INTERVIEW: Five Hundred Bucks’ Jeff Riddle

Punkrockband Five Hundred Bucks bracht 29 april hun selftitled debuutalbum uit. Wij spraken met vocalist Jeff Riddle over het nieuwe album en hoe hij deze zou omschrijven aan de hand van twee dieren. Daarnaast hadden we het ook over de tourplannen en zijn inspiratiebronnen.

Hey Jeff, hoe gaat het met je?

Het gaat heel goed! Bedankt dat je even met me wilt spreken.

Tuurlijk! Voor mensen die niet bekend zijn met Five Hundred Bucks. Welk nummer is een goede introductie?

Ik zou zeggen geef ‘This Welcome Mat Is a Landmine’ een kans. Dat nummer valt erg in het midden en ik vind het erg leuk. Of misschien ‘Too High To Cry Too Rare To Care’.

Laten we het over jullie nieuwe album, “Five Hundred Bucks”, hebben dat op 29 april is uitgekomen.

Dit is onze eerste volledige plaat. We zijn er al een tijdje mee bezig. William Orender, onze drummer, en ik schreven deze nummers een paar jaar geleden samen en zijn ze gaan opnemen. We hebben besloten om het album zelf uit te brengen. Het heeft dus wat langer geduurd, maar het was de moeite zeker waard nu het allemaal klaar is.

Het album is nu dus al een tijdje uit. Hoe zijn de reacties?

Tot nu toe hebben we positieve reacties gekregen. Zeker als je bedenkt dat het niet via een label is uitgebracht. De meeste feedback en reacties zijn echt door mond-tot-mond tot stand gekomen.

Een van de singles die jullie hebben uitgebracht is “Follicles”. Waarom hebben jullie voor dit nummer gekozen?

Ik denk dat het een onwaarschijnlijke keuze was voor een single, omdat het een soort pianoballade is. We wilden niet het meest voor de hand liggend nummer uitbrengen zoals normaal verwacht wordt. Ik wist niet of het een goed idee was of dat het ‘onze doelgroep’ in verwarring zou brengen. Maar dat vind ik aan de andere kant juist wel leuk. We hebben ook een videoclip voor het nummer opgenomen en het nummer paste gewoon heel goed bij het concept. Een paar jaar geleden schreef ik de muziek voor een film genaamd Uncle Peckerhead. Ik had er ook een rol in en co-produceerde de film. We hebben een groot deel van de crew voor deze video weer bij elkaar gekregen inclusief Matthew Johannes Laurens, de schrijver/regisseur van Uncle Peckerhead.

Klinkt goed! Wat kun je me over het nummer zelf vertellen?

Het nummer ‘Follicles’ is erg persoonlijk voor mij. Het gaat over mijn ouders en hun tekortkomingen als moeder en vader. Het gaat over ouder worden en perspectief hebben op de situatie en beseffen wie ze waren en wat ze doormaakten. En ondanks pogingen om mezelf op jonge leeftijd van hen te scheiden en niet zoals zij te willen zijn, en toch in dezelfde gevechten te belanden met depressie, angst, verslaving, etc.

Nog even terug naar het album als geheel. Hoe zou je het beschrijven aan de hand van twee dieren?

Dan zou ik kiezen voor een regenbooglori en een straathond, die gered is van het leven van de straat.

In voorbereiding op dit gesprek kwamen we de volgende reactie tegen: “Het is een mix tussen Bowling For Soup en Green Day. Is dat logisch? Ik vind het leuk!” Wat vind je van die vergelijking?

-lacht “Dat vind ik leuk! Ik heb nooit naar Bowling For Soup geluisterd, dus ik weet niet of het echt een compliment is, maar zo ga ik het wel opvatten. Green Day was een belangrijke band voor mij omdat ze voor mij op jonge leeftijd echt een van die gateway-bands naar punkrock waren en de deuren openden voor zoveel andere bands en invloeden. Dat beschouw ik zeker als een compliment.

Is Green Day dan ook een band waar je inspiratie uithaalt?

Zeker toen ik jonger was. Maar ik denk dat de meeste bands waar ik tegenwoordig naar opkijk, gewoon mijn vrienden of leeftijdsgenoten zijn die hetzelfde doen en nog steeds muziek spelen door de jaren heen.

Heb je al een favoriet van het nieuwe album om live te spelen?

Ik vind het nummer ‘Animal’ erg leuk om live te doen. Het heeft ook een gedeelte waar ik graag op dans.

Nu we het toch over livemuziek hebben. Wat zijn de plannen om te touren met het nieuwe album op zak?

We hebben onlangs een kleine tour gedaan; dat was leuk en de shows waren fantastisch! We zijn nog een redelijk nieuwe band en dit is ons eerste album dus we proberen overal te spelen waar we kunnen: tuinen, kelders, clubs, waar dan ook.

Ook in Nederland?

Ik zou het geweldig vinden om in Nederland te spelen. Ik heb daar met mijn oude band The Holy Mess vaker gespeeld en het was altijd een fantastische tijd! Misschien als mensen willen dat we naar Nederland komen, dat het gaat lukken. Persoonlijk zou ik het geweldig vinden!

Wat kunnen we op de setlist verwachten?

Heel eerlijk spelen we alle nummers van het nieuwe album. Ze zijn vrij snel en kort en we spelen het allemaal in 30 minuten.

Laatste vraag: voor welke band zou je heel graag willen openen?

Dat is een lastige vraag. Er zijn zoveel geweldige bands en we zouden voor ze allemaal willen openen… Mannequin Pussy waarschijnlijk. Ik hou van die band.

Het album van Five Hundred Bucks, “Five Hundred Bucks“, is vanaf 29 april 2022 te beluisteren via de bekende streamingsdiensten. Weten waar de band in de toekomst allemaal optreedt of het album fysiek aanschaffen? Dat vind je op de website van Five Hundred Bucks.