All Time Low bereikt daadwerkelijk zijn all time low op “Tell Me I’m Alive”

All Time Low gaat onderhand al een tijdje mee. Dit jaar bestaat de band twintig jaar en heeft de groep, samen met de nieuwe plaat “Tell Me I’m Alive“, negen records op zijn naam staan. Hoe de formatie zich heeft ontwikkeld? We gaan het er snel over hebben.

De groep is altijd bekend geweest in de emoscene. Hij heeft sterke invloeden van het pop- en punkgenre, maar wat er op deze plaat allemaal gebeurd, is niet geheel duidelijk. De openingstrack “Tell Me I’m Alive” opent met een pianostukje, gevolgd met de zang van Alex Gaskarth. De sound is een beetje ‘down’ en heel langdradig. Het refrein wordt raar gemengd met synthesizers en het geheel is onsamenhangend. Ook “Modern Love” biedt niet veel soeps. Er zit tenminste al wat meer pit in, maar meer moet je ook niet vragen. De melodie is vrij cliché en de punk is in de verste verte niet te bekennen.

Wanneer we aankomen bij “Are You There?” krijg je flink wat hoop in de opening. De sound is al een stuk beter en All Time Low lijkt weer wat grip op de plaat te krijgen. Ook is het refrein wel lekker om aan te horen, maar veel diepgang is er niet te vinden. “Calm Down” klinkt ritmisch niet heel sterk. De eerste lyric voelt ook een beetje misplaatst. De teksten zijn hier wel erg intrigerend en hierdoor blijf je wel luisteren. Wanneer we verder gaan in de track zijn de coupletten een beetje teleurstellend. Je voelt invloeden van andere bands zoals Panic! at the Disco, maar het is wel een verslechterde versie. Er is ook een andere track die meer pop is dan iets anders: “The Way You Miss Me“. Het voelt als een zoetsappig nummer dat door ieder andere artiest kan zijn geschreven.

Naar het einde zijn er wat tracks waarbij de titels wel trekkend zijn. Zo heb je “Kill Ur Vibe“. De beat is een van de beste op de plaat. Ook de rest van het nummer is relatief goed met wat je tot dusver heb kunnen horen. Het is een goed in elkaar zittend geheel met goed gitaarspel en toffe lyrics. De afsluiter, “Lost Along The Way“, begint rustig. De refreinen zorgen voor iets meer leven in de track. Maar misschien moet je ook wel afvragen of je nog levend bent na deze plaat, immers verzoekt het schijfje ook al om je te vertellen dat het een levende boel is.

All Time Low heeft vele hits op zijn naam staan, maar of deze plaat, “Tell Me I’m Alive“, de formatie nu écht weer op dat niveau tilt is maar de vraag. Het bevat niet de sparkle die je zoekt en dat is toch wel echt jammer.

Beoordeling: 4,5/10
Releasedatum: 17 maart 2023
Label: Fueled by Ramen