Alternatief stemmen in de Top 2000

Elk jaar in december is het weer tijd voor het nationale leed: stemmen op je favoriete nummers voor de Top 2000 van NPO Radio 2. De uiteindelijke lijsten zijn een brede samenstelling van allerlei muziekgenres. Wij hebben dertien artiesten voor je uitgezocht die je misschien niet zomaar op de Nederlandse radio had verwacht.

Metallica

In 2021 stond Metallica elf keer in de Top 2000. De nostalgische track “Nothing Else Matters” stond vrij hoog met een notering op nummer acht. De heren houden al een aantal jaar de hoeveelheid noteringen vol in de lijst der lijsten en de schatting is dat ze dat dit jaar ook weer zullen doen.

Disturbed

De cover van Disturbed van het nummer “The Sound of Silence” is één van de bekendste versies. Het origineel is van Simon & Garfunkel, maar Disturbed staat met zijn versie in de voorgaande edities hoger in de notering dan de originele artiesten. Het nummer ontroert en neemt jou en je emoties volledig mee. Probeer je kippenvel maar in bedwang te houden.

Nirvana

Als we het over nostalgische bands hebben, dan kan Nirvana natuurlijk niet ontbreken. De band rondom zanger Kurt Cobain is in 2021 elf keer terug te vinden in Top 2000. Het nummer dat iedereen mee kan zingen, “Smells Like Teen Spirit“, geniet de hoogste notering in 2021 met een plek op nummer 30.

Linkin Park

Linkin Park is één van de alternatieve rockbands met verschillende invloeden, waaronder rap/hiphop. Dit komt mede door bandlid Mike Shinoda, maar ook door samenwerkingen zoals met Jay-Z voor het nummer “Numb/Encore“. Dit maakt dat de band een brede doelgroep aantrekt. Sinds 2016 staat ook het nummer “One More Light” in de Top 2000. Dit nummer heeft een flinke emotionele lading gekregen na het overlijden van zanger Chester Bennington. Eén ding is zeker: meezingen kan met álle nummers van Linkin Park.

Nightwish

Floor Jansen is samen met operazanger Henk Poort in de lijst te vinden met het nummer “The Phantom of the Opera“. Echter, is Floor Jansen zeer bekend met haar band Nightwish. Het nummer “Élan” en “Ghost Love Score” waren beiden te vinden in de lijst van 2021. Het moge duidelijk zijn dat de stem van Floor Jansen geliefd is!

Foo Fighters

De rockband Foo Fighters is sinds 1997 in de Top 2000 te vinden. De band is er te vinden met verschillende tracks. In voorgaande jaren zelfs met een live versie van “My Hero” en een akoestische versie van “Everlong“. Voor veel fans van Foo Fighters zal er dit jaar ook een zwart randje aan de tracks zitten. In maart 2022 overleed drummer Taylor Hawkins, die gelukkig wel een mooi muzikaal erfgoed achterlaat.

System Of A Down

De heren van System Of A Down zijn op dit moment maar met één track in de stemlijsten te vinden, maar wel gelijk met een hele goede: “Chop Suey!“. In 2021 stond het nummer op 225. Wil jij dat het nummer op deze plek blijft of gaat stijgen, dan kunnen we niets anders zeggen dan: wake up!

The Offspring

Natuurlijk moet de punk-afdeling ook vertegenwoordigd worden in de Top 2000 en die taak neemt The Offspring graag op zich. Zo vind je op dit moment de nummers “Self Esteem” en natuurlijk “Pretty Fly (For A White Guy)” in de lijst. De jaren ’90 punkband vraagt erom dat je meespringt en meezingt.

Evanesence

Een populaire track en videoclip van rockband Evanescence is toch wel het nummer “Bring Me Back To Life“. Niet gek dan ook dat dit nummer in de Top 2000 voorbij komt. Ook is er nog het nummer “My Immortal” dat ruim 300 plekken hoger staat in de lijst van 2021 op nummer 250. Veel fans van het rockgenre kunnen de band waarderen, dus de verwachting is dat deze twee nummers weer terug zullen keren!

AC/DC

De Australische hardrockgroep AC/DC staat ook goed vertegenwoordigd in de lijst. Vooral het lied “Thunderstruck” blijft immens populair. Deze track vond je in 2021 namelijk in de top 50! Onder andere de nummers “Highway To Hell” en “Whole Lotta Raise” vind je nog in de hoogste 200.

Alice Cooper

De Amerikaanse shockrocker Alice Cooper kan natuurlijk ook niet ontbreken. Tracks zoals “Poison“, “How You Gonna See Me Now” en “School’s Out” zijn in de ranglijst te vinden. Cooper gaat op en neer in de lijsten, met elk jaar een wat hogere of lagere notering. Toch komt hij elk jaar weer terug, dus populair blijft hij zeker!

Korn

Een verrassende combinatie van genre’s: met Korn heb je van alles wat. Met een mix van hip-hop en metal, een vleugje garage punk en toefje grunge heb je allerlei invloeden om een breed publiek aan te trekken. Op dit moment staat alleen “Freak On A Leash” in de lijst, maar dat kan altijd meer worden!

Green Day

Nog een goede aanvulling op de punkbezetting in de Top 2000: Green Day. Het punktrio uit Californië scoorde monsterhits met “Boulevard of Broken Dreams”“Basket Case” en “American Idiot”. Onder andere deze drie nummers zijn in de lijst te vinden.

Slayer

Slayer is zo’n band die door vele ‘vrije keuze’ stemmen in de lijst der lijsten terecht is gekomen. Met het nummer “Angel of Death” stond de band in 2021 op nummer 303. Dit is op dit moment het enige nummer van Slayer in de noteringen. Maar wat niet is kan nog komen. Er zijn nog genoeg nummers van de band die via de vrije keuze erbij kunnen komen.

Er zijn ontzettend veel alternatieve artiesten te vinden in de stemlijsten van de Top 2000. En natuurlijk kan jij ook jouw eigen favoriete nummers toevoegen aan de stemlijsten. Wat zijn jouw favorieten en welke nummers heb je zelf toegevoegd? Deel jouw stemlijst met ons via Twitter, Facebook en Instagram en wie weet inspireer jij anderen nog met jouw keuze! Hier kun je stemmen op jouw favorieten!