INTERVIEW: Atreyu’s Travis Miguel

Op 4 juni kwam het nieuwe album van Atreyu uit: “Baptize“. Het is alweer het achtste album van de band. Wij spraken met gitarist Travis Miguel over hoe de band het fris en vernieuwend houdt, de invloed van samenwerkingen en toekomstige shows.

Hoi Travis, hoe gaat het met je?

Het gaat prima, dank je!

Voor onze lezers die nog niet bekend zijn met Atreyu, welk nummer is een goede introductie met jullie muziek?

Onze muziek is behoorlijk gevarieerd, maar meestal is het eerste nummer van een van onze albums een veilige gok voor iemand om naar te luisteren als uitgangspunt.

Over albums gesproken: op 4 juni kwam jullie nieuwe album “Baptize” uit. Wat kunnen mensen daarvan verwachten?

Ik krijg deze vraag best vaak als we een nieuw album uitbrengen en ik kan nooit met een goed antwoord komen. Dus ik zal zeggen als je een fan bent van Atreyu, ga je dit album zeker weten tof vinden.

Kun je het album dan misschien beschrijven aan de hand van twee dieren?

’Baptize’ zou een combinatie zijn van een olifant omdat het enorm is en een puppy, want wie houdt er nu niet van puppy’s?

Hoe zijn de reacties geweest op de singles die al eerder zijn uitgebracht?

Tot nu toe zijn de reacties echt geweldig. Ik probeer om commentaarsecties en beoordelingen te vermijden, maar voor zover ik heb gezien, waren de reacties over het algemeen positief.

Dat is altijd fijn! Dit is jullie achtste album, hoe hou je het vernieuwend en fris?

We zijn er altijd trots op geweest dat we een band zijn die niet steeds hetzelfde doet. We gooien elk idee als het ware tegen de muur om te zien wat blijft hangen. Anders zou het zowel voor ons als voor de luisteraar erg saai worden.

Voor dit album werkten jullie samen met Jacoby Shaddix, Matt Heafy en Travis Barker. Hoe was het om met hen te werken?

Het was erg tof om met die jongens te werken. We kennen Trivium al een aantal jaren, dus het was te gek om eindelijk met Matt [Heafy] te werken. We prijzen ons gelukkig dat er zulke hoogstaande muzikanten zijn die met ons willen samenwerken.

Hoe denk je dat hun betrokkenheid zich vertaalt in de tracks?

Het leuke van samenwerken met andere artiesten is het feit dat ze hun eigen sfeer en smaak aan het nummer toevoegen, wat het naar een heel ander niveau kan tillen.

Papa Roach en Jacoby Shaddix worden gezien als een van de rapmetal-pioniers. In jullie samenwerking is er geen rap op de track terug te vinden. Was dit een bewuste keuze?

We zijn nooit tegen het experimenteren met verschillende stijlen geweest, maar dat nummer in het bijzonder vroeg gewoon niet om rappen.

Is er nog een artiest waar je heel graag in de toekomst mee zou willen samenwerken?

Persoonlijk zou ik het geweldig vinden om samen te werken met iemand als Josh Homme. Ik ben voor 99,9% zeker dat het nooit gaat gebeuren, maar een kind mag dromen.

In “Warrior” nemen de drums het geluid over in de breakdown en het klinkt als een marching band. Hoe zijn jullie op dit idee gekomen?

Voor ‘Warrior’ hadden we nog niets voor de bridge en wisten niet zo goed wat we ermee moesten. Dus we begonnen gewoon weer wat ideeën te roepen en kwamen willekeurig op het idee om een marcherende drumsectie in te zetten. Het eindresultaat is geweldig geworden.

Voor welke track op het album ben je echt enthousiast om fans live te laten horen?

Ik vind ‘Weed’ van het nieuwe album wel tof. Als ik het me goed herinner is het de laatste track die we schreven. Het is kort, zoet, eenvoudig en luid. Ik hoop dat we die live kunnen spelen.

Nu we het over live spelen hebben. Zijn er al plannen om naar Nederland te komen?

Helaas hebben we op dit moment geen plannen om naar Europa te gaan vanwege de huidige reisbeperkingen als gevolg van de pandemie, maar we gaan zeker het kanaal weer oversteken. Zodra we groen licht krijgen, gaan we op weg naar Europa.

Welke drie nummers kunnen de fans dan sowieso op de setlist verwachten?

Eerlijk gezegd, zou ik het niet weten. We hebben nog niet zover nagedacht. We hebben onlangs een Amerikaanse tour aangekondigd voor november, dus we hebben nog even om erover te denken.

Laten we eindigen met een dilemma: de wereld over touren maar er zijn altijd maar 20 mensen bij een show of elke show is compleet uitverkocht maar je speelt nog maar in drie zalen.

Dezelfde zalen met een uitverkochte zaal. Ik heb mijn deel aan shows in lege zalen gespeeld, dat is echt kut.

Het album van Atreyu, “Baptize“, is vanaf 4 juni te beluisteren via de bekende streamingsdiensten. Het album fysiek aanschaffen? Dat kun je doen op de website van Atreyu.