Against the Current levert gevarieerde en daadkrachtige show in Melkweg

Against the Current is terug in Europa en op zaterdag 11 november 2023 staat de band in een uitverkochte Melkweg. De rij staat tot aan de tramhalte op het Leidseplein. Het belooft sowieso wéér een grotere show te worden dan het vorige bezoek. Dit keer met een kleine lading nieuwe nummers. Hoe pakt Against the Current vandaag uit?

Om 19.30 uur opent Call Me Amour de avond met een instrumentale introtrack. Frontman Harry Radford is gewend aan dit soort formaat shows, want bij het tweede nummer “Chasing Bugs” heeft hij de zaal al aan het springen. Zijn boodschap aan het publiek is ook duidelijk: “Don’t leave me hanging“. De band speelt strak en is erg energiek. Opvallend is dat bassist Brian Hill met bivakmuts en hoodie onherkenbaar op het podium staat. Bij “Deeper” verruilt Radford en gitarist Geoff Murphy het podium voor het midden van de zaal. Alle lichten worden gedempt en de telefoonlichtjes gaan aan. Nadat de laatste track is ingezet, verruilt Radford opnieuw het podium, dit keer voor het balkon. Vanuit daar vraagt hij om een circlepit en die krijgt hij. Call Me Amour speelde kort en krachtig, wellicht was het hier en daar iets te ‘hard‘ voor het publiek van Against the Current.

Een kleine twintig minuten na de laatste klanken van Call Me Amour is het de beurt aan LØLØ. De zangeres opent haar set met “Junkie” en “Lonely & Pathetic“. Bij de tweede track is het al tijd voor het beruchte concertmomentje: iedereen naar beneden en springen maar! Het publiek lijkt nog niet zo onder de indruk, maar gelukkig zorgt “Debbie Downer” voor een omslag in de set. Verschillende pompoms worden door een gemaskerde man vanaf het podium het publiek in gegooid. Daarnaast wordt voor deze track ook zangeres Leah Kate het podium opgehaald. De cheerleader chant is direct een feit: “too aggressive, too, too aggressive“. Bij opvolger “u turn me on (but u give me depression)” schiet het energielevel bij het publiek dan helemaal omhoog. Een cover van Icona Pop’s “I Don’t Care” doet daar tegen het einde van de set zelfs nog een schepje bovenop. Na 40 minuten komt er met “boohoo” een einde aan dit deel van de show. De telefoonlichtjes vullen hierbij nog even de zaal. LØLØ wist een afwisselende set neer te zetten, was erg goed bij stem en kreeg het publiek naarmate de avond vorderde wel warm. Zeer geslaagd!

Rond 21.30 uur zet Against the Current knallend in met een van de nieuwere singles: “good guy“. Vloeiend gaan we over in “Wildfire“, waarbij zangeres Chrissy Costanza de eerste lange, zuivere uithaal de zaal inslingert. Deze zuiverheid bewijst nogmaals hoe vocaal sterk de zangeres ook live is. Nog geen vier nummers later, bij “Running With the Wild Things“, volgt de tweede indrukwekkende uithaal namelijk. Bij deze track gaat er sowieso even een tandje bij. De energie die het publiek hier produceert maakt menig energiebedrijf jaloers. Er ontstaat een flinke moshpit en er wordt luidkeels meegezongen.

De band heeft deze tour de show ook weer lekker aangekleed. Het zijn de kleine details, die de live-ervaring net iets meer geven. Tijdens “Strangers Again” van het album “Past Lives” wordt er enkel roze en paarse lichten gebruikt in de stijl van de plaat. Bij onder andere “Jump” is er een langere intro die voornamelijk bestaat uit knetterstrakke drums van Will Ferri. Het publiek kleed de show alleen nog maar verder aan door te crowdsurfen en bij “Talk” het handgebaar te maken. En uiteraard wordt “But all you do is talk, talk, talk… Talk, talk, talk, talk!” vanuit iedereens tenen de zaal in geschreeuwd.

Op ongeveer de helft van de setlist neemt Against the Current je mee terug naar de begin dagen met “Another You (Another Way)“. Costanza grapt van te voren nog dat het niet erg is als je de tekst niet kent: “Een groot deel van jullie kent ons misschien nog niet zolang, maar als we volgende keer terugkomen moet je wel de tekst kennen.” Nu we tegen het einde van de set gaan is het tijd voor een akoestisch momentje, waarbij Ferri de drums verruilt voor een akoestische gitaar. Onder leiding van een doorspelende tune verlaat iedereen kort het podium om vervolgens “Almost Forgot” en “Chasing Ghost” in te zetten. Hoewel laatstgenoemde akoestisch en rustig begint, wordt deze full force afgesloten. Lekker!

Na de energieke tracks “Gravity” en “Wasteland” verlaat de band het podium, maar gelukkig staat er nog een toegift op het programma: “Legends Never Die” en “Weapon“. Hiermee zit deze uitverkochte Amsterdamse show er op, maar wat was dit weer van hoog niveau met een zeer gevarieerde set. Het voordeel van touren zonder nieuwe plaat, is dat je je fans kan trakteren op een reis door je volledige discografie en dat deed Against the Current vandaag dan ook!