We vieren een feestje met The Royal Spuds op “Roots of Life”

Een heerlijke folkpunkband van Nederlandse bodem: The Royal Spuds. Misschien voor sommigen onbekend, maar deze formatie heeft al aardig wat platen op zijn naam staan. Ditmaal verblijden ze ons met “Roots of Life“. Een korte plaat bestaande uit acht tracks. Laten we genieten van het weer samen zijn met deze vrolijke plaat en een drankje.

The Royal Spuds is niet vies om een ode aan klassieke muziek te geven op hun allereerste track “Grooves“. We horen namelijk een feestelijke variatie op het nummer “Sabre Dance” van componist Khachaturian. Een mengelmoes van instrumenten vergezellen de enthousiaste muziek. Je kan niét stilzitten bij deze opener. Met een pittige drum stompen we door in “Haul Away Joe“. De vocalen van de band treden net even wat meer op de voorgrond dan bij de opener. Het lied is tweeledig: enerzijds klinkt het super energievol, maar de stemmen stralen ook enige rust uit. Deze combinatie trekt enigszins de aandacht. Echter heeft deze track wat minder pit en blijft minder goed hangen. “Take Me Back” daarentegen laat de energie weer herleven. Het delegerende ritme van de gitaar zet de toon van de track bij de coupletten en het fluitwerk begeleid het refrein. Hierdoor ontstaat er een degelijke balans tussen stevigheid en elegantie.

Een wat jammere wending is de track “Where’s Your Future“. Niet omdat dit een slecht nummer is, zeker niet, maar omdat het ritme ontzettend veel overeenkomt met “Grooves“. Natuurlijk is het een andere variant, maar omdat het zo kort op elkaar staat valt het nét wat meer op. Desalniettemin verzorgen de stevige gitaarstukken en de accordeon een stevige sprankel over het nummer waardoor het een heerlijk geheel wordt. Het hoogtepuntje is toch de leadgitaar, die even dat vuurtje aansteekt. Het is namelijk nét dat beetje rock wat deze track uniek maakt. En dan eindelijk krijgen we een nieuw laagje folk door de banjo op “Steelworker’s Lament“. Het instrument staat in de spotlichten en wordt daarna ondersteund door een pittige gitaar. Hier toont The Royal Spuds zijn diversiteit en bereik als band. Dit is een perfect nummer voor op festivals, feestjes en andere feestelijke gezelligheden. Je kan eigenlijk niet wachten live te horen. Daarnaast is het ook waard om op deze track de solo extra aandacht te geven: bravo om deze track divers en hard te maken met een feestelijke ondertoon.

The Royal Spuds is nog niet klaar met zijn luisteraars: er is nog een hele andere wending. De prachtige snaar- en blaasinstrumenten vormen een serene kalmte op “Back Home in Derry“. Je ziet jezelf al helemaal omringt in de natuur met deze prachtige muziek. Het is duidelijk een moment om adem te halen. Opgevolgd door “Alien“, die wederom een dikke knaller is. Wanneer je denkt dat eigenlijk alle pit er namelijk al uit is, bewijst deze track het tegendeel: je gaat nog even met je voetjes van de vloer. Maar dan zijn we bij het einde: “Vultures“. Dit lijkt je nog even een adempauze te geven, echter is dit alleen in het begin. Want zet je maar schrap: er wordt nog een laatste beetje wat energie uitgeperst. Ondanks dat dit nummer heerlijk in het gehoor ligt, is het met name een nieuwe dimensie wat op het album wordt uitgepakt dan een echte knaller. Het is namelijk een fantastisch nummer, maar misschien had “Alien” nog nét wat lekkerder in het gehoor gelegen als afsluiter.

Een knaller. Een feestmaker. Een topalbum. De heren van Nederlandse bodem weten zeker wat ze te bieden hebben en hoe ze de luisteraars betrokken houden bij de plaat. Met name later op “Roots of Life” laat The Royal Spuds steeds meer van zijn diversiteit horen. Nu nog lekker weer, een biertje en een festival!

Beoordeling: 8/10
Releasedatum: 24 april 2022
Label: Eigen beheer

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*