INTERVIEW: The Dollyrots

The Dollyrots komt in oktober met een nieuwe plaat: “Night Owls“. We spraken met frontvrouw Kelly Ogden en gitarist Luis Cabezas over de nieuwe plaat, het leuke en minder leuke van het opnemen van clips, uitdagingen, touren en veel meer.

Hey Luis en Kelly, leuk jullie even te spreken! Hoe gaat het?

Kelly: “Geweldig!
Luis: “Het gaat goed. We zitten in de waanzin van de voorbereidingen op het uitbrengen van een album. Dat gebeurt elke paar jaar geloof ik.” -lacht
Kelly: “En onze nieuwe single is vandaag uitgekomen, dus alle ‘social media’ moet gebeuren.

Drukke dag! Zoals jullie zeggen, het nieuwe album “Night Owls” komt eraan. Waar kijken jullie het meeste naar uit?

Luis: “Oh man… We zijn echt al bijna vier jaar bezig met het schrijven van deze nummers. Als je iets maakt als muzikanten, dat heeft zijn eigen levensduur. In de zin van hoeveel je het speelt, hoe lang mensen er van genieten. Deze nummers borrelen al een tijd in ons, dus om het eindelijk te kunnen delen met de mensen die onze muziek leuk vinden, voelt erg zuiverend.
Kelly: “We willen gewoon dat mensen het kunnen horen!
Luis: “Het is een rare mix van verwachting en opluchting.

Begrijpelijk! Kunnen jullie iets meer vertellen over de albumtitel en coverart?

Kelly: “Zeker! Luis en ik zijn altijd al nachtmensen geweest. Onze vrienden maakten wel vaker grapjes dat er een wereld A en een wereld B was. Wij houden er van om in wereld B te leven, meer in het donker. Het is een beetje een tegencultuur om dingen anders te doen dan de ‘normale’ wereld. Zelfs nu we ouders zijn, werken we in de nacht. We blijven echt te lang wakker. Het is veel makkelijker om creatief te zijn, dus we schrijven het grootste gedeelte van onze muziek in de nacht.
Luis: “We zijn er ook niet zo goed in dat ons verteld wordt wat we moeten doen.
Kelly: “Er zijn ook minder onderbrekingen. Het is gewoon een fijne tijd.
Luis: “Het is voelt meer als ‘op je eigen tijd’.
Kelly: “En de cover is een terugslag naar de punkrockbands waar we mee zijn opgegroeid. Het geel en roze, is duidelijk een verwijzing naar Sex Pistols. We wilden gewoon dat het toffe kunst was met stukjes van het album erop. De kunstenaar heeft echt goed werk geleverd! Hij heet trouwens Spencer Alexander.

Het is grappig dat jullie dan eigenlijk alles in het donker en duister zien, maar het artwork is juist heel vrolijk en kleurrijk.

Kelly: “Ja, het is een beetje als onze band. De muziek en alles is erg positief en blij en dat is bewust. Maar als je naar de teksten gaat kijken, dan kun je altijd dieper gaan. Dat kan altijd met onze muziek, maar het hoeft niet.
Luis: “De single ‘When We Are Sober’ is melodieus, maar de tekst haalt een donkerder thema aan. Ik bedoel: onze band heet The Dollyrots. Het trekt de lijn tussen schattig, leuk en bubblegummy, maar ook het randje naar de duisternis in ons allemaal.

Wat was het meest uitdagende aan het maken van dit album?

Kelly: “Het schrijven ervan.” -lacht
Luis: “Het afmaken van de nummers. Voorheen was het echt touren, een album maken, touren, een album maken. Nu stopte de wereld even, er was tijd voor zelfreflectie. Het was tof om veel tijd met onze kinderen door te brengen. Er was ineens veel tijd om na te denken. Artistiek gezien is het in de meeste gevallen niet goed om te veel na te denken. Overdenken is altijd het slechte wat je kan doen trouwens. We eindigden met 40 of 50 nummers, allemaal fragmenten en stukjes.
Kelly: “We konden gewoon niet kiezen wat we moesten doen.
Luis: “We kregen er geen één af. Het album is uiteindelijk een verzameling geworden van stukken die we hebben gecombineerd. Het was een beetje alsof we een puzzel aan het maken waren.

Is er een nummer dat echt een complete transformatie heeft gemaakt van demo-versie naar albumversie?

Luis: “De meeste eigenlijk wel. Juist doordat we met die fragmenten en stukjes werkten.
Kelly: “Ik probeer eentje te bedenken die twee verschillende ideeën waren.
Luis: “Ik denk dan ‘Night Owl’. We hadden er geen bridge voor, het refrein was nog iets van ‘na na na’ of ‘whoho’s’.” -lacht. “Dat nummer heeft ook een ‘vreemde’ structuur voor ons. We zijn heel traditioneel in de opbouw van een nummer: couplet, refrein, couplet, refrein. Dat vinden we fijn. Maar dit nummer heeft bijna twee refreinen? Het was echt van ‘Wacht, maar dit nummer heeft al een refrein, maar wat als we er nog een in stoppen?’” -lacht.
Kelly: “En wat als het middenstuk weer een ander refrein is?” -lacht.
Luis: “Het is bijna zoals bij The Beatles dat alles bijna een refrein is.

Er zijn ondertussen al wat singles uitgebracht inclusief video. Wat vinden jullie het leukst aan het opnemen van een clip?

Luis: “Het voelt goed om enthousiast te zijn over een nummer in een andere vorm. Je luistert er niet alleen maar naar, het gaat ook een eigen leven leiden. Je gaat meer van het nummer houden, omdat je gedwongen wordt er keer op keer naar te luisteren.
Kelly: “Dat is wanneer ik meestal de nummers leer.” -lacht “Maar echt. Als we de video doen moet ik het zo vaak zingen en spelen. Bijvoorbeeld bij de ‘Night Owl’ video had ik echt geen idee hoe ik het nummer op de bas moest spelen. Ik wacht op het moment dat het iemand opvalt.” -lacht “Het is een nieuwe manier om naar het nummer te kijken.
Luis: “Weet je hoe popradio of Top 40 radio je dwingt om muziek leuk te vinden door het keer op keer af te spelen? Dat doe je eigenlijk per ongeluk bij jezelf.
Kelly: “En iedereen die op de set is.
Luis: “Aan het einde van de dag is iedereen een fan, of ze het nu willen of niet.” -lacht

Dat is een goede marketingstrategie!

Luis: “Ja, kom een muziekvideo met ons maken. We spelen ons nummer 30 keer en aan het einde ben je gehypnotiseerd.” -lacht.

MEER: Bekijk hier ons video-interview met Set It Off!

Als je het album moet omschrijven aan de hand van twee dieren, welke zou je dan kiezen? En laten we zeggen dat je de uil nu niet mag gebruiken.

Luis: “Wat is jouw dier Kelly?
Kelly: “Een ondeugende aap.
-lachen
Kelly: “Ik wou zeggen een konijn, maar we gebruiken altijd een konijn. Konijnen zijn snel, impulsief en leuk. Ze zijn best grappig, maar ook ondeugend.
Luis: “Het moet eigenlijk wel iets nachtelijks zijn en iets van gevaar. Oh wacht, een uil?” -lacht. “Een alligator.
Kelly: “Alligator meets konijn.
Luis: “We hebben een nummer op het album genaamd ‘Aligator’ en het is een van de vreemde nummers, die het toch heeft gehaald.
Kelly: “Ik hou van dat nummer!

Er staat een tour door Amerika op de planning. Naar welke nummers kijk je het meeste uit om ze live te spelen?

Kelly: “Ik kan niet wachten om ‘Night Owl’ te spelen.
Luis: “Ja, de titeltrack sowieso. En we hebben ‘Hey Girl’ al eens gespeeld omdat die al als single is uitgekomen. We hebben ook ‘Still Holding On’ een paar keer gespeeld. Dat is een B-kant, die staat niet eens op het album. We willen heel graag ‘Hot Mom with the Skinny Pants On’ spelen, omdat we dat een grappig nummer vinden.
Kelly: “We willen ook graag ‘When We Are Sober’ spelen. Wat moeten we doen? Vertel het ons?” -lacht
Luis: “We proberen maar wat af te wisselen en zien wel hoe het gaat. Je wilt mensen ook niet overbelasten met nieuwe nummers.
Kelly: “We moeten gewoon langer gaan spelen. We moeten ‘Because I’m Awesome’ spelen en ‘My Best Friend’s Hot’, ‘Brand New Key’. Het wordt moeilijk om nummers te schrappen.

Ik moet het toch vragen. Jullie zijn al eens in Nederland geweest. Zijn er plannen om terug te keren?

Kelly: “Ja, dat willen we altijd! Het is een kwestie van het vinden van de juiste tijd om het te doen. Niet in de zomer want dan is het festivalseizoen. Of er moet een festival zijn waar we het een en ander om heen kunnen plannen.
Luis: “We zijn momenteel bezig met het boeken van komende zomer. Waarschijnlijk doen we nog een US-tour in de lente. Daarna staat nog niets vast. We kunnen naar Europa komen. We hebben in ieder geval de intentie, we hebben er distributie, we hebben er vrienden, dus we kunnen het doen. Logistiek is het wat lastiger omdat we dan de kinderen mee willen nemen en daar komt meer bij kijken.

Dat was mijn laatste vraag. Is er nog iets dat jullie kwijt willen aan onze lezers?

Luis: “Blijf ons volgen. Wij doen zelf onze social media en dat allemaal, als je tegen ons praat: wij zien het persoonlijk!
Kelly: “Ja, kom met ons praten op het internet. Als je naar een show komt, kom na de show naar ons toe. We komen altijd een praatje maken.
Luis: “We vinden het leuk om iedereen te ontmoeten.
Kelly: “Als je merch bij ons bestelt, komt het ook echt van ons.” -lacht
Luis: “We zijn geen bedrijf. We zijn onszelf en we zijn altijd in de buurt en we waarderen de mensen die onze muziek leuk vinden!

Het album van The Dollyrots, “Night Owls“, is vanaf 13 oktober 2023 te beluisteren via de bekende streamingsdiensten. Weten waar de band in de toekomst allemaal optreedt of het album fysiek aanschaffen? Dat vind je op de website van The Dollyrots.