De dag des onheils: vrijdag de 13de

Het is niet helemaal duidelijk waar de oorsprong van vrijdag de 13e vandaan komt. Wat we wel weten is dat deze dag niet ouder is dan tweehonderd jaar. Er wordt dan vaak verwezen naar religies, ongeluk en heksendagen. Zelfs de Romeinen hakten koppen eraf naar de logica van deze dag. Vandaag de dag zijn er vele horrorfilms gemaakt over deze dag des onheils. Maar hoe wordt dit door de muziekwereld geïnterpreteerd?

F.K.Ü – Friday the 13th Part 2

Het album “1981” is sterk inspireert op old school slasher-klassiekers, de krankzinnige wereld van mes zwaaiende maniakken. Op dit schijfje staat ook het nummer “Friday the 13th Part 2”, wat refereert naar de gelijknamige film. De filmfranchise draait om Jason Voorhees, een bovennatuurlijke massamoordenaar die ooit als kind verdronk in het Crystal Lake op een zomerkamp. Hoewel de betekenis best grimmig is, is de song van F.K.Ü een enorme oorworm. 

Alice Cooper – (He’s Back) The Man Behind the Mask

F.K.Ü is niet de enige die een nummer maakte over de Friday The 13th-franchise. Shockrocker Alice Cooper nam “He’s Back (The Man Behind The Mask)” op voor Friday The 13th Part VI: Jason Lives. Zoals de titel al suggereert, gaat het liedje over de persoon achter het masker. Recentelijk werd deze track ook gespeeld tijdens de aftiteling van Friday the 13th: The Game.

Megadeth – I Ain’t Superstitious 

Dat Megadeth’s Dave Mustaine alternatieve religiositeit als inspiratiebron gebruikt, is al langer bekend. Nummers als “The Conjuring” en “Five Magics” bewijzen dat maar al te goed. Met de track “I Ain’t Superstitious” coverde de band Willie Dixon en Howlin’ Wolf door het nummer in een thrashmetal-jasje te steken. Door het vleugje blues is “I Ain’t Superstitious” een ander soort liedje dan dat je normaal gewend bent van Megadeth.

Iron Maiden – Seventh Son of a Seventh Son

Zoals de titel al doet vermoeden, “Seventh Son of a Seventh Son” is een compendium van bijgeloof en bovennatuurlijke folklore. De tekst van het lied is geïnspireerd door de dood van de paranormaal begaafde Doris Stokes, die zich afvroeg of ze haar eigen dood kon voorzien. Het gehele gelijknamige album van Iron Maiden gaat over dit soort thema’s. Zo gaat bijvoorbeeld het nummer “Can I Play With Madness” over kristalkijken en “Infinite Dreams” over waarzeggerij. In ieder geval: de opbouw en het gitaarwerk van dit nummer is fenomenaal.

Ice Nine Kills – Thank God It’s Friday

De theatrale metalcoreband Ice Nine Kills bracht “Thank God It’s Friday” uit op 13 juli 2018, een maand na de verjaardag van het personage Jason Voorhees, op 13 juni. Het onderwerp van dit nummer wordt al snel duidelijk: de vloek van Crystal Lake en de jongen die daar verdronk. Op de een of andere manier klinkt “Thank God It’s Friday” nog best vrolijk, maar de betekenis vertelt toch anders.

Misfits – Friday the 13th

Het nummer “Friday the 13th” van Misfits gaat over dat je altijd op moet passen en waakzaam moet zijn op deze dag. Met teksten als “the hunted soon hell find, in the end you’ll all fall prey, no ones safe everyone will die!” refereert de hardcorepunkband naar verschillende horrorfilms. Een echte anthem die je niet mag missen in de vrijdag-de-dertiende-playlist.

Slayer – 213

Dit nummer van Slayer gaat over seriemoordenaar Jeffrey Dahmer, die in appartement 213 van de Oxford Apartments woonde. Nu staat deze band al bekend om hun agressieve geluid en controversiële teksten, maar het nummer “213” bracht toch veel vragen op bij zowel fans als critici. Gitarist Kerry King heeft interesse in seriemoordenaars, en dat maakte hij duidelijk met deze track. De teksten van “213” beschrijven de gedachten en acties van de moordenaar in de aanloop naar de moord en de nasleep ervan. Luguber is het zeker.

Jimi Hendrix – Mr. Bad Luck

De daadwerkelijke betekenis is tot op de dag van vandaag een raadsel. Waarschijnlijk gaat “Mr. Bad Luck” over Jimi’s manier om pech en ongeluk te karakteriseren. Gelukkig lijkt het geen verwijzing te hebben naar een echte gebeurtenis in zijn leven. De typische geluiden van Jimi Hendrix maken het nummer toch plezierig om naar te luisteren.

Nog niet uit gegriezeld? Lees dan ook: Zeven bands waarbij het lijkt alsof het altijd Halloween is.

Geloof jij in het ongeluk dat vrijdag de 13de brengt? Laat het ons en onze lezers weten via Instagram, Facebook en Twitter.