Het muzikale leven van Taylor Hawkins

Treurig nieuws op zaterdag 26 maart 2022: muzikant Taylor Hawkins is op 50-jarige leeftijd overleden. Hawkins is bij het grote publiek vooral bekend als de drummer van Foo Fighters, maar de muzikant deed in zijn muzikale carrière veel meer dan dat. Met dit artikel blikken we terug op het muzikale leven van Taylor Hawkins.

Sass Jordan en Alanis Morissette

Voordat Hawkins zich bij Foo Fighters voegde, maakte hij deel uit van de band van rockzangeres Sass Jordan en singer-songwriter Alanis Morissette. Met beide zangeressen tourde hij de wereld over. Zo speelde hij 1994 in Nijmegen met Sass Jordan. Bij Morissette was Hawkins te zien in de clip van hitsingle “You Oughta Know“, maar hij drumde ook bij verschillende optredens waaronder Jagged Little Pill, Live en TV-optredens bij onder andere David Letterman.

Deel uitmaken van een band: Foo Fighters

Sinds 1997 maakte Hawkins deel uit van rockband Foo Fighters. In de documentaire die de band in het verleden maakte, Foo Fighters: Back and Forth, sprak de drummer over de keuze voor Foo Fighters. Hij gaf zijn plek in de band van Alanis Morissette graag op om deel uit te kunnen maken van een band in plaats van ‘de band van’. Hawkins kwam samen met Foo Fighters meerdere keren naar Nederland, waaronder voor sets op Pinkpop 2008, 2011 en 2018.

Gouden keeltje

Naast het feit dat Hawkins goed uit de voeten kon achter een drumkit, kon de muzikant ook een aardige partij zingen. Tijdens optredens van Foo Fighters liet hij dit al vaker horen bij onder andere een cover van “Under Pressure“. Op het album “In Your Honor” neemt hij ook de vocalen voor zijn rekening voor het nummer “Cold Day In the Sun“. Daarnaast werkte hij ook aan een side-project: Taylor Hawkins and the Coattail Riders. Hiermee bracht hij drie albums uit: “Self-titled” in 2006, “Red Light Fever” in 2010 en “Get the Money” in 2019. Roger Taylor, Brian May, Dave Grohl en Elliot Easton werkten ook mee aan het album “Red Light Fever“.

Op het witte doek

Naast muziek maken kon Taylor Hawkins ook een aardig potje acteren. In de speelfilm CBGB – voormalige en iconische muziekzaal in New York – nam hij de rol op zich van Iggy Pop. Met zijn band Foo Fighters bracht hij onlangs ook een film uit: Studio 666. Hierin speelde hij uiteraard ook een rol, maar wel als zichzelf.

Meer muzikale projecten

Er waren nog meer projecten waar Taylor Hawkins een bijdrage aan heeft geleverd. Zo zijn de drums van Hawkins te horen op het album “Good Apollo, I’m Burning Star IV, Volume Two: No World for Tomorrow” van Coheed and Cambria. De tour na de albumrelease van de band nam de muzikant ook plaats achter de drumkit van Coheed and Cambria. Daarnaast zijn zijn drumbeats ook te horen op het nummer “Cyborg” van Queen-gitarist Brian May. Dat was niet de enige samenwerking met leden van Queen: in 2006 speelde hij mee tijdens VH1’s Rock Honors met de band voor het nummer “We Will Rock You“. Daarnaast heeft hij backing-vocals verzorgd voor het nummer “C-lebrity“, van Queen + Paul Rodgers.

Drummers masterclass

Special voor BBC nam Taylor Hawkins een drum masterclass op. Hij vertelt hier openhartig over zijn carrière als drummer en laat bepaalde technieken zien en horen. Voor drummers die fan zijn van Foo Fighters, gaf dit een mooi kijkje in de keuken.

Taylor Hawkins heeft een zeer uitgebreide en talentvolle muzikale carrière mogen uitdragen, waar we gelukkig van kunnen blijven genieten. Taylor Hawkins, bedankt voor al deze mooie momenten. Rust zacht!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*