Thirty Seconds to Mars is het spoor bijster op “It’s the End of the World But It’s a Beautiful Day”

De formatie Thirty Seconds to Mars is een band die niet onbekend staat om van verschillende genres te proeven. Ondanks dat het begonnen is als een échte emoband, zijn die beginselen steeds minder terug te vinden. Wat de groep dit keer heeft gebrouwen voor de fans? We gaan het horen op de plaat met de ontzettend lange naam, maar korte inhoud: “It’s the End of the World But It’s a Beautiful Day.

Stuck” is de reeds uitgebrachte single van Thirty Seconds to Mars. Hij trapt ook de plaat af en left daarom de lat hoog. Het is namelijk mega pakkend en blijft direct in je hoofd zitten. De beat van het refrein is top. Het intro is wat matig samen met de coupletten. Omdat het refrein zo goed is, maakt dit echter zijn imperfecties goed. “Life Is Beautiful” lijkt qua opbouw op de opening, maar is niet zo lekker. Het refrein is chaotisch en er gebeurt te veel. Het hele nummer brengt niet heel erg veel op de tafel, behalve de prima vocalen van zanger Jared Leto. Dan komt het zoetsappige nummertje “Seasons“. Tsja, het is een nummertje. Het voelt alsof de zang te ver naar achter gedrukt is, want je moet heel erg focussen om te horen wat er wordt gezegd. Het geluid overstemt het hier compleet.

De pit en beat van het openingsnummer is verder niet echt meer te vinden op “It’s the End of the World But It’s a Beautiful Day”. Er moet natuurlijk een tranentrekkertje op staan, in dit geval is dat “Get Up Kid“. Tekstueel is het een stuk beter dan de voorgaande nummers, maar toch is het niet echt hetgeen dat je verwacht van Thirty Seconds to Mars. “World On Fire” moet de sfeer weer een beetje omhoog gooien, maar hij faalt hier grandioos in. Het refrein heeft wat versnelling, het lijkt wel een beetje op te zwellen, maar het laat je niet per se loskomen. Het is wat middelmatig in de complete uitvoering.

Is het einde van de plaat dan nog wel te redden? De zachte, prikkelende opening van “Midnight Prayer” lijkt het toch wat te helpen. We horen hier ook niet Jared Leto, wat de meeste zullen verwacht, maar broer Shannon Leto. Zijn stem past goed bij de toon van het nummer. Maar over het algemeen is er weer niet heel erg veel body in het nummer. Afsluiter “Avalanche” is wel een redelijke klapper. Het heeft tempo, het heeft opbouw en klinkt over de breedte goed. Dit samen met de openingstrack zijn de betere nummers van de plaat.

Een redelijke teleurstelling, dat Thirty Seconds to Mars geen lekkere najaarsplaat heeft geproduceerd. “It’s the End of the World But It’s a Beautiful Day” voelt goedkoop aan en de ziel en diepgang mist. Leuk dat we meer van Shannon horen, jammer dat de rest zo tegenvallend is.

Beoordeling: 4/10
Releasedatum: 15 september 2023
Label: Thirty Seconds to Mars