Entheos klinkt eentonig op “Time Will Take Us All”

Het heeft meer dan vijf jaar geduurd, maar de deathmetalband Entheos komt 3 maart eindelijk met hun derde album: “Time Will Take Us All”. Het vorige album, “Dark Future”, viel goed in de smaak. Weet de band het niveau net zo hoog te houden op het nieuwe schijfje?

Absolute Zero” was de eerste single en is ook de albumopener. Direct klinkt er een lange grunt en een riff. Die riff wordt niet lang aangehouden voordat er alweer een andere begint. Entheos is meteen al flink aan het afwisselen om het interessant te houden. Toch zijn alle delen qua sfeer niet zo verschillend. De twee gitaarsolo’s zijn de enige gedeelten dat echt anders klinkt dan de rest. De eerste track gaat naadloos over in “In Purgatory”. De leadgitaar herhaalt een korte melodie terwijl de andere instrumenten met een compleet andere melodie bezig zijn. Het is een heel cool effect. Dan barst er plots een brute riff los. Het klinkt echt lekker en heeft ook een andere feel dan veel andere stukken. De band kan het dus wel!

De muzikale thema’s die ontwikkeld worden op “In Purgatory” zijn ook weer te horen in “The Interior Wilderness”. Een variatie op die thema’s was welkom geweest en die krijgen we ook iets later te horen in de breakdown. Lekker! “The Interior Wilderness” vloeit ook weer over in “In Oblivion”. Het begint een stuk rustiger: er zit geen distortion op de gitaren en er wordt gezongen in plaats van gescreamd. Het duurt haast twee minuten voor het zwaarder wordt, en dan nog blijft het vrij traag. Dat had dit album wel even nodig. Tegelijkertijd klinkt het ook weer niet wezenlijk anders dan wat we al gehoord hebben. Natuurlijk, het zijn grotendeels andere riffs, maar de atmosfeer is niet zo verschillend.

Het hele album door blijft dit een probleem. Hoewel er veel verschillende riffs worden gespeeld, lijkt alles toch een beetje op elkaar. Daarom is een nummer als “I Am The Void” zeer welkom, waar een prominente rol voor clean zang is weggelegd. Daarnaast zitten de riffs ook iets anders in elkaar. Zo zijn de drums in de coupletten een stuk minder aanwezig dan gebruikelijk. Dat geeft het een heel andere feel, ondanks dat de gitaarriff wordt gespeeld ook al in andere tracks is voorgekomen.

In ieder geval zijn alle leden van Entheos erg bedreven met hun instrumenten. Het hele album heeft veel technisch complexe stukken, maar ze redden zich er prima mee. Daarnaast zijn de terugkerende muzikale thema’s fijn. Het maakt het album tot één geheel en geeft de luisteraar iets om aan vast te houden.

Hoewel Entheos genoeg verschillende stukken speelt, klinken ze toch allemaal vergelijkbaar. Dat is een sterk minpunt aan “Time Will Take Us All”. Maar gelukkig klinken de delen wel lekker. Dat maakt het weer een beetje goed.

Beoordeling: 6,5/10
Releasedatum: 3 maart 2023
Label: Metal Blade Records