Maak kennis met… Blackout Problems

In februari staat Blackout Problems in het voorprogramma van de show van Enter Shikari in AFAS Live. Een goed moment dus om je voor te stellen aan deze Duitse alternatieve rockband, die in Duitsland al meerdere zalen en festivalweides heeft plat gespeeld. Blackout Problems kwam overigens al eerder naar Nederland als support voor Royal Republic.

Voor fans van: A Day To Remember, Foo Fighters en Breaking Benjamin.

Snelle introductie

Van start in München

Blackout Problems wordt in 2012 opgericht door Mario Radetzky, Marcus Schwarzbach en Michael Dreilich in München. De band heeft direct een duidelijke visie en de eerste EP volgt dan ook amper een jaar later: “Twentyfourseven“. Het schijfje bevat zes nummers, waaronder de single “Home“. Hierna volgt nog een EP, genaamd “Gods“, en met deze tracks op zak wordt de band uitgenodigd op tour door grotere Duitse bands als Massendefekt en Heisskalt. De fanbase van Blackout Problems weet hierdoor tot ver over de stadsgrenzen van München.

Tijd voor een officieel debuut

Na grotere tours in Duitsland vindt de band het tijd voor een officieel debuut in de vorm van een album: “Holy“. Voor de plaat weet Blackout Problems zelfs Nathan Gray, de zanger van de Amerikaanse melodieuze hardcoreband Boysetsfire, te strikken. Gray is te horen op de single “Boys Without A Home“. Het album wordt volledig in eigen beheer uitgebracht en weet succesvol de 57e positie te behalen in de Duitse albumcharts. Het schijfje verkoopt zo goed, dat er een tweede druk cd’s moet worden geperst. Onder andere het succes van dit schijfje zorgt dat de band de officiële support voor de Europese tour van Apoligies, I Have None wordt. Hiermee komen de heren dan ook naar Nederland voor een show in de Eindhovense Dynamo.

Een vol festivalseizoen en een nieuwe plaat

Het succes van het eerste album en tours met grotere namen resulteert in zomers vol optredens op grote en kleinere Duitse festivals, waaronder Open Flair Festival en Rocken On Brocken Festival. In de zomer van 2018 verschijnt ook het tweede album van de mannen: “KAOS“. Dit is tevens het eerste album waar gitarist Moritz Hammrich aan mee schrijft, die zich ondertussen bij de band heeft gevoegd. Op de vraag hoe de plaat tot stand is gekomen en wat de betekenis erachter is, antwoord de band kort: “Het nieuwe album ‘Kaos’ combineert sferische soundscapes en teksten op muziek van opkomende momenten in het onbekende, op de voet gevolgd door constante twijfels en berusting. Het moment waarop alles uit elkaar valt en er iets nieuws naar voren komt.[…] ‘Kaos’ is geschreven in een onzekere en intense tijd in het leven en is een poging om iets uit de meest negatieve gevoelens te halen.

Het album wordt wederom in eigen beheer uitgebracht. In reviews van Duitse media wordt het aangehaald als iets kenmerkend voor de band: “Hun emotionele situatie, constant touren en worstelen voor artistieke onafhankelijkheid, is altijd te horen.” Ook blijft de band trouw aan zijn Duitse roots, want in het nummer “How Should I Know” wordt onder andere de bridge in het Duits gezongen. Het nummer is overigens een samenwerking met Mathias Bloech van Heisskalt.

Grote festivals en Europese tours

Met deze plaat uit gaat het nog harder voor de mannen. De band tourt flink en staat in de zomer van 2019 onder andere op een van de grootste Duitse festivals: Rock Am Ring en Rock Im Park. Blackout Problems laat hun dank voor deze kansen blijken: “Iedereen bedankt die deze zomer is komen kijken. We hebben een fantastische tijd gehad mede door iedereen die hard heeft gewerkt op de festivals. Niets dan liefde voor ons team.” In het najaar van 2019 keerde de band terug naar Nederland als support voor Royal Republic in Effenaar en Paradiso. Het vele touren van dat jaar levert een live EP op: “Live at Technikum“, waarvan ook enkele video’s op YouTube verschijnen. Daarnaast wordt er ook een start gemaakt aan een nieuwe plaat.

Verplichte pauze

Door de pandemie verloopt ook voor Blackout Problems alles anders dan gepland. Maar in 2021 wordt dan toch het nieuwe album uitgebracht, genaamd “DARK“. Een speciale liveset zonder publiek wordt gespeeld en opgenomen. Dat resulteert opnieuw in een heerlijke live plaat: “LIVE & LONELY“. Deze set is overigens ook door de mannen op YouTube geplaatst om te bekijken.

Touren kan weer!

Blackout Problems lijkt stukje bij beetje een groter deel van de wereld te willen veroveren en dat betekent dat we nog veel van ze kunnen gaan verwachten. In de zomer van 2022 is de band alweer op veel festivals te zien. De toekomstige tourplannen zijn ook al gedeeltelijk bepaald: de band tourt in februari 2024 met Enter Shikari en FEVER 333 door Europa. Meer informatie over de Nederlandse show kun je hier vinden.

Meer nieuwe artiesten en muziek ontdekken? Check dan hier ons complete overzicht van de serie ‘Maak kennis met…’.