INTERVIEW: WARS’ Rob Vicars

In november bracht metalcoreband WARS een gloednieuwe plaat uit: “A Hundred Shivers“. Wij spraken met vocalist Rob Vicars over het nieuwe schijfje, video’s en uiteraard de toekomst met veel touren in het vooruitzicht.

Hoe gaat het met jullie?

Met mij gaat het goed, bedankt voor het vragen. In het begin van vorig jaar voelde alles nog een beetje onduidelijk, maar uiteindelijk was het zo fijn om het album uit te brengen en 2021 positief te eindigen.

Over het nieuwe album, “A Hundred Shivers”, gesproken. Hoe zijn de reacties geweest sinds de release in november?

Eerlijk gezegd, het is ongelooflijk. Het is altijd zo vreemd om aan een creatief project te werken waarbij je zo betrokken bent en als het dan klaar is, gaan mensen er als het ware met een fijne kam doorheen. Maar daar zit ook juist de sensatie in. Het is zo verbazingwekkend om te horen hoe mensen erop reageren en ermee omgaan, zelfs op manieren die verdergaan dan we misschien hadden bedoeld. De pandemie maakte het dit keer een nog vreemdere ervaring. Het voelt fijn voor ons om het te kunnen delen met mensen en hun reacties te horen.

Is er een nummer op het album dat extra persoonlijk is?

Om eerlijk te zijn, voelen ze allemaal heel erg persoonlijk. Dat geldt voor al onze muziek, niet alleen voor deze plaat. Al denk ik wel dat doordat we hier zo mee bezig zijn geweest en het hebben gereleased in een pandemie op dit moment van onze carrière, dit album erg dicht bij ons hart staat. Als ik echt één nummer moet noemen is het waarschijnlijk ‘Grief, They Named It’”.

Waarom dan juist dit nummer?

Dit nummer heeft een aantal veranderingen ondergaan, tekstueel voelde het als het beste wat ik ooit heb geschreven. Toen moesten we het eigenlijk allemaal weer wegdoen en opnieuw beginnen. Maar wat er uiteindelijk uit kwam, ging over deze zeer specifieke, tumultueuze tijd waarin ik relaties en plaatsen achter me liet en de melodie brengt me er elke keer weer naar terug.

Kun je “A Hundred Shivers” beschrijven aan de hand van twee dieren?

Dit album is deels een schoenbekooievaar en deels een gazelle. Misschien een beetje cliché als een metalcoreband die zowel zingt als screams gebruikt. Ik denk dat hoewel er veel soberheid en chaos op het album is, het in de kern meer flexibel, introspectief, delicaat en sierlijk is.

Zijn dat ook woorden waarmee je de band zou omschrijven? Of welke drie kies je hiervoor?

Laten we dan zeggen: chaotisch, melodieus en introspectief.

Only Monsters” was een van de eerste singles van het album. Waarom hebben jullie juist voor deze track gekozen?

’Only Monsters’ voelde als een dringende track om uit te brengen. Daarom maakte het deel uit van het eerste hoofdstuk en maakten we uiteindelijk een video erbij. Om eerlijk te zijn, werd het maken van video’s moeilijker voor ons door de pandemie, dus dat is misschien waarom sommige andere tracks niet iets visueels hebben meegekregen. ‘Only Monsters’ is een van de weinige nummers die we hebben geschreven met een openlijk politiek statement. We zoeken altijd intern naar onze inspiratie, maar op een gegeven moment is het onmogelijk om de invloed te negeren die onze corrupte Tory-regering heeft op ons dagelijks geestelijk welzijn. Het is een gif en we voelden de behoefte om deze demon zo snel mogelijk via deze track te verdrijven.”

Is dit nummer dan ook een goede introductie van jullie muziek of welke tracks zou je hiervoor aanbevelen?

’So the Soul’ van ons laatste ‘kindje’, maar ik denk dat ‘Scorn and Fidelity’ van onze voorgaande EP ook een goede korte en bondige introductie is.

In de reacties van jullie muziek op YouTube bijvoorbeeld worden vergelijkingen gemaakt met bands en artiesten als Linkin Park, Bring Me the Horizon, Oli Sykes en Noah Sebastian. Wat vind je van die vergelijkingen?

Het is geweldig en ongelofelijk vleiend om met enorm invloedrijke namen in onze muzikale scene te worden vergeleken. We zijn opgegroeid met het luisteren naar bands als Bring Me the Horizon. We weten dat metalcore vaak wordt bekritiseerd omdat ze niet buiten de lijntjes gaan, maar deze bands hebben hun eigen unieke kijk op deze vorm van expressie gevonden en wij zullen de onze ook blijven uitvinden.

Het blijven uitvinden van jullie geluid blijft dus wel een punt voor de toekomst. Wat zijn er nog meer voor plannen?

We zijn nog steeds aan het schrijven en creëren. Er komt later dit jaar nog meer, ook al lijkt het vrij snel na dit album voor de mensen die ons trouw volgen. Daarnaast willen we ook weer vooral veel gaan touren zodra dat veilig genoeg is.

Over touren gesproken: over welk nummer op het nieuwe album ben je echt enthousiast om live te kunnen gaan spelen?

Ik hou ervan om ‘Only Monsters’ te spelen. Het voelt alsof dat de meeste connectie heeft met het publiek. We hebben nog geen kans gehad om ‘So the Soul’ live te spelen en ik kan echt niet wachten om die op het podium te doen.

Wat kun je me over “So the Soul” vertellen?

Het voelt als een echt hoogtepunt van alles wat we met dit album doen. De teksten zijn reflecterend, het einde is een beetje meer episch dan we gewoonlijk kiezen – het is echt als een vlag in de grond voor ‘A Hundred Shivers’ en ik denk dat het binnenkort een moment verdient tijdens een show van ons.

Zijn er al plannen om dat live in Nederland te komen doen?

We zijn echt super enthousiast om zo snel mogelijk naar Europa te komen en Nederland staat dan zeker op die lijst erbij. We moeten nog even puzzelen, maar het is waarschijnlijk sneller dan verwacht.

Welke nummers staan er sowieso op die setlist?

’Only Monsters’ en ik ben er zeker van dat ‘So the Soul’ er ook op staat om de reden die ik net noemde. En ik denk dat ‘Scorn and Fidelity’ zo’n nummer is dat onze setlist nooit zal verlaten.

Bedankt voor je tijd! Is er nog iets wat je kwijt wilt aan onze lezers?

Bedankt alvast voor de support. We zijn nog aan het groeien als een band en we zien elke stream, like en interactie. Het houdt ons oprecht op de been en zorgt dat we door blijven gaan. We kunnen niet wachten om jullie te ontmoeten in de toekomst!

Het album van WARS, “A Hundred Shivers“, is vanaf 26 november 2021 te beluisteren via de bekende streamingsdiensten. Weten waar de band in de toekomst allemaal optreedt of het album fysiek aanschaffen? Dat vind je op de website van WARS.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*