LHBTI+ anthems in de alternatieve scene

Het is juni, en dat betekent dat het Pride month is. In deze maand wordt gevierd dat mensen binnen de LHBTI+ gemeenschap trots mogen zijn op zichzelf. Dit wordt gevierd sinds op 28 juni 1969 de politie een inval deed bij de bar ‘Stonewall Inn’ in Greenwhich Village, New York. LHBTI+’ers kwamen in opstand toen de politie geweld gebruikte. Een jaar na deze rellen, demonstreerden er wederom honderden mensen voor de rechten van LHBTI+’ers. Sindsdien is juni altijd een maand geweest waarin aandacht wordt gevraagd voor de gemeenschap.

Ook door artiesten binnen de alternatieve scene wordt er aandacht besteed aan de LHBTI+ gemeenschap. Sommige artiesten zijn zelf onderdeel van de gemeenschap. Zo is Laura Jane Grace van Against Me! transgender en is Lynn Gunn van PVRIS lesbisch. Er zijn nog vele anderen artiesten die onderdeel zijn van de gemeenschap of de gemeenschap steunen. Hieronder noemen wij enkele LHBTI+ anthems binnen de alternatieve scene.

Panic! At The Disco – “Girls / Girls / Boys

Panic! At The Disco’s zanger Brendon Urie steunt de LHBTI+ gemeenschap al heel lang. Hij kwam in 2018 uit de kast als panseksueel. Zelf zei hij daarover: ”Ik ben getrouwd met een vrouw, ik ben heel erg verliefd op haar maar ik ben niet tegen een man, want ik vind de persoon leuk. Als een persoon fantastisch is, dan is die persoon fantastisch.” Dat Urie de gemeenschap support, hoor je ook terug op de track: ‘Girls / Girls / Boys‘ waarin hij zingt over biseksualiteit. ”Girls love girls and boys, and love is not a choice’‘.

Trash Boat – ”How Selfish I Seem” en ”He’s So Good

Tobi Duncan, de vocalist van Trash Boat, is aangetrokken tot mensen over het hele gender spectrum. En dat komt ook terug in de nummers van Trash Boat. Zo zingt hij in de track ”How Selfish I Seem” over een romantische relatie, waarin hij zowel hij als zij voornaamwoorden gebruikt. Duncan houdt het niet alleen bij zingen over romantische relaties. In het nummer ”He’s So Good” zingt hij over een familie die opgebroken wordt als de zoon uit de kast komt als queer. Met teksten als ‘His father’s so austere, his boy’s a fucking queer‘ en ‘Never look back just to save their face, they have a son they don’t deserve‘ beschrijft hij een situatie waarin ouders het niet kunnen accepteren dat hun kind queer is.

Meer LHBTI+ anthems horen? Check dan onze Pride playlist op spotify.

PVRIS – ”Holy

PVRIS‘ zangeres Lynn Gunn liet gelijk op het eerste album van de band weten hoe ze denkt over homohaters. Op de track ”Holy” zingt ze over conservatieve die denken dat LHBTI+’ers naar de hel gaan. Zonder enige genade laat ze weten dat dat absoluut onzin is: ”You’re shallow and empty and filled with regret, I think that chest must be heavy from that cross on your neck”. Gelukkig is de fanbase van PVRIS een veilige plek voor LHBTI+’ers. Gunn schreef in 2017 zelfs een liefdesbrief aan de LHBTI+ gemeenschap waarin ze iedereen bedankten voor de mooie brieven, voor de aanzoeken en coming outs waar ze bij mocht zijn en vooral voor de veiligheid binnen de gemeenschap. Om de gemeenschap te helpen werkt PVRIS samen met de organisatie The Ally Coalition. Deze organisatie helpt artiesten om LHBTI+ initiatieven te koppelen aan hun shows.

Against Me! – ”True Trans Soul Rebel

Against Me!’s Laura Jane Grace geeft zichzelf volledig bloot op het album ”Transgender Dysphoria Blues”, en dan vooral op de track ”True Trans Soul Rebel”. Het hoofdpersonage in dit nummer is op zoek naar zichzelf, heeft suicidale gedachtes en lijkt wanhopig op zoek te zijn naar erkenning. Heftige teksten zoals ‘Follow it throught to the obvious end, slit your veins wide open, you bleed it out” beschrijven de innerlijke strijd waar Laura Jane Grace zelf doorheen is gegaan.

Welke track is volgens jou het ultieme alternatieve LHBTI+ anthem? Laat het ons weten via Facebook, Twitter en Instagram.

Wij van NINE:32 wensen jou een hele fijne Pride month!