Hot Milk brengt energielevel naar standje 11 in Hall of Fame

Hot Milk 2022

Flinke regenval vult de straten in Tilburg met water op vrijdag 10 november 2023. In Hall of Fame belooft het weekend echter toch goed te beginnen met een uitverkochte show van Hot Milk. Deze Tilburgse show is tevens het startpunt van de eerste echte Europese headlinetour van de band. 

Om 20:30 uur knalt Superlove hun set open met “GO!“. Knallen is misschien nog wel een understatement, want elk orgaan in je lichaam trilt weg van een knetterharde bas. Helaas verandert dit niet gedurende de hele set. Frontman Jacob Rice introduceert als derde track een nieuwe nummer. De gitaarriff doet meteen denken aan “Blue Orchid” van The White Stripes. De band kiest ervoor om tussen de nummers door bepaalde sounds af te spelen. Het is wat vreemd, want ze sluiten verder niet aan bij de voorgaande of komende track. Het voelt daardoor nogal als een willekeurige opvulling.

Hoewel er gedurende de set wel interactie is met het publiek, wordt er weinig om actie gevraagd. Bij de laatste twee tracks lijkt de band iets meer te durven. Rice vraagt om een wall of death, maar neemt al snel zijn woorden terug terwijl het publiek er wel voor open stond. De knikkende hoofden van het begin van de avond veranderen langzaam in headbangen. Bij het allerlaatste refrein vraagt de band dan eindelijk om te springen en dat hoeft niet twee keer gezegd te worden. Superlove leek wat zenuwachtig en haalde daardoor niet de volledige potentie uit het publiek, wat het begin van de avond al energieker had kunnen maken.

Voordat Hot Milk voet zet op het podium in Hall of Fame klinkt er onweer en zware regenval door de speakers. Een bliksemflits wordt nagebootst en dan verschijnen de bandleden één voor één op het podium en wordt albumopener “WELCOME TO THE…” ingezet. Rustig opbouwen zit er niet in, want alvorens “HORROR SHOW” van start gaat, schreeuwt frontvrouw Hannah Mee door de microfoon: “Open that fucking pit up!“. Dat gebeurt dan ook direct. Het energielevel is extreem hoog bij zowel band als publiek.

Tijdens “I JUST WANNA KNOW WHAT HAPPENS WHEN I’M DEAD“, het vierde nummer van de avond, valt de microfoon van frontman en gitarist Jim Shaw uit. Heel vervelend, maar de band lost het snel op: Mee en Shaw gebruiken tijdelijk even dezelfde microfoon. Dat oogt ook echt als een stukje professionaliteit van de band.

De show van Hot Milk vandaag is echt een verlenging van hun album door kleine momenten in de set. Binnen een halfuur is er al een korte, strakke drumsolo van Harry Deller te horen. Tijdens “Candy Coated Lie$” wordt een fan op het podium gehaald om de track mee te zingen. Het nummer “BREATHING UNDERWATER” behaalt deze avond de kippenvel-factor wanneer het complete publiek a capella het refrein zingt: “I tried breathing underwater to drown out the doubt…“. Zoals Mee voorafgaand aan het nummer al aangaf, is het een emotionele track voor haar. Wanneer de zaal dan ook vol overtuiging zingt, zie je dat het haar raakt en moet ze zichzelf even herpakken. Heel kwetsbaar en dat maakt het juist een supermooi moment!

Het is ook tof om te zien dat bassist Tom Paton zonder ook maar iets te zeggen het publiek meekrijgt: springen, klappen, circlepit, hij krijgt het met handgebaren alleen al voor elkaar. Aan energie is er vanavond echt geen tekort. Shaw laat tegen het einde dan ook weten dat hij zo’n lange headlineset op dit energielevel een beetje onderschat heeft. Gedurende de set merk je ook dat hij er af en toe vocaal flink naast zit. Is dat erg? Nee, want de energie en overtuiging maakt alles goed.

Als laatste wordt “FORGET ME NOT” ingezet, waarmee de band een stapje terug doet. Het is jammer dat hier niet is gekozen om de track enkel op akoestische gitaar te spelen. Nu is er een backtrack die afgespeeld wordt, waar Mee en Shaw overheen spelen. Dat doet toch een beetje afbreuk aan de intimiteit van het moment. Na kort het podium te hebben verlaten, wordt er met een knaller afgesloten: “Glass Spiders“.

Hot Milk heeft vandaag bewezen een alternatieve rockband van formaat te zijn en plaats zich daarmee zeker in een hall of fame. Als je bij de eerste Nederlandse headlineshow in Dynamo was begin 2020, dan kun je zien hoe erg de band gegroeid is. Het is eigenlijk ongelofelijk om te beseffen dat de band dit jaar pas hun debuutalbum heeft uitgebracht. Hot Milk mag snel terugkomen en dan staan ze gegarandeerd in een grotere zaal. Wat een show!