog veel in mij dat ik moet zuiveren.

Als je het als een reis ziet, wat is dan iets wat je tijdens dit proces echt heeft uitgedaagd?

Ieder individu wordt geconfronteerd met zijn eigen uitdagingen. Ik had absoluut moeite met de enorme tijdsbesteding. Er is veel voor nodig om het volledige proces van het maken van een album te doorlopen en ervoor te zorgen dat iedereen binnen de band gelukkig is. Mijn absoluut favoriete onderdeel is het schrijven van de nummers, vooral in de beginfase. Het eerste idee dat vormt krijgt, dat is absoluut het hoogste gevoel ter wereld. Maar je moet nog veel meer ‘technisch’ werk doen en definitieve beslissingen nemen om de eindstreep te halen. En dat kan een uitdaging zijn.

Die definitieve beslissingen kunnen een nummer vanuit de demo-fase totaal anders maken. Was dit het geval bij een van de tracks op “The Above“?

Verrassend genoeg zijn de meeste nummers eigenlijk niet zoveel veranderd ten opzichte van hun beginfase. Ik denk dat er op ons laatste album ‘Underneath’ meer dingen door de molen zijn gegaan. Het hangt er echter vanaf hoe je ernaar kijkt. Als het met een microscoop is, zijn er bij sommige veel kleine detailwijzigingen. Veel kleine productie- of instrumentatieveranderingen. Maar over het algemeen zijn deze veel puurder in hun oorspronkelijke vorm. Eén vocale verandering die ik me herinner, was een vocale uitwisseling op het nummer ‘Snapshot’. Oorspronkelijk zong ik het hele nummer, maar op het laatste moment lieten we Jami [Morgan] met mij ruilen om een coolere duelenergie te creëren die live superleuk zal zijn. Hierdoor voelt het nummer meer aan als een minigevecht tussen twee persoonlijkheden. Het is echt gaaf hoeveel we samen kunnen zingen op dit album. Niet iets wat we in het verleden veel hebben gedaan.

Is “Snapshot” dan ook het nummer waar je meeste naar uitkijkt om live te gaan spelen?

Ik ben benieuwd hoe heel veel songs gaan uitpakken live. Het komt niet altijd meteen, maar liedjes beginnen na verloop van tijd een andere energie te vergen naarmate ze steeds vaker op het podium worden gespeeld. Ik kijk er naar uit om dat met deze te zien gebeuren. Het spelen van ‘Mirror’ is voor mij erg stimulerend geweest. Ik ben ook enthousiast over ‘Circle Through’. Ik denk dat dat nummer een geweldige live-energie zal hebben. Of nummers als ‘Never Far Apart’, die binnen het nummer zelf een meer mysterieuze en intens contrasterende dynamiek hebben. Ik hou echt van contrast in onze liveshows. Het houdt me scherp en houdt me in de zone en uit mijn hoofd.

Nu we het toch over liveshows hebben. Afgelopen zomer hebben jullie op veel festivals gespeeld, waaronder Jera On Air 2023.

Ja dat was een erg leuke show! Ik heb echt van alle shows genoten die we die tour hebben gespeeld. Het voelde als een plezierig einde van het oudere materiaal met het nieuwe album op komst. Ik herinner me vooral Jera On Air omdat het een super regenachtige, papperige dag was. We speelden in een tent en het voelde als een klassieke Europese knoestige festivalsfeer, wat speciaal is.

Wat is dan volgens jou het grootste verschil met touren in Europa en Amerika?

Er zijn eerlijk gezegd véél kleine dingen die anders zijn. De mensen, het eten, de planten, de shows. Alles is een andere energie. Toeren door Europa is altijd onvoorspelbaar. Het is zo’n ander landschap dan Amerika, wat voor mij erg stimulerend is om te verkennen. Op de dag vóór een show of op een vrije dag, hou ik ervan om gewoon een paar kilometer te gaan rennen en iets te vinden dat ik niet had verwacht te zien. Bijna alles is zoveel ouder dan Amerika. Ik ren het ene moment door een wat eenvoudig ogende straat en dan uit het niets is er krankzinnige architectuur die me doodstil maakt. Of straten die alleen toegankelijk zijn voor voetgangers. Dingen die je in Amerika niet veel tegenkomt. Het heeft me geleerd de hoeveelheid waanzinnige details die in het bouwen van iets kan worden gestopt, meer te waarderen. Hoeveel minder voertuiggericht de wereld kan zijn, met meer focus op de mensen. Vooral in plaatsen als Amsterdam. Ik toer door Europa sinds mijn twintigste, dus ik heb daar veel herinneringen en ik ben erg enthousiast om het in de toekomst te blijven bezoeken.

Is er nog iets wat je vooral leuk vind aan het optreden in Nederland?

Ik speel er niet vaak, dus dat maakt het al speciaal. Ik heb goede herinneringen aan het spelen van headlineshows een lange tijd geleden en er is altijd een goede sfeer. Het is een mooi en uniek land. Ik zou er graag nog meer willen ontdekken – ook zonder shows te spelen.

Zijn er wel al plannen om terug te keren naar Nederland voor shows?

Geen specifiek plan, maar ik ben er zeker van dat we terugkomen!

Welke nummers staan dan sowieso op de setlist?

Ik zou zeggen ‘Forever’, ‘Swallowing the Rabbit Whole’ en ‘Mirror’.

Is er nog iets dat je tegen je Nederlandse fans wilt zeggen?

Dankjewel! Het kind in mij zal het voor altijd gek vinden dat er mensen aan de andere kant van de oceaan genieten van Code Orange!

Het album van Code Orange, “The Above“, is vanaf 29 september 2023 te beluisteren via de bekende streamingsdiensten. Weten waar de band in de toekomst allemaal optreedt of het album fysiek aanschaffen? Dat vind je op de website van Code Orange.