INTERVIEW: Wicked Stone’s Olly Smith

Hardrockband Wicked Stone komt op 17 juni met hun tweede album. Wij spraken met vocalist Olly Smith over het nieuwe album, de tourplannen en vroegen hem voor welke band hij graag nog eens zou openen.

Hey Olly, hoe gaat het met je?

Het gaat heel goed! Dankje.

Jullie hebben een nieuw album opgenomen, “Synergy”, en het komt op 17 juni uit. Wat kunnen mensen verwachten?

‘Synergy’ is een mix van al onze individuele stijlen, gemaakt tot iets dat groter is dan de som der delen. Het heeft keiharde riffs, zinderende solo’s, donderende drums en melodieuze krachtige zang die je van ons mag verwachten. Het tilt het geluid van ‘Ain’t No Rest’ naar een heel nieuw niveau.

Klinkt veelbelovend! “Say Goodbye To Yesterday” is een nummer dat al met de wereld is gedeeld. Hoe zijn de reacties op die track geweest?

Echt heel goed! Onze fans lijken het nummer te omarmen en daardoor kunnen we echt niet wachten om de rest van het album met iedereen te delen. Daar staan echt wel wat knallers op waarvan we nu al weten dat fans ervan gaan houden.

Waarom heb je juist voor die track gekozen als single?

Het is een van onze échte favorieten. Het heeft zoveel energie en de boodschap van het nummer – ‘Zeg dag tegen gisteren, laat het verleden rusten en ga ervoor vandaag’ – vat goed samen hoe wij ons voelen over de laatste paar jaar.

Het is dus de combinatie van boodschap en geluid.

Ja, als je van rockmuziek houdt, heeft dit alles wat je wilt van een nummer. Met daarbij de boodschap om hoop te zien in de toekomst en je niet te laten leiden door het verleden. Dat is een goede filosofie voor ons allen om naartoe te leven.

Jullie eerste album kwam in 2017 uit. Een specifieke reden waarom jullie vijf jaar hebben gewacht met de opvolger?

Nou, we hebben wel in 2019 nog een EP uitgebracht: ‘Devil In Me’. Maar later dat jaar hebben we wat veranderingen in de band gehad. Daarnaast was het de laatste jaren natuurlijk moeilijker om dingen te doen zoals ze normaal gaan. Maar we zijn echt heel blij met hoe alles uiteindelijk op zijn plek is gevallen. Het voelt als de perfecte tijd om een album uit te brengen.

Zie je ook een duidelijk verschil tussen dit album en jullie debuut uit 2017?

Dit album is muzikaal en tekstueel meer gevorderd. Bovendien heeft dit album wat meer variatie, een paar humeurigere nummers en wat snellere en zwaardere nummers. Het is een representatie van waar we als band willen zijn.

Kun je “Synergy” beschrijven aan de hand van twee drankjes?

Het is duidelijk dat de eerste keuze een Jack & Coke moet zijn, want het raakt elke keer de juiste plek! Mijn tweede keuze zou een Jägerbom zijn, want het is sterk, lekker en deelt een enorme klap uit!

Jullie kleuren best wel buiten de lijntjes met nummers die langer zijn dan vijf minuten en er is ruimte voor muzikale interpretatie en solo’s.

De manier waarop we dingen doen gaat heel natuurlijk: we gaan met de stroom mee en zien wel waar het nummer ons brengt. We proberen niet op een bepaalde manier te klinken om te volgen wat we denken dat we zouden moeten doen. Of om een bepaald type geluid na te jagen. In plaats daarvan, als we van een riff of idee houden, laten we het los en genieten we echt van waar de reis ons brengt. Als een idee of nummer niet van ons alle vijf goedkeuring krijgt, wordt het geschrapt, als we er allemaal van houden, gaan we ermee door! Het is volledig natuurlijk en echt.

Dat klinkt als een soepel proces. Kun je een suggestie doen van een track die een goede introductie is voor Wicked Stone?

Ik denk dat publieksfavorieten een goede plek is om te starten: ‘Another Round’, ‘Ain’t No Rest’, ‘Unchained’ en ‘Hunted’. Deze geven mensen een introductie van de verschillende zware en melodische geluiden van de band. En je moet natuurlijk ook ‘Say Goodbye to Yesterday’ en ‘Broken Heartbeat’ van het nieuwe album checken.

Over publieksfavorieten gesproken; naar welk nummer kijk je zelf uit om live te gaan spelen?

Een persoonlijke favoriet is ‘Broken Heartbeat’. Dat nummer is monsterlijk!

Nu we het toch over liveshows hebben. Wat zijn de tourplannen met het nieuwe album?

We hebben een goede selectie aan shows geboekt voor dit jaar. Sommige op festivals, sommige als supportact. En we hebben 18 juni een headlineshow in Dover gepland als releaseparty van het album.

En Nederland?

Op dit moment nog niet, maar we zouden het geweldig vinden. Misschien later dit jaar of begin volgend jaar. Als we komen, kom dan even gedag zeggen!

Als laatste vraag: voor welke band zou je heel graag willen openen?

Dat moet Alter Bridge zijn, dat zou echt een droom zijn die uitkomt.

Het album van Wicked Stone, “Synergy“, is vanaf 17 juni 2022 te beluisteren via de bekende streamingsdiensten. Weten waar de band in de toekomst allemaal optreedt of het album fysiek aanschaffen? Dat vind je op de website van Wicked Stone.