INTERVIEW: Wolves At the Gate’s Steve Cobucci 

Wolves at the Gate 2021

Metalcoreband Wolves At the Gate bracht in maart hun nieuwe album uit: “EULOGIES“. Wij spraken met vocalist en gitarist Steve Cobucci over het nieuwe album, de toekomstplannen én schotelde hem een dilemma voor.

Hoi Steve, hoe gaat het met je?

Het gaat goed met me, bedankt voor het vragen. Blij dat onze nieuwe plaat is uitgebracht.

Het nieuwe album “EULOGIES” kwam begin maart inderdaad uit. Hoe zijn de reacties tot nu toe?

Al de reacties zijn echt heel positief. Het lijkt erop dat mensen het echt leuk vinden en supporten wat we wilden bereiken met dit album, zowel tekstueel als muzikaal.

Klinkt goed. En voor de mensen die nog niet bekend zijn met jullie werk, welke track raad je aan om als eerste op te zetten?

De nieuwe nummers ‘Shadows’ en ‘Deadweight’. Dat geeft mensen een goed beeld van wat we allemaal te bieden hebben.

Jullie kozen er toch voor om ‘Peace that Starts the War’ juist uit te brengen met een video. Waarom hebben jullie voor dit nummer gekozen?

Het is een nummer waarvan we allemaal vonden dat het muzikaal erg sterk was en een goede representatie is van het nieuwe album. We hadden ook het gevoel dat het idee wat we voor de clip hadden, iets was dat het thema van het album goed weergeeft.

Op zich dus een logische en bewuste keuze geweest. Wat kun je me nog over het nummer vertellen?

Dit nummer was een geweldige gezamenlijke inspanning van iedereen in de band. We hebben veel tijd besteed aan het werken aan verschillende versies van het nummer. We waren erg tevreden toen we eindelijk alle stukjes in elkaar konden zetten. De drums op dit nummer geven onze drummer Abishai [Collingsworth] echt de ruimte om te schitteren en creatief te zijn. De coupletten gaven ruimte voor onze bassist Ben [Summers] om geweldige drijvende baslijnen toe te voegen. Joey [Alarcon] is een geweldige gitarist en ik vindt het geweldig dat we zijn creativiteit kunnen laten zien met een gitaarsolo. En Nick [Detty] is een dynamische zanger. We zijn er dol op als een nummer het bereik van de vocalen kan bevatten waartoe hij in staat is.

Echt een team-effort dus. Is er ook een track die juist heel erg persoonlijk voor jou is?

Er zijn een aantal nummers die voor mij heel persoonlijk zijn, maar de track die het meest opvalt, is ‘Lights & Fire’. Het nummer geeft een moment in mijn leven weer dat ik me echt alleen voelde. Ik moest een relatie beëindigen waar ik veel hoop op had gesteld. Kort daarna werd ik beroofd. Mijn laptop, opnameapparatuur, gitaren, versterkers, allemaal weg. Juist al mijn spullen die waarde hadden. Op dat moment had ik ook niet het geld om het te vervangen. Kort daarna scheurde ik mijn ACL en meniscus, wat een klap was voor mijn ambities om te voetballen voor de kost. Dit, samen met een reeks andere dingen, gaf me een gevoel van verlatenheid: ‘Wat heb ik gedaan om dit te verdienen? Waarom ik?’ Wat werd onthuld, was een oude waarheid die ik kende, maar niet besefte hoe ik eraan ten prooi viel. ‘Where treasure is, there will your heart be also.’ Mijn hart lag meer bij deze gaven dan bij de Gever. Ik begon mezelf af te vragen: ‘Is het verlies van het geschenk groter dan het verlies van de Gever?’ Door deze pijn begon ik iets te zien dat ik mijn hele leven had gemist. In Gods grote tederheid liet Hij me zien hoe ik iets had dat van onschatbare waarde was en niet van mij, Hem, kon worden afgenomen. Zijn liefde voor mij. Dus als ik er achteraf naar keek, ben ik zo dankbaar voor elk beetje pijn omdat ze me duidelijker lieten zien hoe God van me hield.

Dat maakt het inderdaad erg persoonlijk. Zijn er ook artiesten die nog als inspiratie hebben gediend voor dit album?

Dat is zo’n moeilijke vraag, omdat er zoveel artiesten van nu en het verleden invloed hebben. Bands als Manchester Orchestra, Thrice, Jimmy Eat World, Anberlin, Story of the Year, Alexisonfire, Finch, Killswitch Engage, Comeback Kid, Linkin Park en nog zoveel anderen.

Als je het album moet omschrijven aan de hand van twee dieren, welke kies je dan?

Ik zal niet een wolf kiezen, dat ligt te veel voor de hand. Dus ik ga voor een vos en een havik. Het zijn niet de meest enge dieren, maar niemand probeert er iets bij.

Naar welk nummer kijk je het meeste uit om live te spelen?

’Weight Of Glory’. Het heeft een bepaalde energie die we al een tijdje niet meer in onze muziek hebben gebruikt. Het zal leuk zijn om dat mee te nemen in onze livesets.

Nu we het toch over touren hebben… Zijn er al plannen voor Nederland?

Zoals veel andere bands wachten we nog even wat er allemaal gebeurd op het gebied van COVID-19 voordat we tours ver weg plannen. We kunnen echt niet wachten, het is veel te lang geleden!

Welke nummers komen sowieso op de setlist dan?

’Shadows’, ‘Peace That Starts the War’ en ‘Lights & Fire’.”

Laten we eindigen met een dilemma: de wereld over touren maar er zijn altijd maar maximaal 50 mensen of drie dezelfde zalen spelen voor de rest van je leven maar het is altijd volledig uitverkocht.

Drie compleet uitverkochte zalen!

Het album van Wolves At the Gate, “EULOGIES“, is vanaf 11 maart 2022 te beluisteren via de bekende streamingsdiensten. Vergeet niet om ook onze albumreview over deze plaat te lezen. Weten waar de band in de toekomst allemaal optreedt of het album fysiek aanschaffen? Dat vind je op de website van Wolves At the Gate.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*