Tien alternatieve bands op het Eurovisie Songfestival

Na de overwinning van Måneskin in 2021, probeerde de electrocore-band Electric Callboy zich ook te plaatsen voor Duitsland. Helaas lukte hun dat niet. Echter zijn er vele alternatieve acts te vinden in het Songfestival archief. De een is wat harder dan het ander, maar het zorgde desondanks voor vele blije metalheads. Hieronder zijn de bekendste acts door de jaren heen op een rijtje gezet.

Blind Channel – ”Dark Side

In 2021 kwam Blind Channel uit voor Finland. Met het nummer “Dark Side” werden de post-hardcorders negende. Met een middelvinger omhoog demonstreerden de Finnen tegen de huidige levenshoudingen.

AWS – ”Viszlát Nyár

De hardste act van het Eurovisie Songfestival gaat toch echt naar AWS. De Hongaren wisten het publiek te boeien door hun geschreeuw, breakdowns, geren op blote voeten en werden geboekt door grote festivals. “Viszlát nyár” werd winnaar bij de publiekstemmen. Helaas overleed de zanger, Örs Siklósi, enig tijd later.

Nightwish- ”Sleepwalker

Oké, ze hebben niet mee gedaan aan het échte Songfestival, maar stonden wel in de finale van de voorrondes. De jury vond Nightwish helaas niet goed genoeg en stuurde Nina Åström voor Finland naar de show. Wie weet hoe de toekomst van de band eruit had gezien, want voor de populariteit hadden ze het niet nodig.

Måneskin – ”Zitti E Buoni

De band die eigenlijk geen intro nodig heeft: Måneskin. De Italianen wonnen in 2021 en zijn door het dak gestegen qua populariteit. Zo staat de supergroep volgend jaar zelfs in het Ziggodome in Amsterdam. Ze deelde een klap uit naar mensen die te snel oordelen over anderen en supporten daarmee onder andere de LGBTQ+-community.

Lordi – ”Hardrock Hallelujah

Met creatieve kostuums wonnen de Finnen in 2006 het Songfestival met hun lied “Hardrock Hallelujah”. Lordi deed wat voorheen niet te bedenken was: met een metaltrack naar het Eurovisie in plaats van mooie popnummers of rustige ballets. Vandaag de dag is de band nog steeds succesvol.

Achille Lauro – ”Stripper

Hoewel er veel kritiek op deze act is, omdat het teveel op Måneskin zou lijken, is Achille Lauro een opzichzelfstaande band. Verrassend: de inzending komt niet van Scandinavië, maar uit San Marino. De punkers treden dit jaar op. Zouden ze vele stemmen binnen harken?

The Rasmus – ”Jezebel”

Wie groot is geworden met alternatieve rock in de zero’s kent deze band nog wel: The Rasmus. De band brak door met “In the Shadows”. Nu wordt de band namens Finland gestuurd met “Jazebel”. Zouden de Finnen ook bij het publiek van vandaag aanslaan?

Hatari – ”Hatrið mun sigra

Als je dacht na Lordi kan het niet erger, dan heb je het mis. De shockrockers van Hatari wisten voor veel ophef te zorgen. De anti-kapitalistische, BDSM, technometal-band werd in 2019 tiende. Hoe dan ook: “Hatrið mun sigra” is in ieder geval een enorme oorwurm.

Rasmussen – ”Higher Ground

De Denen stuurde in 2018 de Vikingen van de Rasmussen naar het feestje. Het nummer “Higher Ground” gaat over hoe je conflicten kan oplossen zonder gelijk iemand een zwaard in de buik te steken. Het heeft een boodschap betreft vrede. Ze werden negende in de finale.

Wig Wam – ”In My Dreams

Wig Wam werd in je jaren zesig al opgericht en nam in 2005 deel aan het Eurovisie Songfestival. De Finse progressieve rockband werd met het nummer “In My Dreams” slechts achttiende. Hiermee kwamen ze helaas niet in de grote finale.

Wat is jouw favoriete alternatieve band op het Eurovisie Songfestival? Laat het ons weten via Instagram, Facebook en Twitter!