INTERVIEW: DONDER

DONDER: punkrock uit de Achterhoek en ín het Achterhoeks. Maar ondertussen heeft de band de grenzen al verlegd naar ver daarbuiten. Met de release van de nieuwe EP “Vuur!” begin dit jaar, vonden wij het tijd om eens met de band te spreken. Uiteraard over de nieuwe EP, maar ook over de toekomstplannen en meer!

Erg goed! We hebben veel opmerkingen gekregen als: ‘Echt supergaaf!’, ‘Donders dik album’ en ‘Ondanks dat punkrock niet helemaal mijn straatje is, klinkt dit toch wel akelig lekker!’ Op onze debuut-EP ‘Januskop’ lieten we twee gezichten zien. Op deze plaat volgen we de hardere koers. Daar krijgen we zelf ook de meeste energie van!

Goed! We hebben een geweldig 2023 gehad. Na onze bandpresentatie in december 2022 in Poppodium DRU, hebben we vele podiums mogen beklimmen. Van Aalten tot Eindhoven en van Arnhem tot Hengelo. We zijn zelfs al twee keer in Duitsland geweest. We hebben het jaar vervolgens afgesloten met de opname van onze EP ‘Vuur!’. We hebben dan ook weer zin in 2024 en in het podium!

Bruut, Achterhoeks en punk.

‘Binnendeur’ is het eerste nummer dat we ooit geschreven hebben. We zijn een punkrockband, maar we laten ons niet beperken door het ‘drie-minuten-drie-akkoorden-hokje’. Een nummer van DONDER komt recht in je ‘donder’, maar wel op een muzikale wijze. Elk nummer heeft een kop, een romp en een staart.

Sterker nog, we zingen uitsluitend eigen nummers in het Achterhoeks. We zijn allen Achterhoekers en het Achterhoeks is onze moedertaal. Hierin kunnen we het best verwoorden wat we voelen. Daarnaast klinkt de Achterhoekse tongval ook echt lekker in een fel punknummer. Net als het Duits – een wat ‘hardere’ taal. Nederlands klinkt naar onze mening daarvoor te netjes.

Nee, we zijn er van overtuigd dat onze energie aanstekelijk werkt. De succesvolle optredens in Willemeen, Effenaar en in Duitsland laten zien dat we de taalbarrière kunnen doorbreken.

Een jachtluipaard. Omdat het het snelste landdier is; probeer onze drummer [Peter Leijenhorst] maar eens bij te houden op ‘Waarow’ en ‘Brekkebuuls’.” -lacht

En een olifant, een trouw kuddedier, ontzagwekkend, dendert door; ons bandgevoel is erg belangrijk voor ons en wij donderen door.

We zijn een positieve, serieuze band. Verwacht bij DONDER geen nummers over bier en tieten. Ook mooi, maar wij zingen over thema’s die uit het leven zijn gegrepen. Sommigen noemen dit levenslessen. Bijvoorbeeld ‘Kearl’ gaat over vallen en opstaan, ‘Heilig’ gaat over omgang met frustraties versus kansen en ‘Waarow’ gaat over gelijke behandeling – anit-fascisme.

Een week later zijn we headliner van het festival Kom uut je nest… Fest! in Arnhem. Hier spelen we met Circle of Friends, Grandad, The Cool Trick en De Crisis. Verder hopen we nog flink wat festivals en supportshows te mogen verzorgen dit jaar. Of we nu voor 10 of 1.000 man spelen, bij DONDER gaat het dak eraf!

Een belevenis… Geen verzameling van liedjes. Elk bandlid geeft zich 100% bij elke show. Het klinkt als een cliché, maar dit is hoe we zijn. Het zijn de nummers die ons opzwepen, ons energie geven en daarvoor hoef je écht geen Achterhoeks te kennen.” -lacht

Dat zou het allernieuwste nummer ‘Volgas’ zijn. Een echte festivalstamper die je VOLGAS met je vuisten omhoog mee kunt brullen.

Lastig, want DONDER doet niet aan covers. Maar een mooi nummer is ‘Zwart-Wit’ van Frank Boeijen. Over een dergelijk thema zouden we als DONDER ook kunnen schrijven.

Voeg ons vooral toe aan je playlist. We zien jullie graag bij een van onze shows en vergeet niet: DONDER….dat knapt d’r op!

De EP van DONDER, “Vuur!“, is vanaf 2 januari 2024 te beluisteren via de bekende streamingsdiensten. Op de hoogte blijven van de band of de EP fysiek aanschaffen? Check dan de website van DONDER.