Counterparts klinkt als verwacht op “A Eulogy for Those Still There”

Counterparts brengt met “A Eulogy for Those Still Here” alweer hun zevende studioalbum uit. De metalcoreband bestaat sinds 2007 en is een van de vaandeldragers van de melodische kant van metal- en hardcore. Weet hen op de nieuwe plaat een gevoelige snaar te raken?

Na een korte instrumentale introtrack begint “A Eulogy for Those Still Here” met “Whispers of Your Death”. De leadgitaren zijn gelijk lekker aanwezig en zetten de toon voor de emotionele teksten die weer volop aanwezig zijn op het album. Met teksten als “make your cancer mine” verwijst zanger Brandan Murphy naar de zware tijd die hij had toen zijn kat ziek was. Rest in peace, Kuma.

“Unwavering Vow” start chaotisch en de eerste breakdown volgt al binnen de minuut. En hij gaat hard! Heerlijk rammen. Counterparts maakt ook goed gebruik van de leadgitaar om sommige delen wat lichter te laten voelen terwijl ze eigenlijk gewoon door blijven knallen. De gespeelde partijen doen je ook gelijk je luchtgitaar erbij pakken. De tweede breakdown in de track zet je ritmisch een beetje op het verkeerde been, maar houdt je daardoor wel scherp.

Het nummer “A Eulogy for Those Still Here” start met het refrein en cleans, gemengd met de kenmerkende schreeuw van Murphy. De drums hier zijn leuk, zoals ze eigenlijk op de hele plaat zijn. Niet te ingewikkeld maar ook niet te basaal. Daardoor voegt het wat toe en houdt de muziek je aandacht vast. Bijvoorbeeld ook op “Skin Beneath a Scar”, een rustiger lied, waar drummer Kyle Brownlee één maat even vol ghostnotes propt.

Dat een sterke breakdown al veel goed maakt blijkt op “Sworn to Silence”. Het nummer is niet slecht, maar borduurt vooral voort op de energie die op heel “A Eulogy for Those Still Here” al te horen is. De verschillende liedjes klinken soms iets teveel op elkaar. De drop is echter wel dusdanig lekker dat het de rest van de track omhoog tilt. Maar de beste breakdown van het album is te vinden op “What Mirrors Might Reflect”. Omdat de rest van het lied ook hard is, komt deze vertraging nét nog wat ruiger binnen.

Na “Flesh to Fill Your Wounds”, waarop Counterparts gretig gebruik maakt van tempowisselingen, eindigt de plaat met “A Mass Grave of Saints”. Een groots refrein start de track. Na een lange opbouw volgt een lichte breakdown. Dat klinkt als een teleurstelling maar eigenlijk is het juist een goed einde van het album.

Counterparts doet op “A Eulogy for Those Still Here” geen gekke dingen. De liedjes klinken zoals je kan verwachten van de band. De ene breakdown komt wat harder aan dan de andere. Fans van de band en het genre zullen tevreden zijn. Voor hen die dat niet zijn is het wel wat veel van hetzelfde. Maar “Unwavering Vow” zou iedereen even moeten checken.

Beoordeling: 6,5/10
Releasedatum: 7 oktober 2022
Label: Pure Noise Records